Ardeche, flyfishing, the final part (3)

En we zijn weer thuis. Twee weken heerlijk genieten van het prachtige weer, de rust (in het voorseizoen) het goede Franse eten en drinken, de authentieke stadjes, de tochwel ongerepte natuur, als je het wil zien en er ff verder op uit trekt, de gezelligheid, kortom heerlijk weg met het gezin. De laatste week heb ik voornamelijk smiddags gevist samen met m’n maatje Abel, de cocker spaniel, die vele uren in het water van de Ardeche gezwommen heeft. Helaas geen forel meer gevangen, maar wel krachtige goudgekleurde barbelen, kopvoorns, snepen (groot!!!) en nog verschillende andere soorten vis, allen uiteraard op de vliegenlat. In totaal pakweg 20 barbelen, 40 kopvoorns, 5 wilde forellen (waarvan een absolute memorabele fario trout van groot formaat zie vorige posting) en nog vele andere kleinere vissen. Veel op de droge vlieg (herteharensedges en cdc ffly) op de goudkopnimf (hare’s ear goudkop) en enkele op de streamer (ep troutstreamer, grizzly tan), hierbij wat foto’s:

We hebben op de camping “La Bastide en Ardeche” vlakbij Ruoms gestaan. Vanwege onze 1 jarige dochter en hond hebben we ditmaal voor de eerste keer gekozen voor een 6 persoons huurtent van Rent-A-Tent die een volledig babypakket meeleverde en uiteraard voorzien van de nodige voorzieningen zoals koelkast met diepvries, kookgerei + 3 pits gasstel, stoelen, tafels en aanverwante en dat allemaal, schrikt u niet voor een bedrag van 350 euro voor 2 weken, jaja een aanbieding die ik eerst niet kon geloven. Maar vergis je niet want als je nu dezelfde tent op deze 4 sterren camping met zwembad en peuterbad, winkeltje, zeer goede en schone toiletgebouwen, animatie voor de kids, etc. wilt boeken ben je geloof ik rond de 600 euro per week kwijt, een verschil van 425 per week, hoppa! De camping is ons goed bevallen, niet te groot, niet te klein, dus wel gezellig met een mengelmoes van jonge ouders en oudere mensen in het voorseizoen. Mooie schaduwrijke plekken en pal aan de rivier de Ardeche. Normaal gesproken willen we vaak iets avontuurlijker gaan maar met zo’n kleine is dat niet altijd even makkelijk, dus vandaar deze optie. Al met al hebben we een topverblijf gehad met zonzekerheid (elke dag rond de 30 graden of iets meer, maar wel goed uit te houden oa door de misstral die vaak smiddags opstak en de schaduwrijke plekken op de camping) en zijn we tot de broodnodige rust gekomen. Hierbij nog wat foto’s en als er vragen zijn, schroom niet maar mail.

Gr. Edwin

7 thoughts on “Ardeche, flyfishing, the final part (3)

 1. hindrick says:

  so Edwin welkom thuis,
  je heb wel het idee de dat jullie vacantie geslaagd is geweest.
  moet ook wel op zo’n mooi plekje.
  mooie vangsten (geweldige barbelen zeg) en natuur ja zo hebben wij dat niet hier in het polderland.
  zo nu weer vol aan de slag neem ik aan.

  mvg
  hindrick

 2. Richard says:

  Hoi,

  ziet er goed uit! Ik zit vanaf 10 juli 2 weken op dezelfde camping en heb ook mijn vliegvisspullen mee. (ik begin net, dus veel oefenen 🙂
  Ik was bang dat het niets zou worden, maar als ik dit lees is het dik in orde.

  Weet jij toevallig waar je een visvergunning kunt halen voor de ardeche?

  Groet,
  Richard B.

 3. Dyckers, Pure Flyfishing says:

  Hoi Richard,

  Succes enne zet door bij barbeel, je zult veel nimfen verliezen en veel worpen moeten maken en uiteindelijk is daar dan die wegschieter…barbeel of soms sneep, hangen! Forel zal moeilijk worden, kopvoorn easy enne er zwemt daar op de rustige stukken ook nog wat kapitale karpers.

  Gr. Edwin

 4. Dirco says:

  hoi Edwin,

  ik heb genoten van je verslagen en de foto’s.

  Dit jaar was het bij ons ivm met de kids nog een weekje Zeeland. Volgend jaar willen we twee weken en dan naar bijv. Frankrijk.

  Een aantal jaren geleden zijn mijn vrouw en ik (toen nog geen kids) ook in de Ardeche geweest. Tijdens een kanotocht zagen we enorm veel barbelen.

  Kun je iets meer zeggen over het vissen op barbeel ? Beetverklikker en zware nymph ? Leader ?

  Alvast bedankt !

  groeten Dirco

 5. Dyckers, Pure Flyfishing says:

  Inderdaad zware (haresear) nimfen maat 8,10 en 12, ze zitten voornamelijk in de stroming net achter de stroomversnelling waar je ze ziet flanken, ze zijn dan vaak aan het fourageren en werpen maar stroomopwaarts, keer op keer, waarbij de nimf over de bodem huppelt en yep je raakt nog wel eens een nimf kwijt. Uiteindelijk zal de aanbeet volgen, beetverklikker gebruik ik niet voor deze visserij, sterker nog op stromende beken en dergelijke rivieren gebruik ik nooit beetverklikkers…mono leader 4x met een tip 16/00 eraan, 4 of 5 lat et voila.

 6. martien says:

  Hallo Edwin,

  Leuke blog! ik kampeer nu ook aan de Ardeche t.h.v. Chauzon en heb tot nu toe moeite met vangen. In 4 keer vissen maar 1 barbeel ( wel van 60 centimeter;-) terwijl ik wel veel vis zie. Veel barbeel, weinig kopvoorn en regelmatig dikke karpers zwemmen voorbij zonder dat ze naar mijn diverse nimfen omkijken. nog tips? Ik vis nu vnml. schuin stroomopwaarts en haaks op de stroom in de langzamer stromende delen.
  Alvast bedankt en groeten,
  Martien

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *