Puerto Rico 2011, DIY-ish

Ik durf het bijna niet te vertellen, maar dan zien jullie ook de foto’s niet en die wil ik jullie ook niet onthouden. We zijn weer naar de tropen geweest. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en Sander, Henk Jan en ik hebben onze laatste vrije dagen en centjes bij elkaar geschraapt en hebben de schoenen weer omgeruild voor flip-flops.

Via een internet vriend zijn we dit maal op het kleine Puerto Ricaans eilandje Culebra terecht gekomen. Een plek voor tarpon en bonefish, en dat zijn de goudmijntjes in het Caribisch gebied.

Bij aankomst is het al vrij snel duidelijk dat we goed zaten, mooi huisje, SUV en een prachtige groene heuvelachtig natuur. De kustlijn biedt veel variatie, van mooie grote flats tot diepe mangrove baaitjes.
Het is wel een bestemming waar je vanaf de kant weinig in te brengen hebt. Daarom hadden we alle drie een kayak mee. De kayaks werden bijna dagelijks ingezet om de flats te bereiken en om met het krieken van de dag achter de tarpons in de mangroves aan te zitten.

De visserij blijkt een zeer uitdagende te zijn, we zagen dagelijks bonefish maar om ze te vangen was een heel ander verhaal. De meesten die we zagen waren niet aan het azen maar meer aan het cruisen. De tarpons waren in eerste instantie lastig te lokaliseren, behalve een groep die dagelijks werd gevoerd door een restaurant en die waren off limits. Maar aan het eind van de eerste week vonden we een stek waar ze constant aanwezig waren. We visten vanuit de kayaks met #10 hengels en drijvende lijnen en haalden zo toch een paar mooie tarpons, snook en zelfs spanish mackerel naar boven .

Helaas was het vissen vanuit een kayak niet geheel zonder risico’s. Nadat ik een mooie snook haakte trok die mij de mangrove in en tot overmaat van ramp prikte de snook na landing 4 gaatjes in de kayak. Na onthaken snel naar een ondiepe flat gepeddeld om de boel te plakken terwijl de hengels en spullen aan een mangroveboom bungelden. Leve het plaksetje dat HJ had meegenomen! Ook het rijden met 3 kayaks op het dak van een auto, in opgeblazen toestand kan ook leiden tot gaatjes, dat je het maar even weet.

Ondanks dat de bones zich wel af en toe op de flat lieten zien waren ze daar niet te vangen. Behalve HJ, die kon een tailende bone op Pirates Cay verleiden om zijn shrimpy te nemen. Uiteindelijk hebben we het over een andere boeg gegooid en hebben we de kayaks als platform gebruikt om een hoger standpunt te krijgen. Na enig gewenning konden we in de kayaks staan en met de peddel als roer en steekpaal langs de mangrove randen driften. Hier waren de bones rustiger aanwezig en konden we zo enkele vissen haken en landen. Top om zo toch nog succesvol te zijn door net even weer wat anders te proberen.

Al met al was de visserij niet top en we besloten om het eiland te verlaten om zo op zoek te gaan naar tarpons op het Puerto Rico zelf. De zoektocht leidde ons naar het zuidwesten waar wij bij een gids, Pochy, een slaapplaats konden regelen en die ons ook 2 dagen mee wilde nemen om zo het tijd te doen keren op de laatste dagen. Op de dag van aankomst zijn we zelf nog op pad geweest met de kayaks . De regels waren simpel maar het spelletje ondanks de kayak moeilijk. Zoek de duikende vogels in de lagune en daar zijn de tarpons. De vogels verplaatsten zich razendsnel en zo ook de tarpons (of andersom) uiteindelijk splitsten we ons af en ging ieder zijn weg. Bij zonsondergang heb ik 3 tarpons mogen haken en 1 weten te landen, een mooie 3 voeter nam mijn kayak op sleeptouw. De anderen hadden helaas geen vis.
Tot zover DIY. Later meer…
Cheers, Brian Elward

3 thoughts on “Puerto Rico 2011, DIY-ish

  1. bart says:

    Heey Brian, mooi dat hje terplekke hebt uitgevonden wat werkt, das echt (vlieg)vissen.

    Vraagje: heb je die kayak meegenomen uit NL, en zou dat handig zijn om uit te vliegvisen op zeebaars en snoek op groter water? Het lijkt me lastig omdat je snel weg drift.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *