En op de eerste dag van het…

Gesloten seizoen. Het is tijd om te switchen naar de echte sterke jongens van ons prachtige Nederlandse water. Heb er overigens weinig geloof in, want alhoewel het zonnetje vandaag flink schijnt, is de wind nog snijdend koud. Het mooie weer is in aantocht, gelukkig maar, eindelijk, toch kan ik het niet laten om al wat watertjes te bekijken op 2de paasdag, 1 april, op zoek naar karpers.

Groot water heeft nog weinig zin, nog te koud, daar liggen ze nog diep. Stiekum hoop ik om in een ondiep trechtertje wat te kunnen zien, maar na 10 minuten staren besluit ik naar een wat kleiner watertje te gaan waarvan ik weet dat er de nodige karpers rondzwemmen en wat niet diep is. Met het zonnetje zullen de ondieptes toch iets opwarmen en wie weet komen er wat karpers kijken.

Zo geschiede.
Maar na een wandeling van een half uurtje langs een ondiep stuk heb ik nog niets gezien. Toch nog te vroeg dus. Vorig jaar vingen we ze al in maart, maar dit jaar is het zo vertraagd allemaal. Voordeel is wel dat het straks zekersdeweten overal losbarst. Met een temperatuur van rond de 10-15 graden zal de watertemperatuur ook snel omhoog schieten en zullen de karpers, maar ook de ovmforellen, de zeeforel, en wie weet al de eerste lichting zeebaars (in Normandie zijn de eersten vanuit de paaigronden uit het Kanaal gearriveerd) zich laten zien. Ach alles zal los gaan, of je nu de Eifel of Ardennen opzoekt achter de forellen aan, op de ijssel achter de nog karig aanwezige voorns, of de wat talrijkere brasems, de polder op zoek naar die prachtige ruizers, we kunnen niet wachten. Het gaat los, absoluut en geniet ervan! Heerlijk. En zo meimer ik verder al lopend aan de waterkant, met die koude gure wind langs me heen. Af en toe zit ik uit de wind in het zonnetje. Verrek best wel warm zo. Fijn gevoel.

En dan onder een struik die half in het water hangt zie ik een schim. Verrek. En nog een en nog een. Werp de early girl carpbol, ff af laten zinken. En … machtig, de verklikker schiet weg, ik sla aan. Een gat in de lucht. &%^&*%*& Er verschijnt een kolk van jewelste en een boeggolf. Shit. Dat had de eerste kunnen zijn. En weg zijn ze. Dat was de kans, mopper ik.

Een half uur verstrijkt, loop wat heen en weer. Zie niks meer. Totdat.
Weer een schim. Uiterst moeilijk te zien. Die costa, wat een geweldig brilletje is dat toch. Plop daar zakt het bolletje weer langzaam weg. Even wachten. Kort rukje. Weer even wachten. En dan loopt de verklikker tergend langzaam weg. Aanbeet? Ik wacht niet. Dan maar in de lucht slaan. Anders spuugt de karper het bolletje weer uit. Op de gok. Een stevige ruk. Superrrrr daar gaat ie dan. Ojeeeeee. Het spel is natuurlijk al begonnen, maar zeker ben ik er nog niet van. Genoeg obstakels in de buurt. Een sterke dril volgt. Wat mooi is dit toch. Alles op zicht, op en top vliegvissen. Vind ik dan. Een van de mooiste vormen, om de hoek.

Een minuut of 6-7 later verschijnt een prachtige spiegel aan de oppervlakte. Nog een paar runs. En dan schep ik hem. Mooi exemplaar. Toch nog goed dik. Niet heel groot, maar dat mag de pret niet drukken. Numero uno van 2013 is een feit. Het gaat los en ik heb er zin in. Karper op de vliegenlat, top!
Gr. Edwin Kerssies.

3 thoughts on “En op de eerste dag van het…

  1. Marcel says:

    Gaaf weer Edwin, kan niet wachten op beter weer brrrrr.
    De eerste zwaluwen alweer gespot hier!!
    Enne….de Midge is binnen hoor, top ding!

    Marcel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *