De kou in, op zoek naar snoek

En koud was het, buitentemperatuur bij wegrijden -2, watertemp 1.7 graden.

Vorige week stond er al een afspraak met Brian, maar vanwege drukte met de zaak moest die helaas afgezegd worden. En gisteren konden we dan eindelijk weer eens gaan. De keus was dit keer aan Brian en alhoewel een zeeforel trip of een oostvoorne trip lonkte, was de keus snel gemaakt. Grootwatersnoek. Met de belly zei de gek. Want gekte was het nu ik er zo over nadenk terwijl ik dit tik. Misschien wel te gek. Te koud. En dat bleek. Want op een gegeven moment voelde ik m’n voeten niet meer, er zit een klein lekje bij de wreef en dat zorgde voor natte sokken. Absoluut niet comfortabel kan ik je zeggen. Maar na een uurtje opwarmen in de auto, een plastic zak van de ah om de voeten, gingen we toch weer op pad voor een laatste uurtje bellyboten op dat toch wel prachtige water. Waar hier en daar een plak ijs dreef. En waar het zoeken was naar de vis.

Nu zijn we de laatste maanden al een paar keer samen met de bellyboot op het grote water geweest, maar er lijkt een soort van vloek te rusten op Brian. Buiten een paar missers lukt het niet. Met Paul en Jasper al weer wat maandjes terug een prachtige sessie, alleen daarna drama. T’is dan ook zeker geen gemakkelijke visserij en je hebt de uren nodig om het te leren begrijpen. Dat weet Brian als geen ander en top dat hij toch weer de zin heeft om ervoor te gaan, met een droog antwoord toen ik hem vroeg, weet je het wel zeker? Yup de grootwatersnoek.

En al communicerend in het mooie vlakke water peddelen we er op los.

Hier en daar wat streepjes op de Lowrance fishfinder, maar veel is er niet te zien. Zie jij wat? Kale vlakte man. Hier ook. Brrrrr.

He ik zie wat strepen, he ik ook man. Tgaat leven. Eindelijk. En ja hoor de eerste school is gevonden, niet zo’n kleintje ook. Wat een vis, wat een vis. Het wordt warmer.

Toch duurt het nog even voordat de eerste aanbeet volgt. In eerste instantie door de school heen, maar geen snoek laat zich zien. En dan langs de randen. De taluds af. Loopt hier snel af van 2 naar 5-6 meter. Hier en daar zie ik nog wat prooivis, maar veel minder als op het scherm hierboven. Geen slecht teken over het algemeen. In mijn optiek vaak de stekken waar de kans op snoek wordt verhoogd. En bij wederom een worp richting talud, het afzinken van mijn favostreamer Kers20 een paar rustige tikjes, even wachten, de welbekende beuk, hangen, mooie dril en de eerste is een feit, wat een dikzak, zo mooi, puur natuur.

En we peddelen verder. Een flink stuk. Houden de futen en de aalscholvers goed in de gaten. Voor zover ze er zitten, want het aanwezige ijs her en der heeft ervoor gezorgd dat ze nieuwe jachtgebieden aan het zoeken zijn. Ik zag ze al flink actief op de ijssel, de levensader van onze regio. Daar waar de watervogels ook bij bevroren water altijd nog terecht kunnen. En altijd weer een genot om erover heen te rijden, langs te lopen en soms te vliegvissen. Maar vanaf de kant ozo moeilijk, zeker in dit jaargetijde.

We zien wat balletjes her en der en af en toe wat strepen, maar veel is het niet. De prooivis is gegroepeerd en een deel is echt de havens ingetrokken. Maar die zijn zo zwaar bevist, dat ik er niet zoveel mee heb. Geef mij die grote vlaktes maar en reken er maar op dat er een flink deel daar blijft hangen.

Na weer een uurtje en flink wat taluds afgeworpen te hebben werp ik de streamer richting diepte langs het drijfijs. Metertje of 6 diep hier. Seconde of 25 laten afzinken en zeer langzaam binnen vissen. Een tweede beuk trekt de Loop Cross S1 #10 goed krom en numero 2 is een feit.

En dan is Brian eindelijk aan de beurt. Ik hoor hem roepen. Een flinke tik. Mis. Shit, maar desondanks zie ik een smile. Niet veel later krijgt hij nog een tik, kan grote baars of snoekbaars zijn. Tlukt in ieder geval niet, nu niet. En zo dobberen we weer verder. Maar damn wat is het koud. Kvoel m’n voeten nauwelijks meer, tijd voor een pauze. We duiken voor een uurtje de auto in, drinken en eten wat en bepalen ons strijdplan. Andere stek of toch nog een ronde hier? De bellyboten moeten dan eerst weer opgeruimd worden en opgeblazen en zo met z’n 2en in 1 auto tezamen met de kou is de zin een beetje weg om dit nog te doen. Vanaf de kant danmaar? Ook dat is lastig, want vele wateren liggen toch nog dicht. Ok we gaan ervoor. En de laatste 1,5 uur wordt een nieuwe ronde op deze stek. Ach het water is zo groot, dat er nog zat onontgonnen beviste stekken zijn.

En zo gaan we weer, hop het water in, gelukkig weer wat warmer door de auto.

Na een kwartiertje hoor ik Brian roepen, hangen, yesss top maat! Snel peddel ik naar hem toe voor een serietje foto’s. Eindelijk de ban doorbroken, super! Het was er een uit het boekje, want 20 seconden eerder zei hij dat hij een soort streep zag liggen tegen de bodem aan en het vermoeden had, dat dat wel eens snoek kon zijn. Een goede echo, op beide schermen, dus vlak onder je. En het was snoek.

We maken weer een mooie ronde, maar er blijken veel kale vlaktes te zijn. Geen vis te bekennen. Op het talud van 3,5 naar 5 verschijnen dan toch weer strepen, mooie strepen, kan eigenlijk niet anders dan jagende vis zijn. Kzie de strepen ook richting ballen gaan die op half water liggen. De spanning begint nu toch wel te stijgen. Zo tegen het eind van de middag kan het eigenlijk niet anders dan jagende snoek zijn. Ik geloof er in ieder geval in. En ook dit keer klopte het, numero 3 wordt even kortstondig boven het water gehouden.

En dan wordt het toch rap wat donkerder. het begint zowaar een beetje te sneeuwen, winterser kan niet. En toch is het gevoel daar, heb het idee dat ze nu echt los zijn en dat er nog wel eens een mooie kan uitkomen. Ik peddel flinke stukken af en uit het niets komt er een mooie bal te voorschijn. Strepen eronder, wachten maar, je weet maar nooit. Vast, krijg nou wat, jaja zo af en toe zit ik wel eens tegen de bodem vast. Maar op het moment dat ik hem wil lostrekken, gaat die naar rechts, los, ^&%^&%^ een vloek over het water, kan het niet onderdrukken. Shit zeg.

Controleer de haak en het puntje blijkt iets omgebogen te zijn. Waarschijnlijk door het vastzitten enkele minuten hiervoor, of tikken tegen een mossel eerder, of iets anders, heb geen idee, maar vervang de streamer snel. Heeft me een mooie snoek gekost. En dan net voor donker gaat het weer los hoor, wat een vis, wat een vis, wat een vis. Een mooie beuk, een prachtig gevecht en een heerlijke foto.

Een machtig koude sessie, misschien wel te gek, zo achteraf gezien, maar toch ook weer memorabel en onvergetelijk. 5 stuks. Super zo met vismaat en de verslaving is weer even gestild…voor hoe lang? Niet lang denk ik. Laters, Edwin Kerssies

10 thoughts on “De kou in, op zoek naar snoek

 1. Cornelis says:

  pfffffff Edwin , prachtig man en diep respect. wat een schitterende vissen van het grote water….geen kapotte staarten vinnen , heerlijk dik.. prachtig !!

  grt. Cornelis

 2. Robbert Zalm says:

  Wederom genoten en weer een hoop geleerd. Top dat Brian z’n vis heeft weten te pakken. Is dat de nieuwe Dyckers muts waar al naar wet gevraagd ? 🙂

 3. Thibault says:

  Wouaw !

  Edwin you rock man ! Always with the purple/black baitfish pattern… I really need to load my float tube with a fish finder for fishing in deep water.

  Not to boring to fish in a 5m+ deep range ?

 4. hendri says:

  wow mooi verhaal man, en respect voor het doorzetten zeg! super.
  volgens mij vraag je voor je het spelletje door heb wel regelmatig
  af van: man waar begin je aan.

 5. Brian Elward says:

  @Thibault, I can tell you that with a fishfinder it’s like sticking your head under water. It opens up a whole lot of different waters. And is it boring? heck no! You are fishing and watching ” television” 🙂 It’s always exciting seeing the structures gliding by and looking for spots that might hold fish. It doesn’t matter if the fish comes form 2 meters or 5, it’s the search. Actually a fish from 5 meters deep will take some time before it breaks surface so in that respect it is more fun to hook it deeper.

 6. Thibault says:

  @Edwin Strong answer ! It gives me some ideas to fish my local large and deep lakes this winter before the pikes start to spawn.

  Het wil meer !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *