Vliegvissen op karper, top!

“Berichtje van Erwin, dank!”
Na een drukkere periode van gezinsuitbreiding met een prachtige zoon als resultaat had ik tijdens een middagslaapje van het huishouden even de mogelijkheid om 2 uurtjes te vissen. Ik had twijfel over wat het moest worden: materiaal proberen op een forellenvijver ter oefening voor een trip naar Duitsland of toch karper in de nabije omgeving. De zon scheen flauw achter een wit bewolkte hemel; geen ideale omstandigheden om karpers te spotten. Zou het water in dit jaargetijde helder genoeg zijn? De twijfel slaat toe. Uiteindelijk worden hengels voor beide visserijen in de auto gelegd en besloten om eerst maar eens te struinen langs het water waar ik in de winter tijdens het snoekvissen karper had gespot. Na slechts 20 meter lopen langs het water zij de eerste vissen in het vizier: brasems of toch karpers? Het blijken de laatste te zijn. Eerst die carpbol ff goed nat maken. Een proefworp laat een mooie afzinksnelheid zien. Het groepje karpers is helaas verdwenen, maar ze zitten er en ze zijn te zien! De zintuigen worden op scherp gezet. 10 meter verder wordt een eenling gespot halverwege de overkant. 1 kans, 1 worp. Gelukkig valt de carpbol op anderhalve meter van de karper vandaan in de zwembaan en zinkt verleidelijk langzaam naar beneden af. De karper duikt erachter aan en slurpt zonder enige twijfel de bol naar binnen, wat fraai te zien is. Hangen! , gevolgd door een goede spurt naar de overkant waarbij de slip zich laat horen. Na wat korte runs en een foto weer terug in zijn element. Met hernieuwd vertrouwen wordt het water verder afgestruind. Er wordt een nieuw groepje gevonden: eerst aan de overzijde van het water, maar ze draaien en komen prachtig langs de oever zwemmen. De carpbol wordt weer geworpen in de zwembaan. Vanuit het midden rukt een kleine karper op naar de bol, maar een grote spiegel denkt want mijn dochter van 2 tegenwoordig veel te vaak roept: “mij eerst”. De twee duiken naar beneden, de beetverklikker schokt en na het aanslaan bestaat er geen twijfel: de spiegel heeft de onderlinge strijd om de carpbol gewonnen. De reel giert het uit en bij de eerste run voel ik de lijn branden in mijn hand wat ik alleen eerder bij bonefish heb mee mogen maken. De slip wordt verder afgesteld en de spiegel geeft prachtig partij gedurende 20 minuten. Uiteindelijk kan ik hem scheppen. Johooo, een PR, wat een machtige visserij. Ik vervolg mijn route langs het water en kom een stofwolk tegen. Met wat geduld zie ik een staart en vervolgens 2 vissen die rustig een klein stukje door willen zwemmen totdat de carpbol ze op andere gedachte brengt. Een afsluiter van een heerlijke schub volgt en ik loop met een grijns terug naar de auto. Karper op de vliegenhengel: dat wordt een jaarlijks fenomeen voor mij in het voorjaar.

Groeten, Erwin

Vliegvissen op karper, top!

Vliegvissen op karper, top!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *