Diep water snoeken

Van het weekend met Paul en Jasper afgesproken om te gaan vissen. Dit keer niet achter de zeebaars aan, maar voor de verandering achter de snoek. Zo in de eerste daagjes van de herfst begint het vissen op snoek ook al weer aardig te kriebelen. Daarnaast werken die prachtige beelden van Pauls snoeken ook niet mee…
Drie man past niet in zijn boot, dus we besluiten de bellyboot erbij te pakken. Groot water en ook diep, dat wordt aanpassen aan de omstandigheden. Enige tijd geleden lagen de snoeken zeer diep, Paul had het over 8 meter zelfs. Nu met wat betere omstandigheden hopen we dat de snoeken meer naar het ondiepe zijn gekomen.

Met ieder een tweetal hengels aan boord en bewapend met een fishfinder gaan we het grote water op. Zonder fishfinder vis je behoorlijk in het onzekere. Geen idee hoe diep het is, waar de vis zich ophoudt of waar de taluds liggen. Na enig heen en weer gepeddel kwamen de eerste scholen vis op het scherm tevoorschijn. Met name op water met een diepte van 4 meter zagen we veel vis. Soms een kleine balletje op het scherm, maar ook wolken met daaronder schuine strepen. Een geweldig gezicht en hoopvol. We visten met di7 en depthfinder-lijnen en grote zwartpaarse streamers, maar ondanks de aanwezigheid van prooi en vermoedelijk ook jagers komt er maar een enkele aanbeet van waarschijnlijk een snoekbaars.

Pas na 2 uurtjes dobberen en de dieptes afvissen, kwamen Paul en ik over een met prooivis gevuld gebied. Na enkele drifts, waarbij ik mijn 25 cm lange zwarte paars EP streamer zeer traag binnenviste, voelde ik eindelijk die doffe dreun op mijn hengel. Hengel werd meteen krom getrokken en het liften en drillen kon beginnen. Vrij snel was duidelijk dat het niet om een monster uit de diepte ging, maar dat het in ieder geval een snoek was. Tijdens de dril was Paul dichterbij gekomen en was al begonnen met foto’s schieten. Ongelofelijk maar waar, maar tijdens het fotograferen had Paul zijn hengel naast zich neergelegd en lag zijn streamer ergens op de bodem. Je raadt het al, Paul word ook verrast met een beuk. Gelukkig ging de hengel niet overboord en kon hij de vis tegelijk met mij drillen. Double hook-up op groot water. Paul zijn vis was duidelijk in de 90 en de mijne een ukkie van net 60. Samen op de foto en beiden een release. Opnieuw de stek weer opgezocht en de streamers naar de diepte gedirigeerd, niet veel later hadden we alweer beet en kon Jasper de camera er weer bijpakken. De arme jongen kwam niet meer aan vissen toe. Ditmaal voor mij een stuk forsere snoek die in de diepte bleef bonken. Wat een topconditie hebben ze nu. Op de bellyboot opgemeten en een 94 cm snoekdame, slank en lenig. Na deze feeding frenzy werd het rustig en konden we de baitschools niet meer lokaliseren. Door doorzettingsvermogen en het afschrapen van de bodem wist Jasper ook een aanbeet te verzilveren. Een prachtbaars van 45 cm+ kon Jaspers streamer niet weerstaan. Uiteindelijk hebben we 6 snoeken geland en een baars. Wat een heerlijke dag aan het water, de eerste echte snoeksessie was een succes en voor herhaling vatbaar. Bellyboten op snoek is echt super. Veel geleerd weer en de keuze om te gaan zeebaarzen wordt hierdoor weer iets lastiger. Bedankt Paul voor het delen van jouw gebied en Jasper uiteraard voor het vele fotowerk.

Gr. Brian

5 thoughts on “Diep water snoeken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *