Buzzeren op de Ronde Bleek

Dat is de hype en de manier van vissen op DRB, althans volgens mijn vismaatje, visgids en aquatisch wonderkind (entomoloog) Pieter Bas. Buzzers, je kent ze wel die slanke muggenlarve-imitaties, die veelal op reservoirs worden gebruikt. Veelal zwart met een cheek.

Elke week hoorde ik zijn verhalen over de geweldige vangsten, de mooie vissen en over de aantallen die hij elke keer weer boven water wist te halen. Vissen met een pluisje, subtiele drifts en bij elke kleine verandering in de drift of beweging aanslaan. Langzaam met kleine buzzers elke waterlaag uitpulken op zoek naar die bakken van forellen die maar al te graag een natuurgetrouwe imitatie van een muggenlarve willen verorberen. Elke uitnodiging die ik van PB kreeg om eens te komen vissen wees ik af. Ik hou er niet van om in een vijver op uitgezette forellen te vissen. Zelfs voor het OVM loop ik niet zo warm. Zal wel aan mij liggen met mijn eisen omtrent buitenspelen. Maar goed toch bleef PB aanhouden en de aanhouder …..

Dus ik buzzers maken in vele maten, twijfelend over welke haak ik moest gebruiken en in welke kleuren, want er zitten wel bakken! Enfin, ik met mijn doosje buzzers en wat andere vliegjes op naar DRB samen met Sander (die een doosje “flinke ventjes” mee had). Bij aankomst stonden onze gidsen PB en Vincent Derks al te buzzeren. Handen werden geschud en tijdens het binnenhalen van hun lijn snel even kijken naar hun buzzers. Hoe groot waren ze, welke kleur en hoe veel?

Ik keek kritisch naar hun buzzers, wel een aparte vorm. Wat dikker en minder gebogen dan dat ik in mijn doos had. Gedubt lichaam, goudkopje erop en een staartje. Jaja dat zijn dus de echte DRB buzzers. Ok, ok, dacht ik, dat soort buzzers heb ik ook in mijn doos. Sander ging met PB in de ene hoek buzzeren en ik met Vincent in de andere hoek. Vincent en ik besloten om iets up-tempo te gaan buzzeren, Buzz Lightyear stijl. De intermediate lijnen werden opgespoeld en ik koos een flinke buzzer van EP materiaal. 5 cm lang en met 2 oogjes net achter het haakoogje. Wel zodanig taps geknipt dat de buzzer met hoge snelheid door het water getrokken kon worden. Vincent had een paar juweeltjes van buzzers gemaakt van een lange strip zonker met rubberlegs. Zeg maar een langpootmug die duikt.

De visserij in de ochtend ging van een leien dakje. Vele vissen kwamen aan boord en je kon duidelijk merken dat de vissen die al langere tijd aanwezig waren aanzienlijk sterker waren dan de fletse nieuwelingen. Bij Sander ging het in de ochtend ook lekker. Aan zijn hengel genoeg vis en de Rotterdamse buren op het vlot ernaast zaten helemaal op de sweet spot. Die buzzerden met rode maraboe-achtige vliegen en trokken een 82 cm forel uit het water.

Na de lekkere lunch, snert en ballen, nogmaals dezelfde hoek gekozen en dit maal dieper gebuzzerd met een verscheidenheid aan buzzers van zonker, haresear en EP. Alles werkte en die buzzers zijn echt super! Tot zonsondergang visten we door. Op de kade aangekomen werden de vangsten besproken. Er zijn helaas geen bakken gevangen, meestal forellen rond de 45 cm. Sander wist als enige 2 vissen van 70 cm te vangen, echte bakken, waar hij vol met z’n 6 in hing, krom als een hoepel!

Resumerend, ik heb het ontzettend gezellig gehad met Vincent en ook Sander en PB hebben zich prima vermaakt en gevangen. Gastheer Jan was allervriendelijkst en heeft de boel goed op orde, alhoewel ik huismus Philip wel miste. Of ik terugkom? Ach karper wordt al actiever, de zee trekt behoorlijk en om eerlijk te zijn spendeer ik liever uren aan zee om een zeeforel te vangen.……ach ieder zijn ding, maar dit was absoluut leuk om een keer meegemaakt te hebben. Cheers, Brian Elward – Team Dyckers

5 thoughts on “Buzzeren op de Ronde Bleek

 1. perry says:

  Ik ga binnenkort ook naar DRB….zouden zwarte EP buzzers van ca. 12 cm. met een conehead ‘t daar ook doen……LOL

 2. Dirco says:

  ook bruine forel daar ?!

  dat wist ik niet. Persoonlijk vind ik dat een mooiere vis dan die anabole, karperachtige regenbogen die ik veel op de foto’s van daar zie

  groeten Dirco

 3. Arubaman says:

  Tsja, een ieder zijn beleving. Vliegvissen is beleving.
  Ik heb genoten van de dag mannen!
  Het buzzeren was leuk, de forellen op DRB zijn sterk en in prachtconditie.
  Maar ook voor mij geldt dat een ieder zijn eigen regels bij het buitenspelen kent. DRB is een topwater en je kunt er gigantische trofeeën vangen. Alleen kwam ik wel tot de conclusie dat ik zo’n enorme bak op DRB minder “beleef” dan een mooie 50-er op het OVM. Voor mij had het iets onnatuurlijks.
  Dus kennelijk is ook de term trofee heel subjectief.

  Maar het was zeker niet de allerlaatste keer Ronde Bleek, want Jan heeft er wel echt wat moois van gemaakt.
  Ciao, Sander

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *