Met de vlieg op graskarper

Ik ben naar een nieuw watertje bij mij in de buurt gegaan aangezien ik een keer van Pieter Bas (aquatisch bioloog – fijn zulke vrienden, hehe) gehoord had dat er wellicht graskarpers rondzwommen. Aangezien ik nog nooit een graskarper had gevangen leek het me wel waard om even te gaan kijken, immers ik was te laat opgestaan om te gaan roofbleien en het tij en mijn tijd voor zeebaars was bagger.

Daar aangekomen was het al aardig op temperatuur en heb ik eerst een stuk sloot in de schaduw van bomen afgelopen. Al vrij snel zag ik een karper maar nog sneller zag hij mij. Een honderdtal meters verderop bij een splitsing zag ik wat karpers in de kant wroeten, maar elke worp miste doel of verschrikte de karpers. Niet geheel mijn dag of het waren erg spooky vissen.

Na flink wat meters afgetaaid en de auto gepakt naar de andere kant van het systeem. Dit deel lag vol in de zon maar wel rpachtig in de luwte. De eerste signalen waren niet opperbest, best veel slijmjurken die het de bodem aan het omwoelen waren. Toch doorgelopen en wat bleek, graskarpers zitten toch veelal in het oppervlak, had ik kunnen weten. De graskarpers waren best goed te spotten, of ze waren in de kant aan het wroeten en creerden golven of je zag hun rug als een vrij donkere streep in het water liggen.

Het struikgewas was mooi hoog aan mijn zijde en ik kon de karpers redelijk dicht benaderen, op mijn tan kleurieg carpbolletje reageerden ze niet, na het swicthen naar een olive kleurig bolletje moest ik er ook nog achter komen dat hun bek niet naar beneden wijst maar meer naar boven en dat ik dus vrij kort onder de strikindicator moet vissen. Al met al is die strikeindicator meer een noodzaak om de bol op de juiste diepte te houden en niet zozeer voor de aanbeet. Die zie je waarempel mooi.

Kortom ik had de visjes gevonden en uiteindelijk wilden er twee mijn dag opvrolijken. De eerste big van 19 pond pikte de carpbol vanaf het kantje op en de tweede wist ik tijdens het cruisen te verleiden door de carpbol voor zijn bek te trekken. beiden prachtige visuele aanbeten. Na enkele minuten touwtrekken kon ik ze landen en van dichtbij bewonderen. Grappig uitziende beesten die me alsmaar doen denken aan die maffe asian carps in de States. Wellicht daardoor misschien liever de voorkeur voor spiegels dan graskarpers.

Rond het middag uur weer terug naar huis voor wat kluswerkzaamheden. Maar met nieuwe ideeen in mijn hoofd voor een drijvende/subsurface vlieg om weer eens uit te proberen. Want dit visuele spel is wel leuk om te herhalen.

Groeten Brian

9 thoughts on “Met de vlieg op graskarper

 1. hindrick says:

  kijk eens aan brain is weer eens los.
  mooi foto’s en leuk verslag.
  snel maar eens na gaan doen.
  want roofblei was vanochtend niks.
  daar dan om 05:00 de deur voor uit gegaan.

  mvg
  hindrick

 2. Vincent says:

  mooooooi Brian..!
  maarre: hoe ruikt je landingsnet nu…mmm?!!
  (wij baalden vroeger altijd als we graskarper vingen, want daar ging je net zo van…juistem!)
  geweldige pics,vet avontuur!

 3. hindrick says:

  he edwin en dat na dat je de avond er voor op de plas bezig bent geweest?
  klopt helemaal geen roofblei wel winde en brasem gespot.
  gepoogt streamers diep te voeren maar helaas wat steamers op de bodem geparkeert:-(

 4. Brian says:

  Hee vincent, mij net rook nog niet zo erg als mijn armen. Tijdens het nemen vd foto’s hield ik hem tegen mij armen en de rest vd dag kon ik slijmsliertjes wegpulken.
  Mijn broek kon ook de was in 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *