Een avondje roofblei aan de ijssel met de vlieg

Zo, vanavond nog even tijd van 19.30 tot pakweg 21.00 wanneer het echt donker begint te worden. Met de belly de plas op? Of toch weer eens naar de ijssel vliegvissen, waarbij het water weer flink aan het zakken is na de heftige weken met regen. Met in mijn achterhoofd het feit dat de maanden september en oktober goede maanden voor de roofblei zijn, besluit ik om weer eens richting de machtige kolkende rivier te gaan. Want kolken dut ut!

En dat besluit blijkt niet verkeerd te zijn. Bij aankomst kijk ik eerst in de rondte en twijfel ik of ik de zinklijn of toch de drijvende lijn aan m’n 7lat bevestig. Deze twijfel wordt snel weggenomen als ik opgeschrikt wordt van een klap waar je u tegen zegt. Stil en verbaasd sta ik na de weg deinende golven te kijken. Al vanaf m’n veertiende – zo’n twintig jaar geleden – sta ik aan deze rivier. Heb er ongelooflijk veel avonturen beleefd en vele verschillende vissoorten gevangen. Van kastelen van snoekbaarzen tot grote snoeken, roofbleien enzovoorts. Maar een dergelijke klap, die warempel 10 minuten later twintig meter verder nog een keer plaatsvond heb ik eigenlijk nog niet eerder meegemaakt, geen idee wat het is. Roofblei kan haast niet, snoek is een mogelijkheid, maar ik betwijfel het. Zalm? Gigantische zeeforel? ik weet het niet….

Enfin de lijn wordt op lengte gebracht met de EP Special Grey ’10 aan de leader van 26/00. Het blijft een ietwat raar ogende streamer, maar ze heeft me al de nodige vissen opgeleverd. Zeer succesvol op zeebaars en de kleine versies doen het ook goed op baars. Vandaag maar eens kijken of de roofblei het doet. Ik rausch de streamer door de sterke stroming heen. Na een half uurtje zie ik in mijn rechterhoek op 5 meter uit de kant een kolk. Bedenk me geen moment, breng de lijn op lengte en werp er heen. Niet veel later, ja hoor hangen! Machtige knal erop, dril valt iets tegen, maar onder de hengeltop gaat ie flink tekeer. Lekker hoor, snel een fotootje en weer terug. In het laatste half uurtje valt de boel dood en zie ik weinig meer. Maar doe mij meer van zulke avondjes want het was weer genieten!
Latersss, Edwin Kerssies

3 thoughts on “Een avondje roofblei aan de ijssel met de vlieg

  1. hindrick says:

    kijk eens aan. ik ben jaloer,
    mooi beestje,
    al enige avonden geprobeerd maar nog niks op geleverd.
    en gister avond wou ik vissen maar mijn vrouw moest natuurlijk winkelen. grumpf. ze zouden koopavonden alleen s’winters moeten hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *