Hoor wie klopt daar…die grote vlakte, brrr koud, wat een balg, o zo mooi.

En dat was er dus 1. Na een uur peddelen, allemachtig wat is het koud in de belly, een snerpende wind, watertemperatuur 3,3 graden, op die grote vlaktes. Diep ingetrokken peddel ik, prettig is anders. Hier kun je je niet tegen kleden. De enige remedie is de luwte op zoeken. Maar ik moet weer eigenwijs zijn deze sinterklaas ochtend. Op het grote water. Geen drukte. Nee natuurlijk niet, welke gek bedenkt zoiets.

Nog niet eerder gehad dit jaar, maar nu toch wel de gedachten van waar ik in hemelsnaam mee bezig ben. Als ik nu zeker wist dat het goed los zou gaan, niet dus, das ook vissen, je weet het niet. Tis niet echt snoekweer, maar niet geschoten is altijd mis en vanochtend heb ik even tijd tot pakweg 14 uur als het werk weer roept om daarna sinterklaas te gaan vieren met het gezinnetje. Zin in, lekker bij de warme kachel, in plaats van deze histerie. Paar schooltjes prooivis kom ik tegen, maar veel niet. Ik werp me warm, voor zover dat lukt. Maar betrap me erop dat het gevoel in m’n vingers zo goed als weg is. Tjonge tjonge tjonge….maar langzaam gaat het dan eindelijk na dik een half uur peddelen een beetje wennen. Tis net als schaatsen, als je maar in beweging blijft. De taluds werp ik af. Van 2,5 naar 4 meter. Er staat een lichte stroming. Heel rustig haal ik de streamer binnen. Af en toe tikkend met de hengeltop. Dan weer ff stil laten hangen om vervolgens weer 2 tikken eraan te geven. Weer een schooltje niks. He maar hier zit meer vis, meer activiteit, kon best wel eens zijn dat…ik vis dit stuk goed af. En ja hoor. Na een uur de beuk, een kromme lat en drillen met die hap. Krijg het zowaar een beetje warm. Niet een hele grote maar een sterke mooie snoek wordt snel op de foto gezet om vervolgens terug te glijden in haar element. Zo niet voor niks, ik ben blij.

Nog even genietend van het uitzicht en nog wat stukken flink afgeworpen te hebben, besluit ik na 1,5 uur nog een andere stek te pakken. Ken nog net. Snel de belly uit het water, de auto in en gaan.

Tis hier gelukkig wat rustiger, en wat blijkt ook wat warmer. 3.7 graden. Tlijkt wel een sauna man…not. Enfin daar gaan we weer. Dieptes van 2,5 tot 5 meter worden bevist en dan zie ik een grote school, wat een enorme school vis. Ik peddel 5 meter naar achteren, naar rechts, naar links, het maakt niet uit, overal vis, van 2 meter diepte tot de bodem a 4,5 meter diepte ligt het vol, barstensvol vis. Hier moet toch snoek huizen?

Even zie ik een gaatje, een plek waar geen prooivis is op de Lowrance Elite 4x fishfinder. Nee snoek zie ik niet, maar dit soort gaatjes dat wil zeggen plekken waar even geen prooivis aanwezig zijn, in mijn optiek de randen van zo’n groep, krijgen extra de aandacht. Tzal niet de eerste keer zijn dat….

BAM dis een echte, hoppaa en blij als een kind kan ik een vreugdekreet niet onderdrukken. Een prachtige dril volgt met wat halve jumps door de oppervlakte. Deze dame is gewoon te dik voor een volle jump, wat een balg, niet normaal. En rond 14.00 uur kar ik weer richting zwolle met de verwarming vol aan, tintelende voeten, handen en oortjes, maar bovenal een grijns van hier tot aan spanje. Dank u sinterklaasje!

Gr. Edwin

4 thoughts on “Hoor wie klopt daar…die grote vlakte, brrr koud, wat een balg, o zo mooi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *