Karperen met PB

Een nieuw avontuur en dit keer met Pieter Bas. We hebben na zijn werk afgesproken bij een plekje langs een van Neerlands hoofdaderen, het plan is eigenlijk om achter de karper aan te gaan. PB heeft een prachtig #7 stokje gekocht met een nieuwe reel en wil die gaan inwijden. We besluiten eerst even te kijken of er winde zit langs de kribdammen. Met een viertje zitten we heerlijk op een strekdammetje een drankje en een hapje te nuttigen wanneer we het eerste schooltje windes voorbij zien komen. Met een superklein wit carpbolletje werpen we enkele vissen aan en uiteindelijk landen we een winde en een brasem. Daarna is het water te verstoord en zijn we er beiden over eens dat we voor groter wild gekomen zijn.

We vertrekken naar een paar stekken die ik al eerder bezocht heb en waarvan ik weet dat er een goed karperbestand zit. Het is ook een plek waar je op verschillende manieren kunt vissen. Zelf ben ik echt een zichtvisser, ik zal niet snel gaan prospecten op watertjes waar ik niks zie. Ik wil mijn prooi voortijdig zien, proberen te voorkomen dat hij mij ziet en hem verleiden om de vlieg te nemen. Op de eerste stek kan dat ook prima, het water is relatief helder en je kan op redelijke afstand van een karper komen zonder hem te spooken. Tevens in de sloten die naar het plasje lopen verraden de karpers hun aanwezigheid door net onder het oppervlak te zwemmen en v-sporen te trekken. Daarna zie je eigenlijk de bruine rug van de karper aftekenen ten opzichte van het lichtbruine water. Vanwege deze hoogzwemmers en het troebele water moet je een carpbolletje ruim voor de karper inwerpen en zorgen dat hij in het gezichtsveld blijft. In dit geval betekent dit dat we gebruik moeten maken van een strike indicator, anders zakt het bolletje te diep weg. We lopen gelijk op en geven om de beurt elkaar de kans om een karper te verleiden. Het blijkt niet makkelijk te zijn, veel vissen laten de bolletjes links liggen en sommigen spooken en laten de sloot flink naklotsen. Na 2 missers besluiten we naar een andere stek te gaan.

Dit water is anders, het is een plasje met wat ondiepe platen waar de karpers op komen azen en tailen. Grote flappen van staarten komen boven het water uit als ze aan het wroeten zijn en dan weet je dat je hoe dan ook je carpbol, damselnimf of rivierkreeftimitatie voor zijn bek moet proberen te krijgen. Bij het water aangekomen zien we helaas niks, zul je altijd zien. Maak je iemand gek met verhalen van grote hoeveelheid karpers die aan het tailen zijn, laten ze het allemaal afweten. Zelfs onze benadering van het water, wat meestal een paar karpers uit de kant doet schrikken, is te rustig. PB ziet het niet zo zitten, maar ik overtuig hem van de kwaliteit van het water. Turend naar het water zie ik op verschillende plekken bellensporen omhoog komen. Ik schuif mijn strike indicator naar boven en leg uit de we over die sporen moeten gaan vissen. Voor PB is dit iets nieuws, nog nooit heeft hij een karper op deze manier gevangen of ooit gevangen zien worden.

PB is wat sceptisch en vist waarschijnlijk vanwege kameraadschap. We staan naast elkaar en vissen en kleppen wat. PB kijkt op een gegeven moment mijn kant uit en ziet hoe ik de strike indicator door en paar belletjes trek. Plots volgt een abrupte stop en een beweging de andere kant op. Ik hef mijn hengel en enkele milliseconden later ontploft het water. Wat een karpergeweld geeft een aanbeet op ondiep water. De karper scheurt meteen naar de andere kant van het water en trekt lijn van de reel. Het gevecht is begonnen, en de karper toont weer des te meer aan dat de kleinere, soms wat denegrerend genoemde “knolletjes”, pond voor pond een stuk sterker zijn dan hun grotere obese boillie vretende soortgenoten.

Na het gevecht ligt een prachtige slanke ranke karper in het net, helaas niet met mijn netje gewogen maar ik gok zo rond een pondje of 8. Een supervangst op een voor mijn nieuwe maar al beproefde

techniek. Voor PB is dit een openbaring, hij ziet zijn kans schoon en begint nauwkeurig alle bellensporen of te vissen. Naast karpers kunnen dit helaas ook brasems zijn maar met het vissen met carpbolletjes kan je de brasem aanbeten voorkomen.

Na een tijdje zien we steeds een hapering in de gang van zijn strike indicator, na herhaaldelijk dit meegemaakt te hebben besluit PB toch maar even aan te slaan om te zien wat er gebeurd. Hij heft zijn hengel en tegelijkertijd explodeert het water op nog geen meter van zijn voeten. Ook Pb is verbonden met een waardige tegenstander. Zijn nieuwe hengel wordt op de proef gesteld en moet diep buigen voor zijn tegenstander. De reel laat de lijn goed aflopen en door goed samenspel van geven en nemen weet PB de vis in het net te manoeuvreren. De karper heeft hem meer gegeven dan een mooi gevecht en een mooie vis, een nieuwe techniek die hij niet eerder uitgeprobeerd had en wellicht een vonk van een nieuwe verslaving. Beiden met een vis geland en met een ondergaande zon verlaten we de plek en gaan naar huis.

De dagen daarop krijg ik steeds sms-jes dat hij op zoek is geweest naar karper water in Nijmegen. Nog even en wellicht komen daar de volgende vangstberichten vandaan.

Gr. Brian

3 thoughts on “Karperen met PB

 1. Robbert Zalm says:

  Lekker gedaan mannen !
  Ik viste vroeger heel veel op karper. Met vroeger bedoel ik voordat ik ging vliegvissen. Met een pennetje en pieren heb ik heel veel op dit soort bellensporen gevist. De bellensporen van brasem en karper verschillen wel van elkaar. De karper sporen hebben vaak kleinere en meer belletjes die ook langer intact blijven aan het oppervlak.
  Ik kan me heel goed voorstellen dat PB er een verslaving bij heeft.

 2. Dyckers, Pure Flyfishing says:

  Exact Robbert!!
  Ik heb ook veel op karper gevist voordat ik ze met de vliegenlat achterna ging. En meestal zijn ze zeer zeker te onderscheiden, maar het verschilt wel per water. Gave visserij met damsel en andere nimfen!! Goed werk Brian en PB!
  Gr. Edwin

 3. hindrick says:

  brain en PB, geweldig goed werk.
  ik moet binnen kort toch ook maar eens achter de biggen aan.
  van de week 2 aan geworpen op de plas en hadden geen interresse. zwommen na een snuffel rustig verder.
  probleem wat ik nog wel eens in het verleden had met door bellen sporen heen vissen was vals haken van de karper.
  hoop dat nu wat meer te voorkomen om met zalm eitjes en “karperbolletjes” te gaan vissen ipv nimpfen.
  blijft jammer maar vangen is vangen niet waar

  mvg
  hindrick

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *