H2O (SF) Fibers VS EP (3D) Fibers

We krijgen de laatste tijd regelmatig vragen wat nu het verschil is tussen de H2O Fibers en de EP Fibers en alles wat daarmee samen hangt. Via deze blogposting zal ik het een en ander uitleggen en wat de reden is waarom Dyckers deze fibers in het assortiment heeft opgenomen.

Velen weten dat we een 3 a 4 jaar geleden zijn begonnen met Dyckers en dat al vanaf de start de EP Fibers onlosmakelijk aan ons verbonden zijn. Ik vis er dan ook al flink wat jaren mee en mede vanwege het feit dat de Enrico Puglisi materialen slecht in Nederland verkrijgbaar waren is Dyckers ontstaan. De stoute schoenen aangetrokken en Enrico gecontact en zie hier 4 jaar verder en een van de bedrijven in Europa met het grootste assortiment.

Een van de problemen die we ondervonden is dat de vliegvisser niet wist hoe je met EP Fibers moet binden en vandaar dat we in de afgelopen jaren talloze demonstraties hebben gegeven om uitleg te geven wat betreft de mogelijkheden. De vrienden van 0031 Flyfishing hebben er nog een schepje bovenop gedaan en Brian heeft samen met hun een bindinstructie filmpje gemaakt van een van onze succesvolle zeebaarsstreamers, gebonden met EP en waarbij je de bindtechniek natuurlijk ook voor snoekstreamers etc kunt gebruiken.

Een vraag die ik tegenwoordig wel eens krijg is: Sinds dat jullie H2O in het assortiment hebben opgenomen, gebruiken jullie geen EP Fibers meer? Ech wel! Voor vele toepassingen zijn de EP Fibers en de EP 3D Fibers nog steeds mijn absolute favoriete materiaal om mee te binden. Denk daarbij aan zeebaarsstreamers, tarponstreamers, forelstreamers, eigenlijk alle streamers van pakweg 5cm t/m 15cm. Voor mij al jaren absoluut geen ander materiaal meer en de vangsten geven me gelijk. Tezamen met ene beetje EP Sparkle, Uni Mono en de EP Plastic Eyes kun je zeer natuurgetrouwe patronen maken met de EP Fibers en EP 3D Fibers (zijn gelijk aan de EP Fibers, maar een mengeling van kleuren EP Fibers, een blend dus) en ook attractieve, wat je wil, voor ieder wat wils. Onder water gaat het pas echt leven, een mooie beweeglijkheid – niet te, wat ik persoonlijk altijd bullshit vind, want een prooivis of aangevallen prooivis maakt geen rare capriolen, maar beweegt zoals een vis beweegt – en een mooie doorschijnbaarheid, zoals een echte vis ook heeft, kortom perfect. Naast de bekende streamers gebruik ik de EP (3D) Fibers ook zeer graag voor crabs, shrimps (bonefish en zeeforel, een betere immitatie bestaat er mijns inziens niet, ook weer vanwege deze doorschijnbaarheid en de kleurenmogelijkheden) en zelfs voor buzzers en aanverwante. Bij deze laatste komen de brushes die gemaakt zijn van ep (3d) fibers en soms ep sparkle ook van toepassing, maar wederom is dus alles gebaseerd op de EP Fibers, de basis van alles. Bijna alles dan, want we hebben nog de EP Ultimate Fibers die wat langer en wat stijfer zijn en daardoor wat meer geschikt voor grote steamers en aanverwante van zeg eens 20cm plus. Als laatste hebben we dan nog de Silky Fibers waarvan ik de rode gebruik voor het bekende kieuwtje die je in zowat alle streamers terug vind. Waarom de Silky Fibers hiervoor gebruiken? Omdat deze dunner zijn en daardoor door de iets dikkere normale EP Fibers knallen en onderwater eruit springt. Overigens is het in mijn optiek geen kieuwtje, maar bloed, oftewel een zwakke prooivis die bijvoorbeeld bij het zeebaarzen, wanneer ze op jacht zijn en er nog wel eens gewonde visjes achter blijven, worden uitgezocht door de jager, je kans vergroot dus… Voor de rest gebruik ik de EP Silky Fibers (en de blend 3D) weinig, maar van klanten verneem ik wel dat ze met succes gebruikt worden in forelputten en aanverwante, omdat ze meer dansen.

Maar waarom dan H2O? Nou dat is eigenlijk simpel. Er zijn enkele situaties waarvoor H2O veel beter geschikt is. Laten we beginnen met het verschil in materiaal. We hebben H2O SF Blend, H2O Slinky Fibres, H2O Slinky Blend en H2O Shiner. De H2O Slinky Blend is exact hetzelfde als de H2O Slinky Fibres maar een mengeling van kleuren om meer natuurgetrouwe vliegen te maken. De SF Blend ziet er prachtig uit en is in feite een combinatie van H2O Slinky Fibres / Blend met een beetje sparkle genaamd H2O Shiner. Je kunt dus ook je eigen H2O SF Blend samenstellen. De bovengenoemde H2O Fibres zijn harder dan de EP Fibres, ze zijn al getaperd en daardoor bindt het makkelijker. Je hoeft minder te knippen, want middels omslaan van de fibers (wat we altijd doen bij het binden, zowel bij ep als bij h2o) krijg je al een mooi getaperd geheel. Bij de EP Fibers – die je natuurlijk ook zelf al een beetje kunt taperen – moet je meer knippen om de vorm te krijgen.

Voor diegene die moeite hebben om met EP Fibers te binden is H2O dus een goede oplossing.

Het 2de voordeel van H2O t.o.v. EP is dat het niet klit. Nu maakt dat bij de wat kleinere streamers tot zeg eens 10-15cm niet zoveel uit, omdat de vis deze toch wel volledig pakt. Ook bij zeebaars, tarpon, jacks en aanverwante vissen maakt het niet zoveel uit omdat deze vissoorten de streamer in 1 keer opslokken, BAM en hangen is het resultaat, het feest kan beginnen. Maar met snoek is het een ander verhaal. Zelf vis ik nog steeds zeer graag met grote ep streamers op snoek, maar zoals je hier kunt zien en in de shop, allen met een zeer kort geknipte kop en met een vrije haak zodat de inhakingskans aanzienlijk wordt vergroot. (de kortgeknipte kop is wel mooi dik van vorm zoals de prooivis en zorgt dus voor weerstand onder water – wil je een echte uitslande actie maak dan de kop nog dikker) Echter snoek slokt niet, maar hapt – en de levend en doodaasvissers weten dat – neemt de prooivis mee, draait hem en slikt hem dan pas door. Kortom wil je de snoek direct haken dan moet klitten en andere zaken zoals bucktail dit niet tegengaan. Nu heb ik hier weinig last van en zo goed als alles is een hanger, maar sommige klanten zweren in dit geval bij H2O. En vanuit de theorie kan ik dat begrijpen en dit is dan ook zeer zeker een reden om bij het vliegvissen op snoek H2O eens te overwegen.

Een derde voordeel van H2O is dat doordat het harder is (en dus wel minder beweeglijker) je het goed kunt toepassen bij clouser minnows. Wat zeg ik perfect kunt toepassen bij clousers minnows! Nu ben ik geen clouser van, maar er zijn soms situaties dat het echt in het voordeel werkt om een clouser achtige vlieg te gebruiken. Zo zeebaarzen we altijd met de bekende ep streamers van 9-15cm, werken perfect in combinatie met de Di3 zinklijn op de maasvlakte of met een drijvende lijn op bijvoorbeeld de oosterschelde of langs de stranden. Echter soms hangen we met de boot of bellyboot rondom de blokkendam. Een grote dam bij de maasvlakte gestapeld met scheve blokken en gaten waartussen de zeebaars zich graag ophoudt. TUSSEN dus en daar moet je zijn. In dat geval is een clouser vlieg de must have, omdat die tussen de blokken kan zinken alvorens je de streamer binnen vist, hij hopt erdoorheen. In dat geval…is die H2O SF Blend toch ech wel mooi materiaal om een zeer natuurgetrouwe sandeel of sprotje na te maken.

Via deze posting hoop ik jullie een beetje op weg geholpen te hebben met de verschillende synthetische materialen, waarvan we nu ene groot assortiment in onze shop hebben en waar we volledig achterstaan. je zult ons dan ook niet vaak met iets anders dan gemaakt met deze materialen aan de waterkant vinden, want veel heb je niet nodig. Less is more en bindze, maar bovenal vangze!
Cheers, Edwin

Al een flinke tijd verreweg mijn meest favoriete pikestreamer, gemaakt van EP Fibers, voor het diepe water en ik verwacht dat dat ook nog wel even zal blijven: de EP Kersman20.

H2O Pikestreamer, nieuwtje, perfect voor de polder en kanalen en de eerste resultaten zijn super!

H2O Pikestreamer, de perfecte baarsimitatie?

Clouser minnow met H2O SF Blend

One thought on “H2O (SF) Fibers VS EP (3D) Fibers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *