Dyckers Seabass Weekend ’13

Het zit er weer op, Dyckers Seabass Weekend 2013 & Dyckers Seabass Competiton 2013, fly only natuurlijk. Het was hard, knetterhard. Bij aankomst vrijdagavond op de basislocatie kwam de regen al met bakken uit de lucht en trok de wind flink aan. Gelukkig had Arno een zeil bij zich (dank!), zaten we daardoor droog en rond 20.00 uur was de weekendclub zo goed als compleet met 31 man + 4 man organisatie. Het was direct een drukke boel, met veel gezelligheid. Bekenden en nieuwe gasten ontmoeten elkaar, altijd weer mooi om te ervaren.

En dan was daar de Dyckers Seabass Competition 2013, waar alle weekend deelnemers automatisch aan deelnemen en welke startte op vrijdagnacht om 0.00 uur en eindigde op zondagmiddag om 12.00 uur. Vorig jaar was er bij de wedstrijd die op dezelfde wijze plaatsvond, in de vrijdagnacht niks gevangen. Destijds werden de eerste zeebaarzen aan de vliegenhengel pas gevangen bij het ochtendklaren. Ons idee was dan ook dat er dit jaar weinig deelnemers in de vrijdagnacht zouden starten. Zeker ook vanwege het feit dat vrijdagnacht barre slecht weer werd verwacht met hevige windstoten en flinke buien. Niets was minder waar. Een groot deel van de deelnemers stonden om 23.55 uur weer klaar om op pad te gaan, achter de zeebaars aan, prachtig om te zien. Door weer en wind en met notabene – naar wat later bleek – ook nog inclusief controles van politie, de nodige glijpartijen en wat al niet meer. Niet voor niets. Er werden in de vrijdagnacht al de nodige zeebaarzen gevangen en bij het ochtendgloren was snel duidelijk dat de wedstrijd echt van start is gegaan. Fanatiek op en top. Doorweekte koppen, wallen onder de ogen, snel eten, soms even een kort dutje en daar gingen ze weer. Bikkels.

Prachtfoto van Vincent Derks.

En die maasvlakte heeft weer prachtige geheimen prijsgegeven. De zeehonden die in steeds grotere getalen aanwezig blijken te zijn. En dat terwijl ik vorige week zelfs 2 bruinvissen voor de eerste keer aldaar heb gezien. Natuurlijk het prachtige onderwater leven. En de drukke industrie boven water. De wind was heftig, zeer heftig. Wat ervoor zorgde dat er op vele topstekken nauwelijks gevist kon worden. Het bruine water van de vele regenval de afgelopen dagen en het opstuwende zeewater zorgde ervoor dat de verwachtingen niet te te hoog waren. Het was maar de vraag of we de 32 zeebaarzen van vorig jaar – met destijds pracht(zeebaars)weer – zouden overtreffen.

WINNAARS DYCKERS SEABASS COMPETITIE 2013.
De volledige resultaten en aantal vangsten worden binnenkort bekend gemaakt. Nummer 1, 2 en 3 willen we jullie natuurlijk niet onthouden, dus bij deze. Een topresultaat met 31 deelnemers. Overigens heeft wederom het formaat baars voor de top posities gezorgd. Er waren de nodige deelnemers die een mooi aantal zeebaarzen wisten te vangen, maar veelal tussen de 40 en 50cm of sommigen wisten de scholenbaarzen van rond de 30cm te vinden. Echter er zijn drie 60plussers gevangen, waarbij nummer 1 op precies 60cm bleef steken, maar met een totaal aantal van 20 zeebaarzen de absolute terechte winnaar is geworden. Nummers 2 en 3 wisten beiden onder andere een prachtbaars van 61cm te vangen, gecombineerd met een aantal andere zeebaarzen zorgde die grootte ervoor dat ze hoog bleven staan in het klassement.

Via deze weg willen we de winnaars feliciteren met de prachtige prijzen bestaande uit een Hatch Finatic 7 plus vliegenreel, een LOOP Cross S1 Flatsman 9ft #8 en een Cliffs Buggerbeast met Hatch Shirt.

1. Roel Bruijn – 60 punten
2. Jasper Vos – 29 punten
3. Bert Jans – 28 punten

Een nieuwe nummer 1 en 2 ten opzichte van vorig jaar. Knap van Bert Jans om nogmaals in het topklassement terecht te komen! De titelverdedigers van 2012 Yuki Boon (1) en Sami Effrat (2) waren er dit jaar ook weer bij. En hebben wederom goed gevangen, maar net niet goed genoeg. Sami wist flinke aantallen te vangen, maar vooral kleintjes. Wel een grote varieteit met finten en een zeeforel erbij. En Yuki heeft een aantal grote vissen gelost, jammer man, (en zo zijn er nog veel meer verhalen maar die komen wel) want tezamen met zijn gevangen zeebaarzen was die anders zeker weer hoog ge-eindigd.

Roel is de absolute terechte nummer 1 met de meeste zeebaarzen, namelijk 20 stuks, wat een super resultaat is, klasse! En Jasper de 2de met een paar mooie vissen, waarbij de 61 de kers op de taart was, top! Mannen, nogmaals gefeliciteerd, hierbij wat foto’s en een dezer dagen dus een compleet verslag van dit prachtige, harde weekend. Tot volgend jaar!

Het vervolg

87, 96, Lomo, WK7, gebroken latten en de zeebaars.

dyckers_seabass_weekend13_1

Dyckers Seabass Weekend & Dyckers Seabass Competition 2013, hetziterweeropversie2.

We willen alle deelnemers – zowel weekend als dag – bedanken voor hun deelname en het sturen van de foto’s! Onderstaande foto’s zijn gemaakt door verschillende personen, super voor het tijdig aanleveren.

Bij aankomst waren een flink aantal deelnemers al goed in gesprek, handen werder geschud en de eerste zeebaarzen waren gevangen. Nee deze telden niet mee voor de competitie. Een vast onderdeel van het weekend en eigenlijk gewoon super. Er is de nodige druk, gezonde spanning zegmaar. En rond 20.00 uur is het grootste gedeelte van de weekendgasten gearriveerd. 31 deelnemers + 4 organisatie. Groter dan voorgaande jaren en zoals altijd een prachtig verschillend gezelschap. Allen met een passie gemeen, het vliegvissen.

Op de zaterdag sloten nog 10 workshopdeelnemers voor een dag aan, wat een totaal maakte van 45 man. Knettergek eigenlijk. Alleen er is zoveel water daar, dat we het nog in geen 100 jaar hebben uitgevist. Dit jaar ook voor het eerst echt actief kunnen vissen op een deel van de nieuwe maasvlakte.

Die harde noordwester gooide toch wel roet in het eten. je kunt dan toch op veel stekken niet terecht. Het is voor de maasvlakte die meest kaaaalote wind die je kunt hebben. We twijfelden dan ook of de vangsten die van vorig jaar zouden overtreffen. Tgaat natuurlijk niet alleen om de vangsten maar ook om de fun, de gezelligheid, het heerlijke eten van Brian, Sander en Mirjam, de nodige infoverstrekking en wat al niet meer. Er wordt gebonden, gecast, geroezemoest, stekken besproken, ervaring gedeeld en ja ook de hardheid van de maasvlakte, met glijpartijen, gekneusde ledematen, bebloede handen, lekkende pakken, kapotte lijnen, verloren vliegen en ditmaal maar 3 hengelbreuken, dat valt dan weer mee…

Verder zijn er weer de nodige zeehonden gespot. Grote zeebaarzen gelost. Vissen die gewoon dwars door de backing heen denderden, 40/00 fc splijten in een split of a second, een rechte hengel en een betreurd gezicht achterlatend, rare geraamtes van wat we nu nog niet weten een of andere soort garfish, of toch een bruinvis op de stenen liggend, nogmaals glijpartijen, maar bovenal een enorme inzet. Zelfs de wat oudere deelnemers schroomden niet en gingen al klauterend over de kades naar beneden, hard doorvissend, met windkracht 7, wachtend op die ene beuk van een zeebaars. Klasse! En zowel overdag als snachts werd er keihard doorgevist.

Van de workshop deelnemers, voor wie het voor de nodige vliegvissers de eerste keer was, is het helaas maar door 2 personen gelukt om een zeebaars te pakken. In de wedstrijd was het totaal anders. Van de 31 deelnemers hebben 21 deelnemers minimaal een zeebaars weten te pakken. Het grootste aantal zeebaarzen werden gevangen door Roel Bruijn – 20 stuks – wat hem een terechte winnaar maakte. Nummer 2 en 3, Jasper Vos en Bert Jans hadden de grootste zeebaars, beiden 61cm. Nummer 5, Sami Effrat wist ook een knap aantal van 10 zeebaarzen te vangen en daarnaast 2 finten en 1 zeeforel. Robbert Zalm heeft juist de nodige zeebaarzen van een mooie formaat weten te vangen waardoor hij 4de is geworden. Hierbij de complete lijst: 1. Roel Bruijn – 60p / 2. Jasper Vos – 29p / 3. Bert Jans – 28p / 4. Robbert Zalm – 25p / 5. Sami Effrat – 21p / 6. Danny vd Logt – 20p / 7. Vincent Derks – 17p / 8. Pieter-Bas Broeckx – 12p / 9. Paul van Dijk – 10p / 10. Danny Jungerman – 7p / 11. Simon Desmet – 6p / 12. Yuki Boon, Martin Stout, Cornelis van Leeuwen – 5p / 13. Gino Cozijns, John Maaskant, Geert Hokke – 4p / 14. Michiel Bramer – 3p / 15. Gijs Mulder – 2p / 16. Martien de Kam, Frans Dirks – 1p.

In totaal zijn er in de wedstrijd 87 zeebaarzen gevangen, wat absoluut beter is dan we verwacht hadden, klasse mannen! (vorig jaar 32) Alle zeebaarzen catch & release. Buiten de wedstrijd om zijn er nog eens 8 zeebaarzen gevangen, wat het totaal op 96 zet. De gemiddelde maat ligt tussen de 40-45 cm, wat klein is in vergelijk met de resultaten van ons dit seizoen. Maar het lijkt erop dat de nodige scholenbaarzen de laatste weken op de maasvlakte te vinden zijn en daarvan hebben een aantal deelnemers flink van geprofiteerd door mooie aantallen te vangen uit een school. Er zijn 3 zestigers en 8 vijtigers gevangen. Daarnaast 2 zeeforellen, 2 finten, 2 horsmakrelen en een bot.

Kortom een prachtresultaat en het zal in 2014 moeilijk te overtreffen zijn, maar daar gaan we natuurlijk wel voor!

Voor de rest was het op de vrijdagavond al super gezellig, improviseren met zeilen om met z’n allen bij elkaar droog te kunnen zitten. Op de zaterdag een goede lunch verzorgd door Mirjam waar gretig gebruik van werd gemaakt. En in de avond supersalades van Mir en de befaamde bbq van Brian en Sander met o.a. een heerlijke zalm, Brians balletjes en een Lomo, wat uitmuntend smaakte. Vaak regen op de kop, maar zondagssmorgens brak het zonnetje door en heeft de groep nog relaxed kunnen vissen. Rond 13.00 uur was dan de prijsuitreiking. Waarna de meesten toch wel kapot richting huis gingen, zoals het hoort!

Enfin nogmaals dank allen en tot volgend jaar!
Gr. Edwin Kerssies – ook namens Mirjam, Brian, Sander en Abel.