Zandkastelen, Tarpon en Bonefish!

Beste Edwin,

Net weer terug uit het Caribisch gebied, waar ik samen met dochter en vrouw 2 heerlijke weken heb gehad.
Natuurlijk gaan er traditiegetrouw tussen de schepjes en emmers een paar vliegendozen en hengels mee voor Caribisch zilver. Terwijl jullie volgens mij een heerlijk zeebaarsweekend hebben gehad, trok ik er voor dag en dauw op uit, om nu eindelijk eens een Tarpon te vangen. Ik heb er de afgelopen 7 jaar al veel mogen haken, maar op een gebeachte Tarpon op Curaçao na, nog nooit een daadwerkelijk mogen landen. ’s Ochtends de auto volgeladen, bonefish hengel in de waterdichte rugzak, prettige accessoire trouwens, doos met ep streamers en een doos met bonefish vliegen mee en gaan.

Op de flat aangekomen, zag ik boven de drop off vis jagen, snel de #10 in orde gemaakt, zwart-paarse ep streamer eraan en de lijn op lengte brengen. Streamer afzinken en gelijk bij de eerste strip, BAMM!! De haak nog een paar maal gezet en binnen een paar seconden sprong er een gigantische brok zilver door het wateroppervlak, door mijn hoofd spookte de gedachte, deze is voor jou, rustig blijven en meebuigen met de zilveren koning! En zo waar, na een stevige dril kon ik na een kleine tien minuten mijn allereerste Tarpon landen, daar ik geen statief meegenomen heb maak ik in gedachten een foto en laat de Tarpon rustig terug in het water glijden. Yess! Ik neem een slok water en laat de vangst even op mij inwerken, super blij ben ik, eindelijk de vis die al jaren door mijn hoofd spookt geland.

Ik heb nog ruim anderhalf uur en monteer een nieuwe tippet en natuurlijk een zwart-paarse ep-streamer.
Het jagen gaat enige tientalen meters verder nog steeds door, dus ik loop rustig richting het tafereel, en denk even het middelpunt te zijn van een natuurfilm, als ik 2 schildpadden boven water zie komen en een aantal pelikanen de school aasvissen van bovenaf zie belagen, wat genieten dit!

Ik zwiep de streamer richting de jagende vissen, laat hem wat afzinken en dan klap, weer vis, zet de haak en dan begint een prachtige dril, monster tarpon denk ik, als de grote (1,60 plus) vis boven water springt, na een dikke twintig minuten, ik heb de vis goed onder controle, volgt er een keiharde run, mijn reel begeeft het onder de druk en de spoel vliegt eraf (Shimano reel),.. lijn slap, vis weg,.. Helemaal kapot loop ik terug naar de kant, check alles nog eens en monteer alles weer opnieuw. Het jagen is inmiddels opgehouden, maar ik vermoed dat er nog wel vis zit, en na een pauze om even bij te komen, maak ik alles in orde en loop terug naar waar ik de vis vermoed. Na een aantal worpen is daar weer een aanbeet, 2 maal jumpen en los, check de haak, die ziet er prima uit, dus gelijk weer en ja hoor, nu hangt hij wel. Wederom een prachtige, harde dril en niet veel later weet ik ook deze Tarpon te landen, wauw 2 op een ochtend!

Ik zie dat ik inmiddels bezoek heb gekregen van een lokale visser en vraag hem een foto te schieten van deze voor mij heel bijzondere vangst. Daarna laat ik de Tarpon rustig terug glijden in het warme blauwe water, wat een ochtend. Tevreden ga ik terug naar huis, het zwembad in met vrouw en dochter en geniet de rest van de dag na!

Een tweetal dagen later gaan we een middag naar het strand, de vorige keren had ik hier al regelmatig Bones gespot en gevangen, dus ik kijk Marlous aan en die zegt, beter mee verlegen, dan om verlegen,..
#8 in de tas en op naar het strand. De hele middag maak ik, terwijl ik af en toe een grijze schaduw zie langs glijden, zandkastelen, die mijn dochtertje vervolgens met groot enthousiasme weer met de grond gelijk maakt. Heerlijk hier. Na een paar uur spelen, zwemmen en zonnen, zie ik een schooltje Bones een dertig meter verder zwemmen, ik vraag mijn vrouw even een oogje in het zeil te houden en loop richting de plek waar ik de vissen gezien heb. Bijna direct zie ik een drietal leuke Bones zwemmen, en dit buitenkansje laat ik mij niet ontnemen! Ik laat de vlieg, aan een lange leader, een tweetal meter voor de Bones afzinken en begin te strippen. Vrijwel gelijk maakt een van de 3 Bones zich los van het schooltje en knalt op de ep crabfly. Direct is daar die kenmerkende run, super dit! Ik weet de vis te landen en heb nu wel een fotograaf in de buurt. Marlous schiet een paar foto’s en ik laat de bone weer zwemmen, even handjes wassen en ga weer zandkastelen bouwen. Een top vakantie, niet heel veel gevist, maar wel een paar mooie momenten mogen beleven.

Vriendelijke groet, Leon

Note Dyckers: klasse Leon, met name die tarpons, want das geen gemakkelijke target aldaar, kortom top! Enne de volgende keer zekersdeweten topmateriaal met de Shilton SL7 & TFO TicrX, gaat helemaal goedkomen.

5 thoughts on “Zandkastelen, Tarpon en Bonefish!

  1. Brian Elward says:

    Top top top, mooi man en meteen in de vis en haken. Super zeg en wat moet de adrenaline door je lijf hebben gegierd toen je het gevecht aan ging.
    Ik hoop dat je nog grotere mag gaan vangen op je nieuw materiaal, hou ons op de hoogte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *