Zeebaarsdagboek hoofdstuk 1

De karpers zijn los, het OVM geeft zijn zilver bloot en de eerste dagen van het roofvisseizoen liet direct pike power zien. De tijd van afwachten en hopen op goed weer is voorbij. De Zomervisserijen zijn van start gegaan en met het ontluiken van deze visserijen gaan de gedachten uiteraard uit naar de zee.
Spaarzaam komen via het internet de berichten binnen van de eerste baarsjes die gevangen worden aan de Zeeuwse kusten. Meestal op zagers en een enkele op kunstaas. Vanuit de Maasvlakte nog weinig nieuws, een enkeling met de ervaring en stekkenkennis komt in de vis.

De temperatuur van de waterweg begint nu goed te stijgen en zodra die over een bepaald punt is gekomen (12 C) is het wellicht nog meer een prikkel voor de zeebaars visser dan voor de zeebaars zelf.
Afgelopen zondag was het zover, het bericht waar ik op zat te wachten viel op mijn netvlies De eerste op de vlieg gevangen zeebaars was een feit. Zeebaars crack Eric van den B. trapte het seizoen af. En wat voor aftrap! Een baars van zo goed als 60 was voor zijn vlieg gevallen. Weg met die eerste kievietsei, zeebaars daar draait het om!

Ongeacht de vangst was ik al van plan om maandag naar zee te gaan om mijn geluk te beproeven. Daar aangekomen waren de meeste stekken zoals ik al vreesde lastig bevisbaar vanwege het troebele water. De baarzen zullen heus wel jagen in troebel water maar of ze je vlieg zien is wat anders. Op het moment van schrijven zal het niet veel anders zijn en wellicht nog erger, de rivieren staan op hun hoogst en de afvoer is koffie verkeerd extra large.

Zal je net zien, is het bruin water heb je maar 2 zwarte/paarse vliegen mee en direct na het inwerpen haak je een mosselbank, 1 dus over. Na een tijdje vissen de tweede ook verloren en maar over gestapt op good old faithfull Pale Olive.

Het water was opkomend en de stroomnaden gleden langs me heen variërend in snelheid. Dit vroeg om wisselende afzinktijden per worp, risicovol vissen.

Op een gegeven moment in het opkomende tij kwam er een gladde massa water langs me heen getrokken. Je moet het zien om te begrijpen. Weinig rimpelingen op het oppervlak en de pure kracht van het zeewater wat aan je voorbij schuift. In dit soort waterverplaatsingen vind ik altijd mijn heil en vertrouwen en ook hier voelde het aan alsof er vis meezwom in die stroom. Enkele seconden later na het inzetten van de strip een vastloper op half water. Ongeloof, pure ongeloof, ook al dwong ik een paar seconden daarvoor mentaal een vis af. Zelfs na de eerste kopslagen kon ik het niet geloven.
Het gespetter in het wateroppervlak was het moment dat er even een oerkreet over het water vloog en een vuist naar hemel ging.

3 Juni 2013 dat is voor mij de start van het zeebaars seizoen 2013, man wat voelt dat lekker. Nu is het een kwestie van de vliegendozen vullen en de getijden in de gaten houden.

Gr. Brian Elward

4 thoughts on “Zeebaarsdagboek hoofdstuk 1

 1. Frans says:

  Hi Brian,

  Mooie vis en idd de aanhouder wint. Waardeer het dat ‘jullie’ je ervaringen & filmpjes vaak delen via deze blog. Maar mbt zeebaarzen ook wel eens geprobeerd om ratelaartjes in je vlieg te binden? Heb daar wel eens leuk mee gevangen in troebel water.

  Tight Lines,
  Frans

 2. Brian Elward says:

  Hoi Frans, bedankt voor je reactie erg leuk om te horen. Ik heb die ratelaartjes wel hier liggen maar nog niet in een streamer verwerkt voor zeebaars, Wel heb ik ze ooit ingezet bij het vissen op bonefish in troebel water. OOK voor het diep water snoeken heb ik een paar streamers gehad met een ratelaar erin. Merkte niet veel verschil nog maar wellicht is het een optie.
  Bedankt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *