Sightfishing karper

Afgelopen zondag had ik dienst waardoor ik maar beperkt mijn aandacht aan het vissen kon besteden. Maar tijdens een momentje van rust ben ik naar buiten gegaan om wat lokale watertjes te bezoeken. Het weer was super met meer dan genoeg zon om te spotten en de wind viel ook reuze mee. Mijn doel was even te gaan kijken bij een slootje waar in het voorjaar de karpers vanuit een kanaal optrekken om als de temperaturen goed zijn te gaan paaien. Op de bestemming aangekomen kwam ik erachter dat ik enkel de #6 in de auto had liggen en niet mijn #8. Met dat videobeeld van die Cross hengel in maximaal gebogen toestand in mijn achterhoofd naar het water gestapt. Het begin deel is ondiep met wat waterplanten maar verderop gaat het naar maximaal 1 meter diep en gaat het een bocht om. Op enig afstand van de bocht zag ik al wat commotie in het water en wat kolkjes. Er is dus vis actief maar of het brasem is of karper laat altijd even op zich wachten. Daar ik redelijk in zicht zou lopen maar enig afstand van de kant genomen en met de pola bril flink lopen turen. Het water is troebeler dan anders en dat kan alleen maar beteken dat vis actief aan het wroeten is.

Niet snel later zie ik de eerste grote ruggen door het troebele water heen schemeren. Er is een groepje karpers bezig met wroeten en eten, geen spoor van brasems! Mooier dan dit kan je als karper visser niet wensen.
Ik ben de afgelopen dagen toch aardig vaak op pad geweest op zoek naar karpers en er toch al wel een paar gezien maar die waren allemaal niet aan het eten. Om hoog zwemmende karpers te verleiden tot toehappen is een zeer lastige zaak. Meestal spook je ze door alleen al je vlieg in de buurt te laten vallen en daarnaast het probleem van de diepte aanbieding van de carpbol of damsel. Maar foeragerende karpers die daadwerkelijk in het zicht over de bodem aan het azen zijn is heel wat anders. Hun aandacht is op de bodem gericht en ze zuigen de bodem compleet op. In een klein uurtje kon ik dan ook 3 karpers haken en 2 landen, de grootste brak uiteindelijk na een lang gevecht af nadat die door een derde pompblad veld heen stoof. De cross heb ik zodanig krom getrokken dat ik eigenlijk verwacht had dat hij alsnog zou breken (machinale opstelling is wat anders dan een 20 ponder uit pompblad trekken) maar hij hield het uit.

De hengel gaf dus geweldige sport maar de volgende keer neem ik wel liever mijn #8 mee daar er grotere jongens zwommen en ik een te lange dril schadelijk vind. Wat een super ervaring om je carpbol een halve meter voor zo’n schub neer te leggen en te wachten tot hij erover heen zwemt en je strikindicator weg te zien lopen. Aanslaan geeft direct een explosie en stofwolken in de sloot waar je u tegen zegt.
Zo’n langstelige Mclean was zo gek nog niet Edwin ☺, zeker als je alleen op pad bent.
Goed weekend en vangze! Brian

3 thoughts on “Sightfishing karper

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *