Zeeforel in Nederland is ook in 2011 weer een feit

Ik heb de kayak op het dak van de auto gelegd en in het holst van de nacht rij ik naar de afgesproken plek. Daar staat mijn vismaatje Lesley al te wachten met zijn kayak. In de duisternis zorgt zijn fishfinder voor voldoende licht om met gemak mijn kayak gereed te maken. Hij zoekt de coördinaten en waypoints op van de vorige vistrips en laadt ze in het scherm.

Dit wordt onze derde trip van dit jaar, maar tot nu toe geen teken van leven gezien. Het blijft een moeilijk spelletje, maar de beloning is er zeker als je succes hebt.

We besluiten eerst te gaan trollen om zo bij de eerste stekken aan te komen en te kijken of er onderweg vis zit. Onze kayaks glijden met de eerste zonnestralen het water in, de benen zijn wat stijf en vermoeid, maar als snel raken we in een lekker ritme. De stilte om ons heen, de nevel die ons omhult en de rijzende oranje zon maakt het hele plaatje surreëel, de vis waar we op jagen idem dito.
Na verloop van tijd trekt de nevel op en winnen de zonnestralen aan kracht, eindelijk warmen onze koude ledematen op en wordt ons humeur ook opgewarmd. Tot nu toe zijn enkele uren voorbij gegleden, maar meer dan een waarschijnlijke kolk komen we niet. We besluiten om even pauze te nemen op een zandbank en daar onze benen te strekken. Het tij begint op te komen, we zien het water geleidelijk aan over de zandbank kruipen, langzaam beginnen de kayaks te drijven. Voor ons een goed voorteken en we besluiten nog even door te zetten. We zetten koers naar het begin van het gebied om opnieuw wat drifts te maken en varen door naar een zandbank die vrij snel overgaat in een diepe geul. We nemen 50 meter afstand om elkaar de ruimte te geven tijdens onze drift. De wind is vrij zwak en daardoor kunnen we ideaal langs de rand driften. Nog voordat ik mij gepositioneerd heb, hoor ik Lesley een brul geven. Ik draai me om en zie een kolk net bij de overgang naar het diepe, snel gooi ik het roer om en peddel als een gek naar die plek, immers vis zien is meestal vis vangen, mits je je vlieg er op tijd bij kan krijgen. Lesley wint dit duel en voordat ik mijn vliegenlijn op lengte kan brengen, legt hij zijn rapala op de spot en enkele draaien later beukt zijn hengel naar het wateroppervlak. De vis gooit zijn gewicht en kracht in de strijd en ook al gebruikt hij een spinstok, het gevecht duurt wel even. Onderhand ben ik naast hem komen liggen en film de strijd. Samen genieten we van de dril en kijken we elkaar glunderend aan. Het is een prachtig beest waar Lesley mee in gevecht is, maar het is ook meer dan dat. Dit is de eerste van het seizoen, ons vermoeden blijkt weer juist, we hebben er gericht naar gezocht en we hebben ze gevonden.

Zeeforel in Nederland is ook in 2011 weer een feit.

De vis wordt geland en wat een prachtbeest is het, een 67 centimeter lange zilveren baar ligt in handen. De haakbek nog net zichtbaar maakt het plaatje compleet. De moed zit er gelijk weer in en de vermoeidheid in de benen ebt weg. Ik verwissel de shrimp voor een EP-streamer (een Bonaire-veteraan) en neem weer positie in. Het werpen valt vanuit de kayak reuze mee. Het is weer even wennen, maar ik lig op gelijke lijn met Lesley en ik werp net zo ver als hij met de plug. Na een paar worpen voel ik een zachte tik, ik strip door en daarna volgt een onmiskenbare aanbeet. Ik probeer de haak te zetten maar tevergeefs, een kolk volgt en weg is de vis. Zo gaat het nog 3 keer kort na elkaar, en ik raak achter op Lesley die al zijn derde vis bespeelt. Beiden merken we op dat de aanbeten zachtjes zijn en niet overtuigend en ik switch terug naar een shrimp in de hoop dat ze die beter kunnen pakken. Na een nieuwe drift zie ik een kolk en werp die aan, opnieuw een klein tikje maar al snel volgt een overtuigender aanbeet. De dril is super, de vis neemt lijn, de hengel buigt mooi door en na wat heen en weer getrek kan ik de vis netten. Mijn eerste is ook een feit, snel na wat foto’s terug in haar element.

We eindigen de dag met een flink aantal aanbeten en een 4-tal gelande vissen. Heerlijk als alle puzzelstukjes zo perfect in elkaar vallen. Ik kan niet wachten tot de volgende keer, alhoewel ik flink geduld moet hebben, de weersvooruitzichten van komende tijd zijn niet ideaal. Jammer, maar dat geeft me de tijd om over nieuwe vliegen te denken. Ik zit aan kleine streamers maat 4 te denken en wat verzwaarde lange shrimps, wellicht type Pattegrisen.

Gr. en tot horens, Brian Elward

14 thoughts on “Zeeforel in Nederland is ook in 2011 weer een feit

 1. Vin says:

  schubben op de kurk van je nieuwe hengel?…..
  aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah!
  Prachtige vissen,prachtig avontuur,mooi verslag!

 2. HJ says:

  En ik maar geduldig (nee eigenlijk ongeduldig) wachten op die foto’s man. Topper kerels! Nu alweer loon naar werken dit jaar! What’s next?

  gr. HJ

 3. Robbert Zalm says:

  GEWELDIG !!!!
  Mooie hengel. Net wat Cornelis zegt. Ik ben ook benieuwd hoe hij bevalt. Nieuwe verhalen meer dan welkom

 4. Brian says:

  De hengel is in het begin wel erg wennen, toch wel een mediu actie met vrij slanke blank. Na een poosje werpen kan je er wel goed en zuiver mee presenteren, ik had dus pas bij dit tripje het ritme en kon goed ver werpen.
  Wel tijdens de leercurve vaak meegemaakt dat je een tijdje lekker gooit en dan heb je plots een in elkaar stortende afworp, maar goed wie ben ik ik heb mijzelf werpen aangeleerd en ik doe maar wat :).
  Ik ben er erg tevreden over, zeker die kortere lengte is echt een meerwaarde in een kayak of BB. Mocht je iets sneller willen en zoek je niet een kortere hengel dan zou ik de high tide nemen, die is wat makkelijker.

 5. Brian says:

  hehe vanochtend heeft de hengel mij goed vergeven. De zeeforel liet zich afweten maar ook met windkracht 3-4 een beste lijn uit kunnen leggen. Ik heb zelf een rplxi maar dat is wrs niet te vergelijken met een rpl+

 6. Dikky says:

  Les en Brain;
  Super vissen mannen !!! Hopelijk geraak ik ook zoeen bakken van zeeforellen ! Respect Yep

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *