Droommeterstart 2013

Vanmiddag eindelijk weer eens met Thomas op pad. Das verrekte lang geleden. Tja een nieuwbouw huis kopen, trouwen, daar komt dus het nodige bij kijken. De planning was om in 2012 nog een keer te gaan snoeken vanuit de bellyboot, maar helaas lukte dat niet, dus 2 januari is het zover. Mooi weertje hoor. Bewolkt met af en toe een zonnetje, redelijke wind, maar niet te gek, in mijn ogen rond deze tijd van het jaar de beste omstandigheden, dus daar kan het niet aan liggen.

Uiteraard praten we eerst het nodige bij, dus later als gepland komen we op de stek an. Toch eerst even kijken hoe het water eruit ziet. Een redelijke golfslag, check geen probleem en niet veel later zie ik de helderheid, onverwachts, maar zeer welkom. Kijk dat willen we hebben. Redelijk tot helder en dat wil wel eens anders zijn. Dit gaat een kort, maar mooi middagje worden zeg ik nog tegen Thomas, kan niet anders, moeten wat pikes te vangen zijn. En snel lopen we terug naar de auto. Geen tijd te verliezen, bellyboten eruit en pompen maar. Rond een uurtje of 2 dobberen we op het grote water.

Al snel zie ik de eerste scholen op de Lowrance fishfinder. Duidelijk activiteit eromheen. Kort leg ik Thomas uit hoe het diepteverloop is – zijn fishfinder was in bruikleen bij z’n maat, dus hij moest het vandaag zonder doen – en ik zie hem genieten. Dobberend van links naar rechs op pakweg 4 a 5 meter diepte, strippen we de streamers langs de taluds. Een half uurtje tikt voorbij, maar buiten wat bodemvuil nog niks te zien. Na een uurtje hoor ik Thomas roepen, hangen, man wat prachtig dit, jaja wat zijn ze sterk zo he. Een big smile verschijnt en z’n eerste grootwatersnoek vanuit de belly op de streamer is een feit, een 70tiger, nog niet echt groot, maar al wel een mooi dikkertje, kop is er af, top!

Na een half uurtje is het mijn beurt. Eerst de welbekende tik op de Kers20 en dan BAM hangen en het gevecht kan beginnen. De 10 staat mooi krom en na een minuutje of 5 zie ik de vis echt goed verschijnen. Das geen verkeerde, een grote kop, zie je hier niet vaak, meestal een klein koppie en dan een lichaam erachter waar je u tegen zegt. Zo goed als altijd ongehavend en ongelooflijk dik in deze periode. Deze is anders, gehavend, her en der een litteken, een echt oudje, ik denk een oude heer. Mooi van lelijkheid. En kort mag ze op de foto. Ook toch even snel meten danmaar, gaat wat makkelijker als je met z’n 2en bent, maar blijft een crime vanuit de belly. 106cm. Niet verkeerd. Zeker niet voor de eerste vis van 2013, hoppa.

Onze dobbertocht gaat verder en de fishfinder geeft een mooi talud aan. Het loopt hier van 4,5 meter op naar 3 meter en ligt dwars op de vaargeul, perfect, en zoals verwacht boordevol vis. Thomas werp de zinklijn perfect eroverheen en de Dyckers H2O Pike Black ’19 gaat de diepte in. Toevallig liggen we nu bij elkaar een beetje te babbelen en kunnen elkander dus perfect volgen. Bij pakweg de 10de korte strip van Thomas, heee een tik, oeiiii die gaat hard, hop direct de lijn strak en de HighTide krom. Das een beste maat! Een gigagevecht volgt waarbij ik meerdere platen heb kunnen schieten en waarbij Tom de vis goed strak houdt, wat niet makkelijk is aan de vliegenlat, machtig mooi zo. Wat een kracht, wat een kracht, ze knalt maar door en door en de minuten verstrijken, zonder dat we nog maar wat gezien hebben. En dan, eindelijk een kolk, en we zien de eerste contouren, beest hoor, tjonge, opperste concetratie bij m’n maat. Tot 2 keer toe probeert hij haar te pakken, maar lukt niet en weer gaat ze ervandoor. Maar de derde keer, eindelijk in de boot, snel onthaken, meten, wat foto’s en voordat Thomas haar goed wil pakken, een krachtige slag en weg is ze. Maar de foto’s zijn goed zo en m’n maat kan een nieuw PR schrijven. 108cm, klasse!

We proberen het nog even, zien niks meer, maar tis goed zo. 2 meters aan de vlieg in nog geen 2,5 uur tijd, een betere start had ik me niet kunnen wensen en Thomas bleef nog lang wakker diezelfde avond, prachtig!

Gr. Edwin Kerssies (en Thomas van der Veen)
Team Dyckers

7 thoughts on “Droommeterstart 2013

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *