De IJssel en haar schoonheden

Ik heb er zin in. Vandaag samen met mijn maatje Abel op pad, richting de ijssel. Na een stevige wandeling zijn we er rond half 2. Een mooi gedeelte van de rivier, waar meestal maar weinig mensen te vinden zijn. Ideaal voor Abel en niet minder voor mij, want ik kan alle kanten op. Op de grote rivier, tussen de kribben of langs de lange rietkraag. Bij aankomst zie ik al een brasem in het ondiepe gedeelte, maar ik wil het toch eerst op voorn proberen. Die machtige aanbeten zijn een lust voor het oog (en slecht voor je hart, wat een fun op een drietje) net als de voorns trouwens die lekker dik zijn. Na een uurtje is het nog niet veel, deze stek is het niet en net voordat ik besluit om 50 meter verderop te kijken, knalt er een roofblei door de oppervlakte. En tja ik weet het, het mag eigenlijk niet, maar ik heb wat streamertjes van Enrico Puglisi bij me en ze kunnen me wat. Na enkele worpen is het raak, de eerste van 2009, het blijft een prachtvis. Na nog even doorgevist te hebben, besluit ik om verderop te gaan kijken. 

Eerst ff met Abel dollen. Hij zwemt wat, ik scan de wateroppervlakte, in de verte nog een brasem, maar het is nog te vroeg in het jaar. Ook zie ik een machtige kolk, waarschijnlijk een flinke roofblei, maar ze is te ver weg om erop te werpen. En een half uurtje later sta ik tegen het rietkraagje aan te vissen. Hier stroomt het nauwelijks en toch… de stek die zint me. Ik werp pakweg 20 meter weg, laat de beetverklikker met de wind en lichte stroming naar rechts gaan en vis de lijn met korte achtjes terug. En dan…onverwacht, voel ik iets trillen, ik sla aan, te laat, toch wel ff balen, maar dat is snel weg voor een goedgezinde stemming, ze zitten er. En ja hoor, de rest van de middag vang ik regelmatig mooie voorns, opvallend veel aan mijn 2de bovenste redtagnimf en maar 1 of 2 aan de verzwaarde onderste nimf, de hare’s ear. Dat is wel eens anders, zo zie je maar. Rest me nog te zeggen, als je naar de ijssel wilt, doe het zo snel mogelijk, want lang duurt het niet meer en dan is het al weer over. Tuurlijk blijven de brasems wat langer, ook leuk, maar geef mij toch maar die mooie voorns, een genot zo aan de ijssel.

Oja, de Roofblei is gevangen aan de EP Minnow ‘5 (meer info)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *