EP Sprot Fly

Coming soon 2, de EP Sprot Fly van 10cm. De sprot is familie van de haringachtigen, komt veelvuldig langs onze kust voor en is een favoriete aassoort voor o.a. zeebaars, makreel, zeeforel, etc. De rug is groenachtig en de flank en buik wit zilverachtig. Hierboven zie je de door Dyckers – met EP Fibers – gemaakte EP Sprot ’10. Door een kleine aanpassing in het binden kun je ervoor zorgen dat de streamer mooi dik overkomt en veel gelijkenis vertoond met een echte sprot. Door vrij dikke plukjes EP Fibers als buik en bij de kop in te binden en vervolgens kort af te knippen ontstaat het bolle kop effect. Hierbij een korte bindbeschrijving:

Haak: Daiichi Saltwater 2546 #1/0
Body: EP Fibers White, EP Fibers Red (staartje)
Flash: EP Sparkle Pearl
Rug: EP 3D Fibers Tarpon Streamer
Eyes: Dyckers 3D Epoxy Eyes 8mm
Epoxy: EP Epoxy 1 minute
Binddraad: Uni Mono Thread

1. Zet binddraad op en bind een klein stukje EP Fibers Red onder op de haaksteel als staartje.
2. Bind daarboven een toefje EP Sparkle in voor het glinster effect. (ook kort en klein houden)
3. Bind op de haaksteel de eerste pluk EP Fibers White in en spreid het als een ovaal over de haaksteel, zodat de fibers gelijkmatig verdeeld zijn. Enrico vouwt de fibers ahw dubbel om het binddraad, maar dat doen wij niet. Na veel praktijkervaring is gebleken dat dit niet nodig is, maar het effect is hetzelfde. Wel leggen we een druppeltje nagellak op elk toefje wat ingebonden wordt.
4. Bind een kort plukje EP Fibers White in aan de onderkant van de haaksteel en doe hetzelfde aan de bovenkant maar dan een langer stukje. Tussentijds kun je wat EP Sparkle inbinden (aub niet teveel het moet wel op een sprot lijken) voor het glimeffect van de body van de sprot.
5. Dan nog 2 a 3 plukken EP 3D Fibers Tarpon Streamer bovenop en hetzelfde aantal aan de onderkant van de haaksteel maar dan kleine stukjes EP Fibers White voor de buik.
6. Boel afbinden voor het haakoog.
7. Pak de epoxy, meng het en leg een laagje over het kopje binddraad bij het haakoog ter versteviging. (punt 6)
8. Pak de 3D Epoxy ogen, leg een flinke druppel epoxy op achterkant (die kleeft) en druk het oog op de fibers. Doe dit uiteraard ook bij de andere kant op gelijke hoogte. Als je een goede druppel gebruikt en even stevig aandrukt, dan blijft het oog absoluut zitten.
9. Ondertussen is de 1 minute epoxy zo goed als droog en kun je de EP Sprot nog ff ergens te drogen hangen (onze plant is een ideale hangboom en hangt derhalve ook regelmatig vol met streamers), of gewoon direct in je vliegendoos prikken klaar voor gebruik en je hebt geen epoxy molen of wat dan ook nodig..

Succes!
Gr. Edwin

One thought on “EP Sprot Fly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *