Heerlijk er tussen uit, de karpers waren los!

Eindelijk zondagmiddag er even tussen uit. Drukte hier in huis met twee van die kleine kids, maar even was daar de rust en konden er 2 uurtjes gepakt worden. Het zonnetje scheen, tijd voor karper op de vliegenlat. Er stond een heftige wind, wat het spotten op een aantal wateren lastig maakt, maar na wat struinen, zag ik daar toch die schaduw onder een lelieveld. Snelheid is geboden en niet veel later gaat de carpbol richting de schim. De eerste worp schiet teveel naar rechts, snel oppakken, nog een worp. Die landt perfect. Even laten afzinken en lang hoef ik niet te wachten. De beetverklikker schiet er met een sneltreinvaart vandoor, een korte tik, hangen. De karper schiet door het lelieveld heen, maar ik weet hem te houden. Tis er eentje van rond de 15 pond, mooi vechtertje die toch nog de nodige runs laat zien. Heerlijk.

Ondertussen zijn er door de dril de nodige karpers gespooked en loop ik behoorlijk wat meters, maar geen teken van leven…ja genoeg voorns en andere witvis, echter karper ho maar. De overige lelievelden laten geen schimmen zien, geen bewegende rietstengels, geen cruisers, niks. Rustig tuur ik over het water, totdat m’n oog valt op wat bellen. Even in de gaten houden, of het geen brasem of iets dergelijks betreft. En dan zijn daar de karakteristieke plakkaten. Ik weet genoeg. In de loop van de jaren heb ik geleerd onderscheid te maken tussen de bellen, soms zijn ze gewoon van de bodem, meestal is het brasem, maar dit…overduidelijk karper. En hop daar gaat het bolletje weer. De eerste pakweg 5 minuten gebeurt er niks, terwijl ik de richting probeer te bepalen van de azende karper(s). Dan weer iets naar links, even laten liggen, dan weer naar rechts. Maar na een tijdje zijn er geen bellen meer te zien, helaas, gebeurt vaak, weg vis.

Dit keer niet, toch weer bellen en ik probeer het nog maar eens. Het bolletje dwarrelt naar beneden en ik ben het zicht kwijt. Over op de beetverklikker. Ik zie een rustig tikje erop. Lijnzwemmer? Echnie en daar schiet hij weer weg, tik, hangen! De dril van numero 2 kan beginnen. Wederom een spiegeltje, kleiner van stuk, maar toch weer fun aan de 8. De beschikbare uren zijn weer voorbij, tijd om huiswaarts te keren, mooi man! Gr. Edwin

2 thoughts on “Heerlijk er tussen uit, de karpers waren los!

  1. Robbert Zalm says:

    Prachtig ! Ga je voor de karper barst het van de voorns. Heb je een andere dag een #3 bij je barst het van de karper. Of lijkt dit maar zo….
    Mijn snoekbaars zondag viel in het water. Letterlijk. Ik was even de balans kwijt. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *