Tarn 9 – the end…

Tarn update 9 / 08-08-09
En dat was het dan weer, we zijn terug in Zwolle na 2 heerlijke weken vakantie aan de Tarn (in de gorges du tarn), zuid Frankrijk. Terugkijkend is de vakantie heerlijk geweest met vele dagen prachtig weer in een bijzonder, lees ruige omgeving. De camping Les Fayards is zeer goed bevallen, zeker wat betreft de prijs / kwaliteit verhouding aangezien we met 20 euro per nacht (2 euro erbij als je pal aan de rivier wilt staan) eigenlijk alle faciliteiten hadden die we wilden zoals stroom, goed sanitair, verse stokbroden, fluuts en croissants, een goed bevoorrade campingwinkel en toch ook de nodige rust op deze gemiddelde camping van pakweg 100 tot 150 staanplaatsen. De laatste dagen heb ik weinig meer gevliegvist, vanwege meerdere redenen waaronder prettig gezelschap van verschillende campinggasten (heerlijk diner van de overburen, succes met de gite!, gezelligheid met het kleine meisje anke – helemaal gek van abel – die speciaal voor ons nog een prachtige tekening gemaakt heeft en uiteraard haar broers die het vliegbinden toch wel interessant vonden, jan willem de karpervisser die ook meer interesse in het vliegvissen heeft gekregen en zo nog enkele zeer vriendelijke mensen die we hebben leren kennen) en toch ook wel de verzadiging van het vliegvissen op de rivier die na 12 dagen optreed. (jaja stiekem mis ik toch wel de zee!!)

Ik heb gevist op de tarn, de la jonte en de lot. De eerste 2 rivieren zijn prachtig, de lot wat minder maar toch ook wel de moeite waard. Helaas stond het water in de la jonte te laag, wat het vliegvissen zeer moeilijk maakte en buiten wat aanbeetjes en vele forellen gespot kwam ik niet, het drinkwater was op en met 35 graden + boven me enkele gieren cirkelend en 5 km teruglopen was het ff peentjes zweten, keihard, maar achteraf prachtig. Echter de tarn vind ik verreweg de mooiste rivier in de omgeving. Prachtige azuurblauwe diepe stukken van pakweg 5 meter diepte afwisselend met traagstromende en soms snelstromende ondiepe stukken. Ik ben zowel 30 km stroomopwaarts (kruising tarn / tarnon) van de camping geweest als 30 km stroomafwaarts (les vignes) en de mooiste stukken bevinden zich toch wel bij st enimie en les vignes. Helaas maken de vele kanoers het in het zomerseizoen moeilijk om overdag te vliegvissen, echter het kan wel. Aan te raden is om sochtends of savonds te gaan. De eerste week heb ik ontzettend veel sneep en kopvoorn gevangen, meer dan 100 stuks van ieder. Door een verkeerde taktiek met nimf was het me maar 1 maal gelukt om een forelletje tegen het donker aan te vangen. Echter de 2de week ben ik radicaal van taktiek veranderd door alleen nog maar met streamer te gaan vissen, waarbij de #3 A.Jensen Argon wederom werd ingezet, aan de lichte kant voor een streamer, maar dat mocht de pret niet drukken en het ging uitstekend. Ik viste voor de vakantie met een Winston #3, maar vind die Argon vele malen prettiger, misschien commercieel gelul, dat zal dan wel, maar wil het toch ff aangeven. Enfin de streamer heeft me dus meerdere forellen op de kant gebracht en ook vele mooie kopvoorns. Als ik de laatste dagen nog door had gevist, waren het er 10tallen geworden, want langzamerhand ga ik die fario trout (tijger of zebra forellen) begrijpen die een heel andere standplaats en positie hebben dan de forellen die ik gewend was van de ardennen, eifel, zuid duitsland en oostenrijk. Het zijn hele slimme rakkers, wild van stuk en wonderschoon. Niks geen uizet of andere shit, maar puuuuur wild. Enfin nogmaals we hebben genoten en daarnaast heb ik genoten van al jullie reacties via de blog, of facebook en mail, thx mannen! Een speciale dank gaat uit naar Andre uit Noord Frankrijk en BZH uit Bretagne, die ik beide heb leren kennen via het Lozere Vliegvisforum en die in het voorjaar veel betere resultaten boeken (lees forellen vangen) aan de Tarn en andere rivieren in Lozere, dan ik heb gedaan (chapeau) en die me zeer nuttige info hebben verstrekt.

Last but not least voor diegene die ook van plan zijn om naar het departement Lozere te gaan voor vakantie en graag de vliegenlat willen meenemen, doen! Het is er zeer goed geregeld. Bij de aankoop van de carte des vacances (37 euro voor 2 weken!!) krijg je een zeer interessante brochure met goede stekinfo en prettige kaarten. Tevens worden een 8tal grote rivieren (waaronder de tarn, lot, etc.) uitgelegd en vind je de no kill parcours terug in de brochure. Om het geheel goed af te ronden zal ik binnenkort ene compleet artikel schrijven met al mijn belevenissen en inclusief alle nuttige info. Dus jullie horen nog van me wat betreft het vliegvissen in de Lozere en dan met name aan de Tarn, laterssssss!


Succesvolle methode voor sneep en adere witvissoorten, echter de tarnforel is allang verdwenen als je zo staat…


De Tarn kent een rijk insectenleven!


Snelstromende stukken afwisselend met trage stukken.


Ongelooflijk veel witvis in de tarn, waaronder sneep, kopvoorn en barbeel (ook van groot formaat, 70plus!!)


Imponerende omgeving.


Prachtige wilde forellen…


En zo zijn ze o.a. te vangen stroomafwaarts verweg (25 tot 30 meter) met een streamertje…


En daar stroomt de tarn in het dal (vlakbij de camping)


Anke met haar prachtige tekening, waarop je veel kunt herkennen zoals mirjam (lezend), abel (zwemmend) onze tent en de vliegvisserd….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *