Mirror carps on the fly, wat een week…

Zo dat was me het weekje wel. Drukte met de zaak. Een super gezellige Koning(inne)dag, terugkomst van een ultrakort (koud) weekendje in Denemarken, prachtig weer in ons landje, Bevrijdingsfestival Overijssel met het gezinnetje en tussendoor als het even kon erop uit. Met de vliegenlat achter de karpers aan. Vele meters lopen. Zoekend naar die donkere schimmen, bellenplakkaten, bewegend riet, stofwolken, of enig ander teken van leven van die karpers. Veel tijd had ik niet. Maar wie weet juist daarom pak je het effectief aan. Snel weg als je ze niet ziet, nieuwe stekken, bewezen water, of juist nieuw. Een daarvan is kraakhelder. Met grote flats. En als de zon hoog staat dan zie je ze soms. Heel soms. Die donkere schimmen schieten eroverheen. Machtig gezicht. Groot water. En hard gaan ze. Ze azen snel. Met gigaplakkaten van soms 2 bij 2 meter in enkele seconden verschijnend. Verbazingwekkend.

Van de week zag ik er enkele flanken. Paar kleinere, paar mooie en en enkele echte grote bak. Niet rustig, maar met geweld komen ze aanstormen. Flanken een keer over de bodem en komen dan terug. Kijken wat ze los gewoeld hebben. Deze jongens zijn nog voornamelijk wilde rakkers. Niks geen obesitas of boilievreters. Met mooie aasmethodes. En de kenners weten het, die verschillen per water. Dit water is kraakhelder. Heeft niet een echt groot karpersbestand. Vele jaren kom ik er al zo af en toe. Meestal zie ik weinig. Maar deze week vond ik ze voor eventjes. Was niet te houden en pakte een paar mooie momenten. 4 gingen er even kortstondig uit. Dat wil zeggen 3 uit het grote water en een ,je raadt het al, een spiegel uit een bekender water. Want schubs heb ik dit jaar nog niet gevangen. Spiegels daarentegen, al weer meer dan 10. Komende maand maar eens gaan focussen op die soms o zo sterke schubs. Maar vergis je niet. Een zo prachtige oudere spiegel, geen idee van welke generatie ze zijn, geen projectspiegels in ieder geval die je de laatste 10 jaar veel ziet, kan ze niet traceren, mooi zijn ze. En sterk. De backing heeft zich weer meerdere malen laten zien op m’n cross 8. De speedrunner heeft zijn werk gedaan. En alles op de carpbollen. Wel geprobeerd met damsels en aanverwante, maar die bol blijft m’n favo. Enfin hierbij nog wat fotootjes van enkele prachtige karpers, eindelijk is het dan begonnen, super zo! Gr. Edwin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *