En weer storm, maar de eersten van 2014 zijn binnen.

Gisteren was het weer natuurlijk super, vandaag moest er een storm overkomen. Gebeurt me iets te vaak de laatste tijd. Een beetje wind geen probleem, klotsbak kan ik ook nog wel even aan, maar de echte schuimkoppen met de belly in je eentje, tja… Vanmiddag kon er wat tijd vrijgemaakt worden voor de eerste sessie van het nieuwe jaar. En rond 13.00 is het zover, autootje volgepakt, toch voor de zekerheid de belly mee en als er nog een rustig plekje gevonden kan worden duik ik erin. Zoals het er nu uitziet, heb ik echter m’n twijfels. Stevige rukwinden en als de voorspelling klopt in de loop van de avond gevolgd door onweer en hagel. Wat nu winter? 12 graden geeft de thermometer in de auto aan, 3 januari 2014, poe.

Eerst wat kantstekken af, en ja hoor na een half uurtje hangen, mooie dril, sterke dikke vis, nummer 1 is een feit.

Waterkennis is een must hier. En alhoewel het nieuwe stekken zijn die ik bezoek te voet, wordt me al snel duidelijk dat er genoeg vis zit. Helaas is dit grote water redelijk troebel door de vele wind, maar door goed de bodem af te vissen volgt er na een tijdje een 2de. Wat kleiner als de eerste en met een snelle release in het water, schiet de snoek weer de diepte in. Het is flink werken tegen de wind in, maar mij hoor je niet klagen zo.

En dan zakt de wind iets weg. Geen moment te verliezen. Ik stap de auto in en rijd naar een stek iets uit de wind. Snel de belly oppompen en gaan. Toch het mooiste vind ik. Ik voel me vrijer, kan doen en vissen waar ik wil en de fishfinder geeft de nodige indicatie waar de vis zich op houdt. Rond 15.30 dobber ik waar ik wil zijn en laten de eerste scholen vis zich zien op de elite 4x. Niet veel later gevolgd door mooie strepen. Snoek, kan niet missen.

Maar ze doen nog niks en al peddelend worden de taluds afgevist. Trouwens verbazingwekkend veel ijsvogels op het water vandaag, tis als het derde koppeltje wat ik zie. Ook nog mooie witte kleine eendachtigen, geen idee wat het is, maar prachtbeestje. Dit is genieten.

Oja en harken, want alhoewel de wind ietsje minder is, blijft het toch heftig in de wind met de 10lat en peddelen tegen de stroming veroorzaakt door de golven. In een hoek zie ik nu wat schooltjes aasvis op pakweg 4 meter diepte met her en der mooie strepen. Dusdanig veel dat ik besluit om hier de zaak goed af te vissen. Kijken of er wat los komt. En uiteindelijk na een goede rondte gemaakt te hebben, is daar die langverwachte korte tik gevolgd door een mooie beuk, super! En zowaar besluit deze snoek even wat jumps in de lucht te maken tijdens de dril.

Het lijkt nu echt los te komen, want ik zie veel activiteit om me heen. Ook komt er nu kleine vis naar de oppervlakte, lastig te zien door de golven, maar ze zitten er wel degelijk. Tijd om de verschillende waterlagen af te gaan vissen. Dus ook eens wat snelheid erin te brengen. Echter dit mag niet baten en dus ga ik snel weer over op wat dieper water. Al peddelend onder me een paar mooie strepen tegen het talud wat van 5 naar 3 meter loopt. Dit zal toch …..BAM ja hoor, heerlijk als de opzet slaagt. Nummer 4 is een feit. En alhoewel ik nog graag even door wil vissen is het ondertussen dusdanig donker aan het geraken dat ik het niet helemaal vertrouw. Zal het de invallende duisternis zijn, of toch? In de verte zie ik al een grijze waas over het water gaan, hollyyyyyyy, dat wordt peddelen geblazen naar de plek waar ik de kant op kan. Uiteraard kom ik er kletsnat aan. En is het barre en boos, mietersharde wind en regen waar je u tegen zegt. Snel en ongemakkelijk de zooi in de auto gegooid, verwarming aan en op naar huis. Met een big smile natuurlijk dat dan weer wel. Tis soms hard werken, maar daar krijg je absoluut het nodige voor terug. Latersss, Edwin Kerssies

2 thoughts on “En weer storm, maar de eersten van 2014 zijn binnen.

  1. bart says:

    tja in Zwolle vang je nogal eenvoudig je visje moet je weten, daar hoef je niet zo veel moeite voor te doen 🙂

    PS JALOERS!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *