Holiday on the Balinese sea

Vliegvissen op Noord Bali.
Op zeven oktober kwamen we aan in Bali denpasar airport. Na een vlucht van 17 uur. We hadden gekozen voor Noord Bali een kleine plaats Umeanyar Beach ten weste van Lovina, dit omdat dit stuk niet zo toeristisch is, als in het zuiden van Bali. Er zou worden gevist op Tonijn. We hadden dit geregeld met de manager van de villa. Deze bracht ons de vrijdags s’morgens om 07.00 naar Lovina Beach waar wij in de boot Bulan Bintang van skipper Candra stapten. Dit is geen luxe charter schip maar een trimerang van kunstof en hout smal maar super stabiel. We voeren na tien minuten uit…
na ongeveer een half uur gevaren te hebben kwamen we bij de school dolfijnen waar lovina om bekend staat. Naar een paar grote bogen om de dolfijnen te hebben getroken werden de hengels opgetuigd.

Er zou worden getrold, omdat dit makkelijker is als er tonijn gespot is. Aangooien is eigenlijk niet te doen zo zie je ze azen en springen…waarna ze weer onderduiken en na een 15 a 20 tal seconden drie tot vierhonder meter verder weer boven het wateropervlak uit springen om te azen. In de meeste gevallen is het zo waar de dolfijnen van lovina uithangen heb je ook vaak wel tonijn zitten. Dit was in ons geval in de ochtend niet zo. Er was geen tonijn te bekennen. Dus dat werd zoeken. Na een uur werd de eerste Skipjack tuna binnen gehaald. Super van kleur en een kracht, het zijn net kleine buitenboord motoren schitterend.

De schipper viste af en toe ook mee met de handlijn. En later op de traditionele manier met de vlieger. Dit was super om te zien en zo simpel,maar errug effectief. Zo werd al snel de eerste Yellowfin Tuna binnen gehaald. 25 kg je kon gewoon zien hoe hij de streamer pakte op 300 meter afstand geweldig om te zien. De kleur die het goed doen in de ochtend is een combi wit met blauw. Maar zelf vissen zij met een soort Tubefly in de kleurstelling orange zilver met gouddraden van zeer fijn kunstof, of orange weggelaten en groen daar voor in de plaats. Die dag nog een paar Skipjacks gevangen en er zijn nog twee Yellowfins verspeeld met het binnen halen, but that’s fishing. We hebben een geweldige dag gehad met schipper Candra,we werden mooi voor de Villa afgezet dat was een wandeling van wel 30 seconden Super wat een dag.

Dinsdag 15 oktober weer afgesproken Candra kwam ons voor de Villa ophalen wat een luxe zeg. Het mooie van de Balinesen is als je 07.00 afspreekt dan zijn ze er al om 06.30. Dat was niet alleen met onze schipper zo maar met iedere afspraak die we daar maakten. Geweldig en wat een vriendelijke mensen. Tien voor zeven vertokken we van het strand schipper Candra, hij vertelde ons dat het beter was om eerst naar de F.A.D.s {drijvende bamboe flotten op zee} waar kleine vis zich veilig voelt of kan verstoppen. Deze flotten liggen altijd een eind uit de kust maar zit in de regel altijd wel vis groot of klein. Wij hebben hier tonijn gevangen, klein wel eens waar, maar wat we daar ook zagen was een hoop vliegende vissen waar op Candra zei Merlijn Merlijn.

John had net een kleine skipjack gevangen, die direct als aas werd gebruikt door Candra. Hij haakte deze door de rug en werd uitgezet aan een witte cherry-can met een hoop lijn er op. En dat terwijl wij grote rondje’s draaiden om de FAD’s. Na nog een skipjack gevangen te hebben roept Candra fish on fish on. En we zien de cherry-can rond tollen. Yes dit willen we zien. Snel de hengels ingehaald en op weg naar de cherry-can. Helaas onderweg zien we dat de can is opgehouden met rond spinnen. Jammer, dit hadden we graag meegemaakt.

Er staat weinig wind en we trollen kris kras verder tot dat we weer langs de kust komen. Hier zien we veel tonijn springen, geen yellowfin maar skipjacks. Wat een geweldig gezicht. Ik heb mijn hengel wegelegt en ben gaan fotograferen “MAN” wat een Tuna’s en met wat voor snelheid. Ongelovelijk, het is maar goed dat ze azen anders waren ze niet bij te houden. Dit was wederom een schitterende dag in goed gezelschap. We werden weer netjes bij de Villa afgezet om drie uur. Het was eigelijk te warm om te vissen, er stond zowat geen wind. Zelfs onze schipper had het warm.Vanuit de tuin konden we vaak de tonijn zien springen op +/- een kilometer aftand, zowel s’morgens als middags maar niet elke dag.

Twee man vissen 8 uur lang kosten 90 euro.
Beste tijd om op Tuna te vissen balinese zee is Juli/Augustus.
Op ander soorten vanaf het regen seizoen Nov/Dec zo als Mahi Mahi
Marlijn en zeilvis loopt door die twee heen.

De vakantie was al een jaar van tevoren gepland dit zou een lekkere relax en doe vakantie worden met om de dag wat te gaan doen. De meiden gingen ook mee dus een vis vis vakantie zat er dus niet voor ons in. Groet, John en Rein.

4 thoughts on “Holiday on the Balinese sea

 1. Jasper says:

  Meer mazzel gehad dan ik dus! Ook twee keer weggeweest, maar niks. Ik bij Candidasa en Nusa Lembongan. Had dus bovenin moeten gaan toen ik in Pemuteran zat. Prachtige vissen en een prima resultaat dus! De foto’s zijn ook geweldig

 2. Rein says:

  Hej Jasper…

  Bedankt…….Nusa Penida in het zuiden,is bekent om zijn GT.
  Lovina meer om zijn Tonijn en zijn dolfijnen…..
  Mocht je er weer eens heen gaan,heb nog wel een kaart en foon nummer van de Gids.

  Rein.

 3. Brian Elward says:

  Ik ben benieuwd over wat ik tegen ga komen op Java en Bali. Geen idee wanneer en waar we bij het strand zijn maar een hengeltje gaat mee. Heb je nog een kans gehad om ook werpend te vissen, wellicht ook vanaf de kant. Maak je enigzins kans op bluefin trevallies of Gt?

 4. Rein says:

  Hej Brain………
  Ga jij van de winter naar Java en Bali?………….over Java kan ik je niks vertelen,maar Bali was geweldig,vriendelijke mensen en mooie natuur…. op het plastic na dan.
  Het eiland in het zuiden/oosten van Bali Nusa Penida staat bekent om zijn GT…….heb hier niet gevist maar werd me verteld door de manager/chauffeur en visser.
  Aan gooien ging niet Brain midden in de boot zat een bamboe ligger,en de tonijnen waren 5/6 seconden boven en weer weg 15 sec later 300/400 meter weer boven en het zelfde verhaal weer…..was niet tedoen erg jammer
  Noord Bali kan je yellowfin tuna Skipjacks Merlijn Zwaardvis en in het regen seizoen Mahi Mahi……..en nog een hoop ander vis,maar bij mij weten geen Bluefin Tuna.
  Beste tijd om daar op Tonijn te vissen is juli/aug, daarna is het ook nog goed hoor maar nov/dec paait de tonijn en de dolfijnen krijgen jongen………… Dit was volgens onze skipper de slechtste tijd.
  Voor onze villa kon ik op een aftand van een tot anderhalve kilometer de skipjacks zien springen …..
  Vanaf de kant in noord bali word niks alleen kleine vis…..onze skipper ving tonijn tot dik over de 100 kilo net zo als Merlijn .
  Ben jij je spierpijn al wat kwijt van vorige week …….

  Rein.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *