Zeebaars, nieuwe gronden

Al sinds enkele weken hoorde ik de berichten op zeebaars gebied, er werden vangsten gemeld en de meeste waren flinke jongens. Op een gegeven moment leek het wel alsof iedereen thuis kwam met vis. Drukte op het werk en een zomervakantie die voor de deur stond weerhielden me van een juni trip naar zee. Zelfs op vakantie tussen de bones en tarpons moest ik wel eens aan de zeebaarzen denken,….maar niet heel erg lang. Afgelopen week eindelijk tijd om te gaan. Ik wilde eigenlijk op mijn eerste trip naar de bekende stekken om zo de omstandigheden voor vangstsucces te vergroten. Mijn vismaat Lesley wilde echter op avontuur en wilde graag met de kajak achter de baarzen aan, old skool blokkendammen. Het weer en het tij waren gunstig dus waarom ook eigenlijk niet.

Op de stek aangekomen de kajaks klaar gemaakt en de lange tocht naar het water ondernomen, eerst een kwartiertje over de stenen en daarna 10 minuten door het mulle zand en daarna aan de lifesupport voor 10 minuten. Was wel even zwaar en respect voor diegenen die dit normaal doen(of gewoon dubbele banden onder mijn kajak hebben…..)

Nadat we de branding door waren, de spullen op orde gemaakt en richting de blokken gepeddeld. De zinklijn afgestript en alvast in de mijn net gelegd die als stripping basket fungeert. Ideaal zo’n net. Ik steek hem achter mijn stoel en tussen de wielen zodat hij links van mij uitsteekt. Ik kan zo mijn lijn veilig buiten de kajak houden. Bij de blokken aangekomen vloog mijn zinklijn en streamer richting de blokken. De kunst is om de vlieg echt tussen de blokken te krijgen en even de kans te geven om af te laten zinken. Het was net afgaand dus de stroming zat er nog niet hard in.

Na nog geen 15 minuten van werpen en driften voelde ik halverwege mijn strip een tik, na het binnen halen zag ik geen wier dus een vis zou het zeker geweest kunnen zijn. Na een paar worpen kwam die verlossende beuk op mijn hengel. De hengel klapte krom en het voelde alsof ik vast was gelopen. Bij het uitroepen van een vreugdekreet begon de vis te zwemmen, godzijdank weg van de blokken en richting de kajak. Ik moest lijn binnen strippen en de druk op de vis houden. Het gevecht was nu op het open water en de lijn was al op de reel. De vis bonkte in de diepte en nam zelfs lijn van de reel, uiteindelijk zag ik de zilveren schittering onder het wateroppervlak en kon ik hem even later scheppen. Wat een super specimen, de eerste baars van het seizoen en gelijk zo’n forse baars met power. Lesley kwam dichterbij voor wat foto’s en high fives werden uitgewisseld, super!

Lesley ging hierna voorop om met pluggen de blokken te bestoken. Ik driftte 25 meter achter hem en wierp mijn golden olive minnow keer op keer tussen de blokken. Op een gegeven moment liet ik de streamer wat langer liggen en dacht ik dat de lijn en vlieg op een net ondergelopen blok terecht was gekomen omdat mijn lijn niet meer zonk. Het tegenovergestelde was waar, de vlieg was tijdens het afzinken onderschept door een baars en de lijn werd direct strak getrokken. De lijn werd uit mijn handen gerukt en de vis schoot langs en over de blokken naar rechts. Ik moest mijn hengel volledig krom trekken en de kajak de andere richting uit sturen om te zorgen dat hij de blokken niet inging. Man wat een dril en een kracht hebben die beesten. Het gevecht was nu gaande in het oppervlak tussen de blokken en ik was bang dat de leader het niet zou houden. Met geluk kreeg ik hem weg en na een paar pomp bewegingen kon ik hem in mijn net laten glijden. Een stevige baars die zelfs groter was dan de eerste gleed in mijn net, en weer met ongelofelijk veel geluk aangezien de fluorcarbon leader meer dan de helft was afgeschuurd door de blokken. De baars werd terug gezet in zijn element en met een paar krachtige korte slagen van zijn staart zag je hem de diepte in schieten.

Na deze vangst kon Lesley ook zijn baarzen vangen. Een paar mooie exemplaren vielen voor zijn diep lopende pluggen en ook hij kon de eerste zeebaars van het seizoen noteren. Daarna viel het stil voor wat betreft de zeebaars maar mijn dag kon niet meer stuk, wat een voldoening zeg om nieuwe gebieden op te zoeken en succesvol te zijn. Wel weer nieuwe ideeën voor vliegen speciaal voor de blokken in mijn hoofd, eerdaags maar wat gaan uitwerken.

Tot snel hopelijk!! Gr. Brian Elward

5 thoughts on “Zeebaars, nieuwe gronden

 1. Cornelis says:

  ai…krijg je toch jeuk van….ook al rond wezen kijken voor een kayak ( peddel uitvoering), maar vind het toch nog een flinke investering..
  Mooi verslagje weer Brian..en top omschreven de aanbeet en drillen van een zeebaars…..

  grt. Cornelis

 2. lesley says:

  Mooi verhaal Brian, alleen waren het niet de allereerste zeebaarzen van het siezoen voor mij.
  Denk terug aan een mooie visrijke dag, (met al die ader vangtsen die jij niet in je verhaal heb genoemd)

  Graag aanstaande dinsdag weer zo een dag! Gr Les

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *