Down & Dirty

Vandaag op pad geweest met de Noorman, samen achter de windes en brasem aan. Was een zeer geslaagde dag met een enkele brasem en een plaat van een winde. Na de nodige biertjes, Bruggse Zot, onze eigen weg ingeslagen en een uurje langs mijn favoriete watertje geslopen. Met de #4 in de aanslag op zoek naar windes en ruisers, kwam ik verbazingwekkend genoeg een azend karpertje tegen. Nooit eerder daar karper gezien en dan ook nog eens het geluk dat het azend exemplaar was en ook nog eens een maatje die ik wel aandurfde op mijn 4tje.
Snel de 15/100 eraf gehaald en een geel carpbolletje op de 22/100 tip geknoopt. Omdat het karpertje tegen de kant aan het grazen was viel het aanwerpen vies tegen, zo’n werpwonder ben ik niet. Het beestje kreeg argwaan en zwom van mij weg, toch nog even proberen door hem te overwerpen. Zo gezegd zo gedaan en een worp over hem heen gemaakt. Bij het landen van de vlieg schoot het karpertje meteen naar rechts, niet dat het gespooked nee in tegendeel het was maar om ruimte te maken…….ruimte, voor zijn grotere broer. Een karper van formaatje big ging recht op de carpbol af en zoog hem met gemak naar binnen. Automatisme dat het is een stripstrike en een hengel heffen. Daar sta je dan, in contact met een groot gedrocht aan je voornhengeltje. No guts no glory dacht ik en ging gelijk het gevecht aan. Met de down en dirty techniek in mijn achterhoofd het gevecht aangegaan en maximale druk uitgeoefend in tegengestelde richting als de zwemrichting. De hengel top onder water duwen en zodra de karper keerde meteen de druk weer de andere kant op trekken.
Hoe absurd en hopeloos het gevecht in eerste instantie leek, en denkende dat het vis elk moment zou losschieten, kwam ik tot mijn verbazing erachter dat ik dit varkentje wel zou kunnen wassen…euh landen. De jubel van vreugde was van korte duur daar ik mij realiseerde dat ik een wel zeer klein netje mee had. Eerlijk is eerlijk, als je A zegt moet je B zeggen, en dat betekent de vis netjes landen en de dril niet te lang laten duren om hem zo makkelijk te kunnen scheppen. In mijn situatie betekende dat dus het water in mijn bergschoenen en met mijn armen het beestje scheppen. Zo gezegd zo gedaan en na 3 pogingen lukte het me om hem te scheppen.
Wat een beest lag daar aan mijn voeten, 92 hele centimeters hadden mijn al geslaagde dag nog mooier gemaakt.
Na bekomen te zijn van de adrenaline rush en de realisatie dat het drillen best makkelijk is, zolang je durft te drillen, ben ik verder het water afgelopen.
Eigenlijk kan ik het zelf niet eens meer geloven maar hierna volgde nog een big van 84 cm en een spiegelkarper van 86 cm.
Met die spiegel had ik wel even een klusje, die stoof door het riet heen en nam wel lijn. Die spiegel had veel meer power in zijn lichaam maar ook zij moest haar meerdere erkennen.
Een mirakels mooie dag, een waar ik lang aan zal denken en die waarschijnlijk niet zo snel een gelijke zal krijgen…….tja met dat vliegvissen weet je het nooit. Dinsdag naar Duitsland…….
Gr. Brian

6 thoughts on “Down & Dirty

  1. Dyckers, Pure Flyfishing says:

    Boelah!!
    Daar waar ze gisteren bij ons echt al met het paaien bezig warken en ze derhalve niet of in ieder geval niet door ons gevangen konden wordne, oeffff brian, dat zijn de karpers waarvoor we het doen,klasse!!

    Cheers, Edwin

  2. Brian says:

    Je moet ook niet naar Zwolle verhuizen man, 😉 kom toch terug naar Utrecht (zegt de man die ook weg gaat uit het Stichtse, snik)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *