First carp on fly season 2015

Al enkele dagen mooi rustig weer. Het kriebelt enorm, maar de tijd kan ik niet vinden. Ik zie vlinders, langzaam begint het gras te groeien, de vogels fluiten, oftewel de lente is in aantocht. Heerlijk. En de lente betekent in visserstermen wat mij betreft toch met de 3 de polder in, (vroeger was daar de ijssel met haar prachtige blankvoorns, maar daar is nog maar een fractie van over) af en toe een uitje naar het oostvoornse meer en natuurlijk de karper. Een geweldige visserij met de vliegenlat.

Meestal begint dat zo eind maart, begin april en trekt dit door tot de paai van de karpers, die afhankelijk van de watertemp eind mei tot in juni plaatsvindt. Dan is er een periode waarbij het wat moeilijker wordt en daarna zoeken we ze weer op. Het vliegvissen op karper doe ik echter voornamelijk in het voorjaar en dan draaien we vanaf mei / juni om naar de zeebaars.

Maar zou er al wat te zien zijn? Ik besluit om toch maar eens een ommetje te wagen en een wat gecultiveerd water eens te bekijken. Het grote water is nog veel te vroeg om ze te spotten, maar deze stadswateren en / of poldertjes met hun ondieptes, daar zijn de kansen wat groter.

Na een kort wandelingetje, stop ik abrupt. Zie ijk het goed daar onder de takken? Beweegt daar die zwarte vlek? Ik wacht en kijk geduldig. Ja hoor het beweegt, karper, okeeeeee dan!

Ren naar de auto pak de 8 lat, drijvend lijntje erop, leadertje met tippet 25/00 fc, carpbolletje eraan, heuptasje om, groot net op de rug en we kunnen. Naar de takken toe. En dan gaat het spelletje beginnen, bol werpen, af laten zinken en kijken wat er gebeurt. En zo zijn er nog wel wat foefjes, daarover later meer, of kom eens langs om een workshop te bezoeken die we de komende maanden zullen gaan organiseren in ons nieuwe pand. Enfin terug naar de karper, na een half uur is het raak, de verklikker schiet weg, ik sla aan en een dikke kolk verschijnt. Wat een machtig mooi, puur op zicht, puur vliegvissen, spelletje is dit toch ook. Dit verveelt nooit en wat keek ik hier naar uit. Hoppa nummer 1 is een feit, het gaat beginnen!! Fijn weekend, Edwin

One thought on “First carp on fly season 2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *