Zeebaarsweek

Aansluitend op onderstaand artikel: we zijn druk bezig met Dyckers Bass Weekend 2012 en de limiet van het aantal deelnemers is zowat bereikt, dus wil je erbij zijn, dan horen we dat graag zsm.

Enfin Het was me wel een weekje zeg. Vrijdag een dagje vrij en naar zee getogen. Daar prachtige omstandigheden maar het was moeilijk om in de vis te komen. Gelukkig 2 kunnen vangen vanuit de bellyboot maar ook geen “whoppers”. Daarna te voet verder en uiteindelijk met laag tij toch een mooie dame weten te vangen. Was puur mazzel daar ik zat te klungelen met mijn stripping basket. Voorheen gebruikte ik het meeste mijn William Joseph strippingbasket riem maar ik hekelde altijd de vliegenlijn die in de knoop raakte tijdens het schieten. Dan toch maar mijn Linekurv bakje meegenomen (stripping basket with belt, zie shop) om uit te proberen. Mirakels het werkte inderdaad veel beter, veel minder knopen en dus veel meer visplezier. Een kanttekening, het loopt niet super op gladde stenen maar daar wen ik wel aan. Door dat geklungel zakte de vlieg waarschijnlijk net wat dieper dan anders of bewoog de vlieg iets aantrekkelijker en gelijk voelde ik een rukje aan de lijn. Daarna nog een en meteen de bekende kromme hengel en een bonkende top. Je merkte al snel dat het geen scholenbaars was doordat de hengel richting wateroppervlak getrokken werd. Toch nog de dag afgesloten met 3 baarzen, small medium en een beetje large.

De volgende dag stond “Avontuur” op de kalender geschreven. Ik ging samen met Pieter-Bas en Lesley op pad om vanuit de boot van Lesley gedropped te worden met de bellyboot, op zee dus! Bassexpress is on! Dit als pilot trip om in de toekomst meer mensen mee te nemen. Het was de eerste keer voor mij om op zee uit een boot te stappen en via een klein trappetje de belly boot in te stappen. Toch wel spannend zo met waadpak aan en de deining. Maar alles ging goed en de flippers aantrekken in het water viel ook alleszins mee. Appeltje eitje dus! We visten van hoog naar afgaand en dan heb je toch een metertje of 5 zilte nat onder je voeten en blokken naast je van 3 bij 3. Hier huizen de reuzen, de beren of de big mama’s. ……Vandaag even niet, met de vlieg kon ik niks verleiden behalve een makreel, maar die zijn niet al te selectief. Pieter Bas kreeg ook geen contact en wisselde uiteindelijk zijn vliegenlat om naar de spinlat. Met grote kans op censuur van de Dyckers eindredactie schrijf ik maar verder. Met een klein plugje die wel iets weg had van een dik gebonden EP streamertje (SPRO Hornet imitatie van EP, nog niet bij Ed in de shop ) wist PB toch een paar baarzen te foppen. Ook PB moest “ the one that got away” meemaken. Een knoepert van een baars knalde op het plugje en trok zijn hele hebben en houwen naar beneden en voor dat hij “hangen” kon roepen veerde zijn hengel terug in beginstand zonder plug of voorslag. Alles kwijt en een verwonderlijke blik op PB’s gezicht, zo weer een verslaafde erbij. Het was al met al een prachtige dag met af en toe een blitz van makrelen die uit het niets naast je bellyboot uit het water explodeerden. Overal scholen met aasvis van 3 cm, het water was vol leven. Een mooie stek maar ik had het gevoel dat je als vliegvisser met hoog water er maar moeilijk aan de baars kon komen. Ik zou liever met laag tij daar willen vissen als er minder water onder je doorgaat en de blokken beter te zien zijn.

Met deze gedachte in het achterhoofd, kon ik de uitnodiging van Eric om mee te gaan kayaken afgelopen dinsdag dan ook niet afslaan. We zouden met het laatste deel van het afgaand tij het water opgaan en met laag water vissen. Het was een prachtige avond, kalme zee, bijna geen wind, hoge bewolking en geen enkele visser in de omgeving. Zaterdag was het nog ons plekje maar nu met Eric was ik in zijn achtertuin., zijn turf, zijn house… … en dat had ik geweten. Al na 15 minuten vissen klapte zijn #9 dubbel, niet veel later nog een keer,….en nog een keer…..en even later nog een keer. Ik kon er enkel van genieten, toch prachtig om iemand zo succesvol te zien en nogmaals aan te tonen dat met ervaring die vissen wel komen. Dus alle beginnende zeebaars vissers, niet opgeven. Dat je niks vangt wil niet zeggen dat er geen vis zit. Gewoon doorgaan en steeds iets nieuws proberen. Uiteindelijk mocht ik er ook een landen en miste ik op een haartje na een oppervlakte aanbeet. Ik heb me prima vermaakt en wat plaatjes geschoten. Met het schrijven van het stukje heb ik al weer de kriebels om te gaan. Gr. Brian Elward – team Dyckers.

5 thoughts on “Zeebaarsweek

 1. Robbert Zalm says:

  Op zee worden gedropt met de bellyboot. Wat een luxe. Dat wil ik ook wel !
  Het zijn soms de kleine dingen die het doen.
  Zo had ik allerlei prachtige zeebaars vliegen, waar ik bijna niks mee ving. Zodra die onoogelijke clouser er aan hing ving ik veel vis. Deze had extra zware ogen. Hieroor viste deze net wat dieper, maar wat volgens mij nog belangrijker was, was de jig actie. Volgens mij zijn ze daar gek op.
  Verder heb ik meerder malen met dood tij heel goed gevangen met heel rustig geviste inktvis imitaties.
  Die heb ik nu altijd bij me.

  Lekker hoor die verhalen

  Bring it on !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *