Bingo, een whopper!

De afgelopen zomer heb ik heel veel gevist !

Gek is dat, het ene jaar vis je veel op zout water, het volgende zit je weer meer op de rivieren.
Het geeft misschien wel aan hoe divers de visserijen in ons land eigenlijk zijn.

De roofblei visserij is vaak een vrij inconsistent verhaal, maar je hebt van die periodes, die zijn helemaal ‘Goud !’, dan doen ze het gewoon geweldig. Zo af en toe als ik geluk heb mag ik ook even proeven aan, een succesvolle, spectaculaire roofblei visdag. Het is waar we het allemaal voor doen denk ik.

Een typische dag in de zomer of nazomer:
Het is even voor 4:00 AM begin oktober, ik krijg het gevoel dat ik alweer aan de late kant ben, vandaag namelijk met Martin om 5:00 AM bij de helling afgesproken. Gelukkig zet ik de avond van tevoren de boot klaar, aangekoppeld en wel, zodat ik alleen maar in de auto hoef te “springen” en weg te karren. Het belooft een schitterende dag te worden, bijna geen wolkje aan de lucht, en een licht briesje, super.

Het is pikkedonker, maar zie de lucht al wat kleuren, wat het teken is dat de zon aan het opkomen is, wanneer ik de straat van de helling inrij. Even later zoeven we over het water, ‘helemaal vlak’ iedereen ligt nog te slapen, dus geen last van drukke recreatie en beroeps scheepvaart. De komende uren is de rivier van ons.

Ik weet nog een heel leuk kantje om af te driften, met veel overhangende takken, en veel waterplanten, daar zit een hoop roofblei. Door de vegetatie zijn we aangewezen tot een oppervlaktevlieg met weedguard, Martin kiest voor een dahlberg diver, een aardige maatje #1.
Zelf doe ik er ook een aan. Tijdens de drift vissen we de kant af, en na een minuut of 5 hoor ik “Bingo!”. De hengel van Martin buiogt door, en de vis neemt wat lijn, na een minuut of 3 laat een schitterende baars zich zien, een whopper !

Even later ben ik zelf de gelukkige, een dikke roofblei heeft de vlieg gepakt, de aanbeet zag eruit alsof iemand een stoeptegel in het water gooide.. dit is andere koek, de vis gaat er echt vandoor, zo in de nazomer is de roofblei beresterk, en volgevreten.
Wat een sport!

Zo vissen we nog een paar uurtjes, en wanneer we weer bij de helling komen om eruit te gaan zien we de eerste vroege recreanten die een lekker dagje voor de boeg hebben. Wij hebben er inmiddels al een op zitten, en wat voor een !

~ floris

4 thoughts on “Bingo, een whopper!

  1. floris says:

    Bedankt jongens !

    Supervissen om te vangen die roofbleien, qua aanbeet en dril. tel daarbij de gewilligheid een topwater te pakken op en je hebt de ultieme vis. 😉

    ik zal eens kijken voor wat dahlberg foto’s .

    ~ floris

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *