87, 96, Lomo, WK7, gebroken latten en de zeebaars.

Dyckers Seabass Weekend & Dyckers Seabass Competition 2013, hetziterweeropversie2.
Alle foto’s check Dyckers facebook pagina: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.720142501336619.1073741828.226044107413130&type=1

We willen alle deelnemers – zowel weekend als dag – bedanken voor hun deelname en het sturen van de foto’s! Onderstaande foto’s zijn gemaakt door verschillende personen, super voor het tijdig aanleveren.

Bij aankomst waren een flink aantal deelnemers al goed in gesprek, handen werder geschud en de eerste zeebaarzen waren gevangen. Nee deze telden niet mee voor de competitie. Een vast onderdeel van het weekend en eigenlijk gewoon super. Er is de nodige druk, gezonde spanning zegmaar. En rond 20.00 uur is het grootste gedeelte van de weekendgasten gearriveerd. 31 deelnemers + 4 organisatie. Groter dan voorgaande jaren en zoals altijd een prachtig verschillend gezelschap. Allen met een passie gemeen, het vliegvissen.

Op de zaterdag sloten nog 10 workshopdeelnemers voor een dag aan, wat een totaal maakte van 45 man. Knettergek eigenlijk. Alleen er is zoveel water daar, dat we het nog in geen 100 jaar hebben uitgevist. Dit jaar ook voor het eerst echt actief kunnen vissen op een deel van de nieuwe maasvlakte.

Die harde noordwester gooide toch wel roet in het eten. je kunt dan toch op veel stekken niet terecht. Het is voor de maasvlakte die meest kaaaalote wind die je kunt hebben. We twijfelden dan ook of de vangsten die van vorig jaar zouden overtreffen. Tgaat natuurlijk niet alleen om de vangsten maar ook om de fun, de gezelligheid, het heerlijke eten van Brian, Sander en Mirjam, de nodige infoverstrekking en wat al niet meer. Er wordt gebonden, gecast, geroezemoest, stekken besproken, ervaring gedeeld en ja ook de hardheid van de maasvlakte, met glijpartijen, gekneusde ledematen, bebloede handen, lekkende pakken, kapotte lijnen, verloren vliegen en ditmaal maar 3 hengelbreuken, dat valt dan weer mee…

Verder zijn er weer de nodige zeehonden gespot. Grote zeebaarzen gelost. Vissen die gewoon dwars door de backing heen denderden, 40/00 fc splijten in een split of a second, een rechte hengel en een betreurd gezicht achterlatend, rare geraamtes van wat we nu nog niet weten een of andere soort garfish, of toch een bruinvis op de stenen liggend, nogmaals glijpartijen, maar bovenal een enorme inzet. Zelfs de wat oudere deelnemers schroomden niet en gingen al klauterend over de kades naar beneden, hard doorvissend, met windkracht 7, wachtend op die ene beuk van een zeebaars. Klasse! En zowel overdag als snachts werd er keihard doorgevist.

Van de workshop deelnemers, voor wie het voor de nodige vliegvissers de eerste keer was, is het helaas maar door 2 personen gelukt om een zeebaars te pakken. In de wedstrijd was het totaal anders. Van de 31 deelnemers hebben 21 deelnemers minimaal een zeebaars weten te pakken. Het grootste aantal zeebaarzen werden gevangen door Roel Bruijn – 20 stuks – wat hem een terechte winnaar maakte. Nummer 2 en 3, Jasper Vos en Bert Jans hadden de grootste zeebaars, beiden 61cm. Nummer 5, Sami Effrat wist ook een knap aantal van 10 zeebaarzen te vangen en daarnaast 2 finten en 1 zeeforel. Robbert Zalm heeft juist de nodige zeebaarzen van een mooie formaat weten te vangen waardoor hij 4de is geworden. Hierbij de complete lijst: 1. Roel Bruijn – 60p / 2. Jasper Vos – 29p / 3. Bert Jans – 28p / 4. Robbert Zalm – 25p / 5. Sami Effrat – 21p / 6. Danny vd Logt – 20p / 7. Vincent Derks – 17p / 8. Pieter-Bas Broeckx – 12p / 9. Paul van Dijk – 10p / 10. Danny Jungerman – 7p / 11. Simon Desmet – 6p / 12. Yuki Boon, Martin Stout, Cornelis van Leeuwen – 5p / 13. Gino Cozijns, John Maaskant, Geert Hokke – 4p / 14. Michiel Bramer – 3p / 15. Gijs Mulder – 2p / 16. Martien de Kam, Frans Dirks – 1p.

In totaal zijn er in de wedstrijd 87 zeebaarzen gevangen, wat absoluut beter is dan we verwacht hadden, klasse mannen! (vorig jaar 32) Alle zeebaarzen catch & release. Buiten de wedstrijd om zijn er nog eens 8 zeebaarzen gevangen, wat het totaal op 96 zet. De gemiddelde maat ligt tussen de 40-45 cm, wat klein is in vergelijk met de resultaten van ons dit seizoen. Maar het lijkt erop dat de nodige scholenbaarzen de laatste weken op de maasvlakte te vinden zijn en daarvan hebben een aantal deelnemers flink van geprofiteerd door mooie aantallen te vangen uit een school. Er zijn 3 zestigers en 8 vijtigers gevangen. Daarnaast 2 zeeforellen, 2 finten, 2 horsmakrelen en een bot.

Kortom een prachtresultaat en het zal in 2014 moeilijk te overtreffen zijn, maar daar gaan we natuurlijk wel voor!

Voor de rest was het op de vrijdagavond al super gezellig, improviseren met zeilen om met z’n allen bij elkaar droog te kunnen zitten. Op de zaterdag een goede lunch verzorgd door Mirjam waar gretig gebruik van werd gemaakt. En in de avond supersalades van Mir en de befaamde bbq van Brian en Sander met o.a. een heerlijke zalm, Brians balletjes en een Lomo, wat uitmuntend smaakte. Vaak regen op de kop, maar zondagssmorgens brak het zonnetje door en heeft de groep nog relaxed kunnen vissen. Rond 13.00 uur was dan de prijsuitreiking. Waarna de meesten toch wel kapot richting huis gingen, zoals het hoort!

Enfin nogmaals dank allen en tot volgend jaar!
Gr. Edwin Kerssies – ook namens Mirjam, Brian, Sander en Abel.

One thought on “87, 96, Lomo, WK7, gebroken latten en de zeebaars.

  1. Jasper says:

    87+8= ….
    Geweldige foto’s weer! En oh, wat had ik graag geweten wat voor monster Paul van Dijk verspeeldemet een horizontale hengel en lijnbreuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *