Gouden rijenkarper op de vlieg….en meer.

Hoi Edwin,

Afgelopen zondagochtend om half acht met de hond de polder in. Zonder hengel, het nuttige (hond uitlaten) met het aangename combineren (kijken wat rondzwemt), heerlijk door het lange natte gras struinen langs het water. Ik denk dat we er wel 20 zagen. 2 gingen zeker richting 30 pond, 1 schub en 1 spiegel.
‘s Middags zonder hond en met hengel terug. Nu geen karper te bekennen. Uiteindelijk vind ik er helemaal achterin eentje tegen een stuwtje aan. Het lijkt een van de grotere schubs van vanochtend. Rustig zwemt-ie wat rond, negeert de toegeworpen karperbol en installeert zich uiteindelijk rustig onder een leliebed. Toch nog een keer aanwerpen. De bol landt 10 cm voor zijn bek. Hij laat zich wat zakken maar blijft liggen. Ik kan zijn rugvin nog net zien als een streep op het schubbenkleed en hij lijkt de bol op zijn gemak te bestuderen. Minutenlang lijkt het wel. Het is warm in het waadpak. Ineens zie ik de rugvin niet meer en een seconde later trilt de waker een keertje. Strip strike en hangen! En ja het is een hele beste! Met de #7 van bijna 10 voet voelt het een stuk beter dan vorige keer met het zesje. Een stevige dril onder de top wordt gevolgd door een lange run door de slip. Na een meter of 20 krijg ik hem gestopt en keert de vis, kopschuddend dril ik hem binnen, maar dan boort hij zich voor mijn voeten in het leliebed. Voorzichtig ga ik het water in en maak de vis met mijn handen vrij. Als ik hem bijna vrij heb schudt-ie nog een keer met zijn kop. PATS! net buiten bereik van mijn uitgestrekte handen zakt hij langzaam weg en gaat er vervolgens met rustige staartslagen vandoor.

Vandaag moest ik gewoon terug!
Na een kilometer lopen kom ik eindelijk twee karpertjes tegen, die rustig in de kant liggen te grazen. Je kunt ze haast op het gehoor vinden, bij tijd en wijle een stevige SLURP. De karperbol zien ze wel, maar ze zwemmen er met een boogje omheen en gaan 10 meter verderop door met azen in de kant. Na een half uur vruchteloos proberen op naar de volgende stek: een brede vaart met leliebedden. Ik loop 500 meter op en neer, maar zie geen enkele activiteit. Het besluit valt om toch maar weer naar mijn vertrouwde stekje met stromend water te gaan. Het is wel weer een kilometer verder de polder in maar dan heb je ook wat. In een zijslootje net wat verder dan de stromend water stek, zie ik ze eindelijk. Niet een of twee, neen met wel 20 vissen zijn ze aan het paaien. Meest schubkarpers, maar er tussen zwemmen twee dikke spiegels. Ik kan ze bijna scheppen. Halfslachtig probeer ik ze te verleiden met een karperbol. Ze zwemmen er tegenaan, maar zijn te druk met iets anders dan eten. Na 15 minuten houd ik het voor gezien, ik moet nog koken, en begin aan de terugweg.
Halverwege de weg terug zie ik een bellenplakaat met een oranje schim er middenin. Voorzichtig werp ik de karperbol een cm of 30 er overheen. PLOP, de vis hoort/ziet het en zwemt er recht op af en pakt in 1 beweging de karperbol! Het zal toch niet waar zijn, dit is vast de goudkarper die ik eind maart verspeelde. Ik zag hem vorig jaar ook al vaak zwemmen maar hij wou niets pakken. Nu ligt er na een korte dril puur goud in mijn net. Een gouden rijenkarpertje van een cm of 50! Mooier gaan ze niet worden. Een passerende boer maakt wat fotootjes en gaat net verder op zijn trekker als ik op dezelfde plek opnieuw een bellenplakaat zie. Ik werp opnieuw in en hetzelfde tafereel herhaalt zich: PLOP! er naartoe en hangen! Deze is een stuk steviger. De boer ziet het ook en geniet met mij van de dril. Op zo’n #7 gaat dat toch met veel minder hartkloppingen gepaard, maar op deze vis gaat hij wel mooi krom. Na een minuut of 5 kan ik de vis scheppen. Ik weeg hem met het weegnet op 24 lbs. Het is een vrouwtje na de paai. De buik is ingevallen. De boer maakt nog gauw een paar fotootjes en dan gaat de telefoon. Het thuisfront, waar ik blijf, ze hebben honger. En oh, ja of ik nog wat gevangen heb.

Groet Marc
Note Dyckers: manmanman wat een prachtige karpers Marc. Absoluut top!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *