Ardennen 2013

Vorig jaar was het Pinksterweekend geniaal, het weer was geweldig, het kamperen heerlijk en de visserij op priegelbeekjes subliem. Dit jaar wilden we weer naar de Ardennen maar met het slechte weer begonnen we redelijk onze twijfels te krijgen of het wel zinnig zou zijn.

Uiteindelijk hebben we de knoop doorgehakt en hebben we tegen het kampeergevoel in een huisje gehuurd om toch een paar dagen in de Ardennen te zijn.

We hadden ontzettend veel geluk met het weer en dus ook met de visserij. Het water was ietwat bruin maar dat deerde de visserij niet. Naast de hoofdrivier zijn we de zijbeekjes opgegaan op zoek naar helder pocket water en prachtig gekleurde “niet-uitzetters”.

Eindelijk kon mijn 7,6 ft 3#tje weer uit de koker komen en kon ik weer spelen met mijn Midge reel. De doos was gevuld met tientallen hares ear nimfjes, en BWOtjes zo ongeveer de enige vliegen die ik gebruik. “Keep it simple en soms zwaar” is mijn motto.

Voor mij hoeft het niet altijd groot en super sterk te zijn. Ik geniet net zoveel van de kleine forelletjes die je uit de poeltjes moet zien te peuteren met een nimfje of een droog vliegje. De visserij is uniek ten opzichte van al het andere, geen druk om grote aantallen te vangen. Lekker naast de rivier zitten en genieten van een biertje en het insectenleven dat ontwaakt, een steen omdraaien om te zien wat er onderwater afspeelt. Upstream nimfen, stijgers aanwerpen met een droge of downstreamen.

Ik kijk al weer uit naar de volgende keer dat ik naar de Ardennen kan, maar dan wel met de tent en dit keer met nog meer nimfjes. Je raakt er wat kwijt als je kruip en sluip stroompjes opzoekt. Zit je niet vast aan de bodem, dan zit je daarna wel vast in de boom boven je nadat de verankerde vlieg los schoot. Gr. Brian Elward

Ardennes 2013 from Brian Elward on Vimeo.

9 thoughts on “Ardennen 2013

  1. Brian Elward says:

    Danny, het mooie aan het vissen op die riviertjes vind ik dat het weer wezenlijk anders is dan vissen in de tropen. Ik heb de idiote gewoonte om elke visserij af te meten aan de tropen (sightfishing, krachtmeting, besluipen) en nou is zo’n stromend riviertje toch echt anders. Het water stroomt langs je heen, de vis ligt redelijk honkvast en die moet je zien te bereiken. De natuur is prachtig en alleen al die snelweg van water die je weer onder kan verdelen in stroomversnellingen, pools, ondieptes etc maakt het heerlijk peuter water.
    Ik kom er heerlijk tot rust en ik heb geen dwangmatige druk om door te gaan en elk visje te moeten haken die er onder water zit. Ik zou zeker een keer de riviertjes een keer opzoeken, kan je bij het kampvuur ook weer wegdromen van de tropen.

    Bart: ik heb nog steeds mijn oude vertrouwde Modulus 7,6 ft #3 die ik ooit een keer op de fair for lure and fly heb gekocht. Ik vind het een heerlijk hengeltje waarmee ik alles kan. Werpt heerlijk maar ook rolworpen zijn peanuts, de hele Ourthe kan ik over rollen. Heb er vorig jaar een Loop lijn opgezet en het bevalt me prima, daarvoor had ik een ultra 4 van SA maar dat werd gauw een intermediate. Enig nadeel is het 3 delig zijn, ik wil heel graag een 4 delig hengeltje omdat ik vaak met Mariska ga wandelen en dan kom je super beekjes tegen en dan is een klein kokertje wel erg fijn om mee te kunnen nemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *