Struinend de zaterdag door…

En zo ging het. Een mooie middag had ik tot m’n beschikking. Nou ja met de nadruk op had. Brian belde ff, na terugkomst van hun tropentrip, ff werd dus 1 uur lang babbelen over grote bones, jacks, tarpon en wat al niet meer, daarover later meer, nu snoeken, iets korter dan gepland, hehe. Heerlijk weer dus. Wel koud, donkere wolkenluchten afwisselend met een laagstaande scherpe zon. Eerst maar eens in de polder van Rouveen kijken. T’is er altijd rustig, raar water, moeilijk visserij. Zo ook vandaag, want ik kan er kort over zijn. Honderden meters water afgelopen, een klein kolkje achter de streamer en dat was alles. Voor de rest helemaal niks. Blijft een vreemde polder. Toch is het wel mooi daar. De reeën in grote groepen in de verte, roofvogels in alle soorten langs je heen, ooievaars en wat al niet meer, maar de snoeken, geen idee waar de snoek huist daar momenteel.

Dus tijd voor ander water. Telkens valt het me weer tegen als ik ten noorden van Zwolle vis, dus hop, de auto maar weer eens in en naar groter water, big mama time, alles of niets vanmiddag. Geen aantallen in polders of stadswateren, maar gewoon groot helder water, langs die prachtige rivier de ijssel. Het maakt me blij. Hier vertoef ik graag. Heb er weer geloof in. En na een drukke werkweek is de rust een welkome aanvulling. De laagstaande zon kleurt het vele aanwezige riet goudgeel. Het water is donker, maar helder van kleur, mooi snoekwater en ik weet dat er echte bakken huizen. Na een uurtje nog niks te hebben gezien, komt de gedachte, t’is al weer een tijd geleden, gaat er geblankt worden vandaag? En dan daar dat onmiskenbare geluid in de verte die dichterbij komt, de ijsvogel, ik sta tussen het riet met m’n waadpak aan, blijkbaar een met de natuur, ze vliegt op nog geen meter langs me heen, een helderblauwe rug achterlatend, hier mot je zijn kerel. Hier is het vlak langs de kant wat dieper en bevindt zich ook een wat dieper deel van dit water, dat weet ik. Kennis van het water blijft een must. Deze hoek moet het worden. En de worp is vlak langs de kant links van me. Ik hoor de streamer ploppen, kan hem niet zien neervallen door het hoge riet, maar de lijn voor me laat me zien dat de worp goed is terechtgekomen. ff laten afzinken zodat de leader van pakweg 2,5 meter lang 40/00 fc een beetje kan afzinken. Gooien met zo’n leader geen probleem dan? Nope met de EP streamer niet en zo kun je wat meer de waterlagen afvissen met behoud van de drijvende lijn, snelle wisselingen dus, want in de polder is de lijn niet langer dan 1 a 1,5 meter. Een, twee rukken geef ik aan de lijn en hengeltop, ik weet dat ze danst daar onder water, verleidelijk, kom maar mama, joehooeeeeee. BAMMMM een beuk erop, stripstrike hangen. Shrrtttt daar gaat direct wat lijn. Mooi zo op groter water, de snoek is sterk aan m’n 8. Snel zit ik al op de reel te drillen. Geen jumps dit keer, maar hevige beuken de diepte in. En na iets meer dan 5 minuten pak ik haar. Mooie dame, helaas geen meterplus, maar ze mag er zijn. Hier doe je het toch weer voor, mooi man, tot laters, cheers, Edwin.

2 thoughts on “Struinend de zaterdag door…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *