Officiele opening Dyckers Shop

Verschillende casting - en vliegbind demo’s, enkel- en dubbelhandig, vliegbinddemo’s, uitleg czech / frenchnymphing, zeebaars, snoek, vliegvissen, tropen, ovm, ronde bleek, gasten uit binnen- en buitenland zullen aanwezig zijn. Binnenkort meer info, maar dat jullie de datum alvast weten en je bent natuurlijk van harte welkom!!

Wednesday, April 1st, 2015 Dyckers News No Comments

Dagje Oostvoornse meer

Het moest er maar weer eens van komen. De afspraak stond al wat langer en het meer blijft altijd trekken. Dus afgelopen vrijdag met 2 gasten die kant op. Beiden geen ervaring op het Oostvoornse meer en een van de gasten zelfs nog nooit een forel op de vliegenlat gevangen. Ja metersnoek wel, maar dit is andere koek, dat wordt wat.

Ik bericht ze al dat menig kennis, vriend, klant, de eerste 5 keer voor niks nadas noppes naar dat meer gaat. Je blij mag zijn als je een aanbeet krijgt of een vis ziet draaien. En ja dat zijn echt niet de geringste vissers, vissers die hedentendage gerust ovm cracks genoemd mogen worden en het spelletje door en door kennen. Maar ook voor diegene is het zeker niet makkelijk want het meer veranderd telkens weer en daar moet je op anticiperen. Met het aanzienlijk zouter worden van het meer is het voedselaanbod ook veranderd. Meer “zoutachtige prooien” en dat gaan we gebruiken in deze sessie.

De weg er naar toe is lang, zoals altijd, maar vliegt voorbij met 2 gasten in de auto. Er wordt de gehele tijd over het meer gesproken. De methodes van drijvende lijn met lange 15ft mono leaders (van stroft ideaaaaal!) tezamen met onverzwaarde nimfen / stokjes of een streamertje, langzaamzinkende lijn met streamertje of garnaal, of de snelzinkende sixth sense di7 6/7 lijn, we bespreken het allemaal. En dan is het zover, er staat een flinke peut wind maar gelukkig is de temperatuur goed.

Al vrij snel pak ik de eerste, uitzettertje. We zijn van de 0 af. In het volgende uur krijgen we nog wat aanbeten en dan zie ik een van de gasten in de verte met een zeer kromme lat. Een paar dikke plonsen, grote forel, ze zijn bij elkaar en druk bezig. Dit kan niet missen, grote jongen en ik geniet van afstand mee. Maar vervolgens zie ik wat handen in de lucht en kopjes hangen, wat? Snel een belletje en wat blijkt, tijdens het scheppen ging het mis, een prachtige paarse vis (vrouwtje) die dik over de 60 ging, z’n eerste forel ooit, maar ontglipt uit het netje en geen kans voor een snel fotootje. Erg jammer!

De wind trekt aan, we zijn bij elkaar, ik vraag nog even naar de ervaring, het was prachtig zegt die nog, zie wel een dikke smile met daarna een treurig gezicht, en toch een zeer bijzondere ervaring, dit smaakt naar meer! Een van de geheimen van het OVM, want het blijft toch wel uniek. Staarten waar je u tegen zegt, zeer sterke regenbogen, taai, hard, maar de voldoening kan zo mooi zijn.

Op de terugweg pak ik nog 2 kleinere regenbogen en dan besluiten we naar een andere stek te gaan. Eerst even wat eten en dan nog voor een paar uurtjes de harde wind in. Al snel blijkt het hier ook goed te gaan. Er worden nog 2 40tigers gevangen een bot en 2 kleinere, tevens een korte meeting met een enorme bow die volgde en nog enkele missers. Iedereen in de vis en het totaal staat nu op 10 vissen, nog even wat worpen en dan krijg ik een dikke beuk erop. De Cross 6 staat krom als een hoepel en direct vliegt de lijn eruit tot tegen de backing. De vis blijft diep, mooi gevecht met lijn nemen en pakken, genieten. En dan verschijnt de glimp, snel scheppen die boel, kan mn ogen niet geloven. Geen bow, maar een zilveren bruine, oeeeei dis een heeeel mooie. Snel wat fotootjes en dan mag ze terug, tis nu ook echt tegen donker aan en we besluiten dat het mooi is geweest. Staan gedrieen met een smile bij de auto en babbelen nog lang na tijdens de terugrit, dit gaan we snel weer eens doen, wat een mooie visserij is het toch! Gr. Edwin

Ps. oja, ff wat zakelijke mededelingen. Morgen - woensdag - komen er 4 grote pakketten binnen van o.a. LOOP, Airflo, TFO, Enrico Puglisi, H2O, Daiichi, Hareline en wat al niet meer dus zal de shop ook weer in zn geheel qua voorraad upgedate worden.
De infoavond zeebaars op 10 april loopt goed vol, mocht je nog interesse hebben graag ons zsm inlichten.

Tags: , , , , , , ,

Wednesday, April 1st, 2015 Trout / Forel No Comments

Dyckers infoavond zeebaars

Dyckers infoavond zeebaars - 10 april 2015 - vrijdagavond van 19.30 t/m 22.00 - prijs: 25 euro inclusief koffie, thee, koek, etc. - beperkte deelname - verplichte aanmelding - inschrijving via email: info@dyckers.com - locatie nieuwe shop Dyckers - Jan Boerswegje 3, 8091 PD Wezep (500 meter van de a28, makkelijk bereikbaar, vlakbij Zwolle, gratis parkeren).

De eerste in een reeks info avonden die we zullen gaan organiseren met verschillende gasten die je alle ins en outs kunnen vertellen over het vliegvissen op een vissoort of een locatie. We starten met zeebaars (en er zullen meerdere info avonden mbt zeebaars gedurende het seizoen volgen) onder het motto een goede voorbereiding is het halve werk. Naast zeebaars zullen we ook info avonden en workshops / praktijkdagen houden over onder andere het vliegvissen op snoek, karper, tropen, pelagic, het oostvoornse meer, de ronde bleek, de beken in aangrenzende landen zoals de Eifel en de Ardennen, etc.

Gedurende deze avond gaan we verder in op de te gebruiken materialen, wanneer en hoe, van hengels tot lijnen, de verschillende soorten vliegen en hoe te binden, locaties en stekken in Nederland en buitenland, op welke wijze waar te vissen, hoe om te gaan met getijdes en aanverwante. Dit alles zal geschieden op de nieuwe locatie van Dyckers, zie foto hieronder, waar we de beschikking hebben over een prachtige ruimte om deze avonden te organiseren. Tevens is de Dyckers shop hier gevestigd die binnenkort geopend zal worden en waar je natuurlijk tijdens deze avond ook producten kunt bekijken en eventueel aanschaffen.

Mocht je aan deze info avond deel willen nemen, bericht ons dan zo spoedig mogelijk via e-mail (info@dyckers.com) aangezien er vanwege de ruimte beperkte deelname mogelijk is. De prijs is 25 euro voor deze eerste infoavond en dat is natuurlijk inclusief koffie, thee en aanverwante.

De avond wordt verzorgd door Brian Elward en Edwin Kerssies, die gezamenlijk al vele jaren ervaring hebben mbt het vliegvissen op deze prachtige vissoort en enthousiast jullie op weg zullen helpen.

Voor meer informatie kun je natuurlijk ook altijd contact opnemen.
Team Dyckers

Wednesday, March 25th, 2015 Dyckers Infoavond, SeaBass / Zeebaars No Comments

First carp on fly season 2015

Al enkele dagen mooi rustig weer. Het kriebelt enorm, maar de tijd kan ik niet vinden. Ik zie vlinders, langzaam begint het gras te groeien, de vogels fluiten, oftewel de lente is in aantocht. Heerlijk. En de lente betekent in visserstermen wat mij betreft toch met de 3 de polder in, (vroeger was daar de ijssel met haar prachtige blankvoorns, maar daar is nog maar een fractie van over) af en toe een uitje naar het oostvoornse meer en natuurlijk de karper. Een geweldige visserij met de vliegenlat.

Meestal begint dat zo eind maart, begin april en trekt dit door tot de paai van de karpers, die afhankelijk van de watertemp eind mei tot in juni plaatsvindt. Dan is er een periode waarbij het wat moeilijker wordt en daarna zoeken we ze weer op. Het vliegvissen op karper doe ik echter voornamelijk in het voorjaar en dan draaien we vanaf mei / juni om naar de zeebaars.

Maar zou er al wat te zien zijn? Ik besluit om toch maar eens een ommetje te wagen en een wat gecultiveerd water eens te bekijken. Het grote water is nog veel te vroeg om ze te spotten, maar deze stadswateren en / of poldertjes met hun ondieptes, daar zijn de kansen wat groter.

Na een kort wandelingetje, stop ik abrupt. Zie ijk het goed daar onder de takken? Beweegt daar die zwarte vlek? Ik wacht en kijk geduldig. Ja hoor het beweegt, karper, okeeeeee dan!

Ren naar de auto pak de 8 lat, drijvend lijntje erop, leadertje met tippet 25/00 fc, carpbolletje eraan, heuptasje om, groot net op de rug en we kunnen. Naar de takken toe. En dan gaat het spelletje beginnen, bol werpen, af laten zinken en kijken wat er gebeurt. En zo zijn er nog wel wat foefjes, daarover later meer, of kom eens langs om een workshop te bezoeken die we de komende maanden zullen gaan organiseren in ons nieuwe pand. Enfin terug naar de karper, na een half uur is het raak, de verklikker schiet weg, ik sla aan en een dikke kolk verschijnt. Wat een machtig mooi, puur op zicht, puur vliegvissen, spelletje is dit toch ook. Dit verveelt nooit en wat keek ik hier naar uit. Hoppa nummer 1 is een feit, het gaat beginnen!! Fijn weekend, Edwin

Tags: , , , , ,

Friday, March 20th, 2015 Carp / Karper 1 Comment

Met de 3 de polder in!

Hier kwamen we voor in een heerlijke omgeving. Zoals ieder jaar in maart, vis ik wat polders af op zoek naar ruizers en alles wat er verder aan blijft hangen. Fun op de 3. Met een doubletje nimfen. Zo ook vandaag rond 15.00 uur in een voor mij bekend poldertje waar ik als jochie al kwam. De eerste ruizers aldaar aan de vliegenlat gevangen en vandaag wast niet anders. Middenop de nodige blankvoorns en op de plekken langs het kantje prachtige rijers, harde aanbeten en mooie vangsten.

Op een gegeven moment maar gestopt met tellen maar zeker meer dan 30 gevangen (waaronder een paar hele mooie), de nodige doubletjes, blankvoorn, ruizers, af en toe een baarsje, rivierkreeft, de blauwe rijer (zie hieronder hehe) nog een dikke snoek die na een run er met nimf en al vandoor ging, stuk of 5 snoeken zien jagen, vandaag was het de 3 die mocht spreken, een ijsvogeltje die op een takje vlakbij ging zitten, wat kan dit leuk en simpel zijn, veel heb je niet nodig, 3tje, klosje 14/00, paar nimfjes en zoeken maar. Kreeg nog een harde aanbeet, een gouden flank die zwaar over de 30cm ging, maar een evenzo snele losser, dit smaakt naar meer, mooi man!

Tags: ,

Friday, March 20th, 2015 Rudd / Ruisvoorn No Comments

Op stap met Marco Kraal.

Door drukte is het er nog niet van gekomen - jaja we zijn bezig met een nieuw pand - Dyckers showroom & store - onlangs op pad geweest met Marco Kraal. Tijdens de Studio Vistv opnames kwam het al ter sprake en zo geschiedde. Vanuit de bellyboot? Ben je gek, we pakken de boot aldus Marco. En wat voor boot, een prachtboot, ipilot alles erop en eraan, goed voor elkaar en rond half 9 spreken we af aan de waterkant. Met de vliegenlat achter de snoek aan. Een van mn laatste sessies, want langzamerhand switch ik over naar het oostvoornse meer, de karper en dan de zeebaars. Wat heerlijk toch die seizoenen in Nederland. Enfin vandaag staat snoek op het menu.

En dat Kraal kan vliegvissen weten de meesten onderhand wel. Echter dat hij me er het eerste uurtje ff flink uitviste deed me fronsen, ja hoppaaaaaa nummer 1 is een feit, de dag is goed, 1 vanuit de boot met de vliegenlat was het doel en dat is bereikt. Nu nog een dikke bak zeg ik tegen hem. Die meterdame zou toch wel de spreekwoordelijke kers op…

En zo varen we over dat grote water, vissen her en der wat plekken af en genieten met z’n 2en. Zien wilde gansen voor ons uitvliegen, de nodige roofvogels en prachtige wijdgezichten. Geen auto te horen.

Langzaam maar zeker komen we in een gebied waar vaak grote scholen vis ligt en zo ook vandaag. Opletten zeg ik nog tegen Kraal, hotspot, je weet maar nooit. En wat er even later dan gebeurd, Jaaaaaaa hangen, Kraal wederom met een kromme hengel, nu toch wel wat krommer dan de vorige keer en dit is overduidelijk een dikke bak. Zo aan de dril te zien, zwaar en bonkend, een echte dame, zou het dan toch…

Pats los, wel %^$%^$%^$ beiden schreeuwen we over het water, aaaaneeeeeeeeeeeee!! We balen, weten dat dit bij het spelletje hoort, maar toch, dit was een heeeule beste, shit zeg.

Vissen de stek nog even door, maar tis gebeurd hier en varen weer verder. Dan ben ik eindelijk aan de beurt, begin met een snoekje van nog geen 50cm, hehe, toch van de 0 af, gelukkig. En dan gaat het los, de een na de andere aanbeet volgt, pak een prachtige goudgetekende 80tiger, een 90tiger, ligt nog genoeg vis hier, eens kijken…

Dikke beuk en een mooie dril volgt, dit is er ene Kraal! En na enkele minuten ligt ze dan in het net. Als 2 kleine jochies een prachtvis aanschouwen, zoals Marco het zo mooi omschreef op dit moment. En na de release gewoon ff kletsen in de boot, genieten van het moment. Visarend om je heen, golven kletsend tegen de prachtige boot van Marco, druppels int gezicht.

Kraal sluit de dag nog af met een mooi getekende snoek en zo kunnen we weer een onvergetelijke dag bijschrijven in het dagboek met een prachtvent. Dank! Gr. Edwin

Tags: , , ,

Friday, March 13th, 2015 Pike / Snoek No Comments

Het kan nog!

Tja het bellyboaten en snoekvissen op groot water blijft trekken, dus gisteren weer een paar uur te water, gewapend met wat vangende en bewezen EP-streamers.
Het is al maart weliswaar maar het water is nog steeds koud, dus de snoek is zeker nog wel te vangen.
Eerste uurtje veel vis te zien op relatief ondiep water, maar de snoek toont geen interesse. Dan maar weer op dieper water de glooiingen afstruinen.
Even later is de eerste een feit, een snoekje hapt in de paarse streamer.
Dan is het weer een poosje stil en peddelen we weer richting ondieper water waar het zo’n 4-5 meter diep is. Geregeld mooie signalen te zien en uiteindelijk toch weer die lang verwachte aanbeet. Voorafgegaan door een paar tikken tegen de streamer, superspannend altijd of ie dan doorzet. Deze keer is het raak en ik trek de lijn strak en hang gelijk in de hengel. De vis heeft er zin in en knokt best voor een wintersnoek. Even later is de vis binnen handbereik en schieten we wat plaatjes aan de kant.
Heerlijk dat gevoel dat het weer gelukt is. Mooie dikke vis vol met kuit. Ik zet haar voorzichtig terug en langzaam glijdt ze naar dieper water.

Gr. Jaap

Tags: , ,

Tuesday, March 10th, 2015 Pike / Snoek No Comments

Floris flikt ut…

Nog geen 5 maanden vliegvissend en dat dit… berichtje van Denny, met z’n maatje Floris. Droomsessie onlangs. Denny heeft Floris al wat maandjes op sleeptouw genomen en weet wat snoeken op dat grote water is. Al snel had Floris het werpen met z’n Professional #10 door en langzamerhand begonnen de afstanden te komen. Samen hebben ze al heel wat uurtjes dobberen erop zitten met vele mooie snoeken en onlangs had Floris dan z’n eerste meterdame te pakken. Helaas was hij alleen en de foto vond hij niet erg mooi. Naast het heerlijke buiten zijn in de bb was het doel om toch nog een mooie meterdame op de foto te hebben voor de sluiting / paai. En het gaat snel met de zonnige lentedagen van afgelopen weekend. Toch wisten ze ze te vinden en wederom prachtige snoeken te vangen, waarbij deze van Floris er ditmaal uit sprong. Gewoonweg dikke klasse Floris, geniet ervan!

Tags: , , ,

Sunday, March 8th, 2015 Pike / Snoek No Comments

Shopnews

Heel wat nieuws, zo is het pakket Gamakatsu verder uitgebreid met de SL12S haken in size 1/0 en 2/0 (zeebaars, tarpon, etc. ) naast de 4/0 en 6/0. De bekende SC15 haken, de worm 36 size 6/0 zijn weer leverbaar (snoek) de F314 haken verder uitgebreid met de maten 8 en 10, de F11 haken voor nimf en droge vliegen, de perfecte karperhaak voor de vliegenlat, de Gakamatsu G-Carp size 2, 4, 6 en 8, ze staan allemaal in de shop. Dan Fishpond met een lading prachtige nieuwe producten zoals hierboven op de foto te zien en allen leverbaar.

Ook van Loop hebben we veel nieuws. De Loop Cross S1 10ft #6 ligt op voorraad, wat een beest van een stok is dit. Prachtig voor zeeforel en het Oostvoornse meer. En natuurlijk hebben we vele cross hengels liggen en zullen we dit pakket op korte termijn uitbreiden met dubbelhandige hengels. Hetzelfde geldt voor de reels, lijnen, nieuwe jassen etc welke snel in de shop terug te vinden zullen zijn daarover later meer.

Hanak is aangevuld, naast de bekende haken nu tungsten beads en gold beads. Airflo en Stroft is weer volop leverbaar en de bindmaterialen, synthetisch en natuurlijk, weer verder aangevuld met o.a. Sybai. Enfin er komen nog wat pakketten aan, dus houd de site in de gaten voor nieuwtjes.

Friday, March 6th, 2015 Dyckers News 1 Comment

Jan Bach Kristensen visit

Recently Jan Bach Kristensen, yes the maker of “Tapam”, came over to my neck of the woods for some winter pike fishing.
We hadn’t met before but via the internet the plan of fishing together was opted some time ago.
The week prior to his arrival temperatures dropped and ice started to form on the shallower urban waters. So our typical polder pike fishing wasn’t going to happen.
Jan arrived on Thursday evening and the idea was to fish on Friday and Saturday. That evening the mood was already relaxed and easy, Pieter Bas came by to pick up my Cross rod and stayed for a beer. Soon talks were about everything, work, family, travel and of course the odd bit of fishing. Jan is a well travelled and fished man, he showed his recent camping trip to Oman. Stunning photos and it makes you want to go out and stray from the beaten path.
We hit the sack early and woke up pretty well rested.
When we arrived at our first spot the elements were harassing us like they didn’t want us to enter the water. The wind was coming in from the northeast in force and the temperature just barely reaching above the 0. We still entered the water and drifted with the current to a quieter place out of the wind. Pity, usually these wind currents are hotspots but we were unable to stay in position and fish.
To my surprise the fish were willing in this corner and I hooked the first one pretty quickly. At the end of the drift 3 pike were landed but we were getting pretty hypothermic. We decided to leave the water and get warm. We had a cup of tea and a sandwich and decided it would be best to fish from shore. Places were slim and most not accessible. I asked the harbour master if we could fish one of his piers and he gave his permission. It was difficult casting into the wind but it was so worth it. Not long after Jan tossed his streamer into the dark clear water and retrieved the fly a huge and I mean HUGE pike came following right up to the shallows. I stood on a higher vantage point and saw the colossal momma hanging behind his streamer. She turned away and Jan put in another cast towards the deeper part. Again she came looking at the streamer and nearly nudged it. She didn’t take it. Disappointment and adrenaline were rushing through both our systems. Wow what a sight. She was massive, brought back and a big head. She could have easily passed the 110cm mark. The other casts we did were useless. We moved on, I missed a nice fish that missed my streamer by an inch whilst getting it out of the water. Later on we managed to get a decent pike.
After that we met up with Edwin and fished with him for the last 2 hours of daylight. Action was amazingly great even with the extreme cold and wind. That day we managed to get 17 pikes in total, not the meter one which I was hoping for but still some great action with a nice fat pike for Jan.
We all returned to my place to get supper. Off course it had to be “ boerenkool met rookworst” after such a cold day. Edwin stayed till late and again many stories were swapped and beers were drunk. Every time tarpon was the subject we hung to Jan lips. What an adventure that was, but his trip to Exmouth to Jono Shales was equal in fish porn.
The next day the weather was again testing us, the wind had died down but now it was even colder. We started by bellyboat but the fish were not game. Halfway through the drift Jan picked of the first pike of day. Hours passed, feet getting cold and after a quick run up and down the shore we fished the last section. The night was so cold that several parts got frozen over. We had to use our bellyboats to break through sheets of ice to get to open water. I cast my streamer alongside an ice sheet, let it sink and when it reached the bottom the line was ripped out of my hands and the thug send the cold straight out of my body. I yelled at Jan telling him it was a big one. He came paddling towards me camera to the ready. When I got the pike up I was pleasantly surprised. She wasn’t the biggest one but man was she strong. After several shots se slipped quietly down into that cold dark water.
The afternoon we spend fishing from shore to warm up our boddies. It was again a good call. Jan fished ahead of me and at a hotspot where Edwin missed a biggy the day before Jan tried to entice her again. After a few casts he moved on and I decided to put in a few casts. I had no idea why, but out of that dark water she decided to come out and investigate my black EP streamer instead of Jan’s.
Jan was standing almost on top and saw everything happen. Second time she missed again. The third cast did it. I slowly retrieved and let it hang just underneath the surface. She came up and opened her mouth, everything happened so close so we could see the red of her gills, and she inhaled my streamer completely. Thankfully I had my wits not to strike to soon, I let her turn and waited 2 Mississippi’s before I stepped back and strip striked the hell out of it. She started head thumping violently in the surface and made short bursts to escape. Because of the cold I could land her quickly. There she was a 105cm esoxlady who had Edwin cursing the day before had now fallen for a slow retrieved streamer.
After we caught several smaller ones we decided to head home for I had called up some friends for a last minute bbq. It was Jan’s last evening and wanted him to meet some of my friends. We had a lovely night sitting outside with the fireplace keeping us warm eating Carribean salad, jackets potatoes smoked salmon and some red meats grilled on the Q. Laughter, beers and Flor the Cana kept us up till late.
It wasn’t the best weekend for pike fishing and I wanted to show Jan better spots but still we managed to hook up with some pike and we had seen 1 meter come to hand and 2 showing us their tails/middle finger.
All-in all it was great meeting Jan, having some laughs, good food and in the mean time do some fishing as well. Thanks Jan, until next time, cheers Brian

Tags: , , , ,

Saturday, February 28th, 2015 Pike / Snoek 1 Comment

Een gouden half uur

Berichtje van Leon, prachtvis van zaterdag, enne zondagochtend nog fftjes ‘dunnetjes’ overdoen vanuit de bb, je gaat lekker! Top en bedankt.

Weinig tijd, druk met werk en gezin. Rond 15:00 toch even tijd om er een half uurtje tussen uit te glippen. Even rondom het huis een ep streamer uitlaten. Op de tweede worp knalt er een mooie snoek op, niet veel later schiet hij los. Balen, maar ik krijg haar nog wel. Een paar worpen later weer een dikke kolk achter de streamer, ze zit er nog. De volgende worp is het wel raak. Bamm een massieve snoek knalt op mijn streamer, een mooi gevecht volgt. Na een mooie dril weet ik haar te landen. Een prachtig getekende snoek is voor even de mijne. Een paar foto’s en terug het water in. Wat kunnen gestolen halve uurtjes soms gaaf zijn. Hartelijke groet, Leon

Tags: , , , , ,

Monday, February 23rd, 2015 Pike / Snoek 2 Comments

Big Mama

Zeebaars… jarenlang kon het me niet zo boeien. Ik ben een zichtvisser. Ik wil de vis spotten. Ik wil gericht aanwerpen. Dat suffe gehark met een zinklijn… Welke idioot gaat daar nou voor naar de Maasvlakte rijden?

Maar ja, de zomer 2013 was warm. Te warm. Het OVM liet duidelijk merken dat het niet gediend was van de warme temperaturen dus ik besloot om toch maar eens met Brian en Edwin mee te gaan. Wat bleek? Dat zeebaarzen was toch minder suf dan ik dacht. Met een zinklijn is het best goed mogelijk om de bodem “af te tasten”. Zoeken en kijken op gevoel. Man o man wat een technische visserij en dat maakte het spel dan toch wel weer erg boeiend. Met als beloning een beuk en een schitterende vis.

Dat smaakte stiekem wel naar meer en toen de winter zich aandeed begon ik me toch serieus af te vragen of dat snoeken met een zinklijn dan misschien ook wat zou zijn…. Voordeel van de snoekvisserij is dat het betrekkelijk dicht bij huis is. Maar ja, de aanschaf van de benodigde materialen stond me wel wat tegen. Alhoewel; Ergens onder het stof heb ik nog wel een pontoonboot liggen. Met een fishfinder erop zwiepte ik dan toch ergens eind 2013 mijn eerste zinklijn in het hollandse zoet. En wederom was ik aangenaam verrast. ook het snoeken op groot water is een technisch spelletje, waarbij de lijn en de fishfinder/dieptemeter je ogen zijn en je in een schitterende omgeving ronddobbert. En zo ging ik dan toch nog een paar keer op zoek naar snoek in de winter 2013/2014.

Eind zomer 2014, tijdens het verhuizen zegt mijn rug “pang” en dat is niet fijn. Al met al rommelt het wat verder en tegen het einde van 2014 heb ik nog geen een keer op snoek gevist maar wel behoorlijk wat last van rugklachten. Ik geloof dat ik op 13 december voor het laatst zwiep tijdens een kort bezoekje aan mijn ouders. Gelukkig zijn er tegenwoordig fysiotherapeuten en de zogenaamde “krakers” en met vereende krachten lukt het dan toch om die werveltjes weer wat rechter op elkaar te krijgen. Toch zie ik wel een beetje tegen dat snoeken op. Enerzijds is daar de intense drang om weer eens te gaan vissen. Anderzijds schrikt het idee dat je dan die pontoonboot moet oppompen, monteren en sjouwen met dat opblaaskreng van 20 kilo… Nee, dat is toch niet een echt gaaf affiche. Dat snoeken kan dichtbij huis en zou eigenlijk snel even een paar uurtjes moeten kunnen. Dan heb ik geen zin in moeilijk gesjouw, daarnaast is de vraag of je rug het aankan.

En dan is daar eindelijk een sessie met de orthomanueel therapeut waarbij duidelijk alles stukken beter gaat. Groen licht om wat meer te gaan bewegen en de pijn is nu dusdanig minder dat ik toch echt wel serieus overweeg om de snoek eens te gaan zoeken. Ik bel eens met Edwin. Eigenlijk ben ik nog op zoek naar een alternatief voor de pontoon en het toeval wil dat Edwin net de nieuwste Mac bellyboot binnen heeft. Geen poespas met peddels of frames. Gewoon twee bladders (en duidelijk van sterke kwaliteit) met een mooi zitje ertussen in. Daar heb ik eigenlijk wel oren naar en ik ben toch wel een serieuze bofkont als Edwin me tussen neus en lippen door meldt dat we best wel even kunnen testen of het me bevalt.

Zo gezegd zo gedaan, bootje ophalen en thuis even goed voorbereiden. Tropenlijn van de reel en DI7 erop. Streamertjes checken, accu’s voor de dieptemeter opladen. Het geheel op de belly installeren en een goede nachtrust waarbij ik droom over de eerste testsessie met het lichte bootje.

’s morgens even pompen… zo gepiept! en ik schuif alles kant en klaar de auto in. Onderweg naar de eerste stek belt Edwin me op. Lachen, zoals altijd, want uiteraard ben ik als Arubaan weer eens aan de late kant. Het lachen draait snel om als ik arriveer. Nu is het mijn beurt om te gniffelen…Edwin is zijn waadbroek vergeten (sukkeltje!). Dat biedt kans om toch nog eerder dan Ed op het water te zitten. Wat een genot, je bootje over je schouder, hengel en flippers in de andere hand. Dat is andere koek dan die pontoonboot en inmezelf genietend loop ik naar de waterkant. Ik begin alvast denk ik bij mezelf. Helaas wil de eerste stek niet meewerken en nadat ook Edwin en ik gezamenlijk een uurtje of wat hebben rondgebdobbert besluiten we toch nog even elders ons heil te zoeken. Nog meer het open water op. Dat is altijd weer een gokje. Groot water is zoeken en soms valt het goed, soms zit het tegen.

Al gauw blijkt dat het een goede keuze was, beiden vangen we vis, Edwin een mooie van midtachtig en ik een tweetal kleinere vissen. Het is genieten en binnen no time zien we toch al gauw een vijftal snoeken aan de andere kant van onze vliegenlijn. Tijd voor een babbeltje en even wat socialer bijkletsen. Gemoedelijk dobberen we naast elkaar en ondertussen probeer ik een talud af te vissen. En dan ineens…. BAM! Ik aarzel geen seconde, geef nog een flinke strip en hef de hengel. Meteen voel ik dat ik met de bellyboot naar voren wordt getrokken door het aanslaan. Dat moet haast wel massief zijn! En of dat het massief is… muurvast en ik mag een tiental meters peddelen om te proberen of ik van rechtboven of zelfs iets voorbij alsnog mijn streamer terug kan krijgen. Toch is dat wel humor. En stiekem ook natuurlijk wel spannend, want heel even dacht ik toch echt dat ik dan eindelijk een serieuze mama eraan had. Helaas was het niet zo, gewoon vast.

Ik flipper terug naar Edwin en strip ondertussen weer lijn van mijn reel. En nadat we weer gebroederlijk naast elkaar dobberen besluit ik dat ik toch nogmaals dat talud rechts van me ga opzoeken. dan nog maar en keer vastlopen. Tijdens het loshalen van mijn streamer zag die richel er op de dieptemeter namelijk best veelbelovend uit. En terwijl ik na het vastzetten dan mijn eerste worp weer inzet keuvelen we gezellig verder. Potverdorie… Ik zet weer de haak en wederom is het BAM! vast… Ik merk dat ik weer een harde aanslag terug gaf en mezelf richting dat rotobject trek. Of…. wel heb ik nou, het gebeurd in een splitsecond, maar terwijl ik al baal dat ik op vrijwel dezelfde plek als de worp ervoor mijn streamer vastzet krijg ik ineens nog een giga ruk aan de lijn. Wauw! dat is even flink touwtrekken. Massieve sterke vis zo te voelen en het duurt zelfs even voor we een glimps opvangen. “das een mooie!”

Na nog even flink touwtrekken lukt het me om haar in de kieuwgreep te landen. Toch echt wel een serieus monster zeg! Samen genieten we en Edwin heeft een meetlint bij de hand. Snel wordt de vis opgemeten… Wauw! dat is echt een beste meter plus! Een ware Big Mama zoals dat in het hedendaagse vakjargon heet. Gelukkig heeft Edwin ook de camera paraat en er worden snel wat foto’s genomen. Dan geeft ze nog een machtige klap met haar staart, alvorens ze in de diepte wegglijdt. Een gevoel van ultieme bevrediging bij mij achterlatend. Wat een prachtvis! En terwijl ik nog in mijn bootje nadobber besef ik me hoe eenvoudig het geluk kan zijn. Een meer niet ver van huis, licht bootje om zo even mee te nemen en gelukkig ook weer fysiek wat gezonder.

We vissen nog een klein halfuurtje door en hebben nog meer actie. Dan gaat de zon toch echt zakken. het wordt frisser en ik heb zo dadelijk nog een avondspreekuur. Edwin moet ook nog pakketjes klaar maken en verzenden voor de shop. Met in totaal 9 snoeken zijn we hartstikke in ons nopjes.

Bij de auto schuif ik de bellyboot weer achterin de Volvo. “Vanavond 1 pakketje minder te verzenden Edwin, deze neem ik zo wel mee” gein ik. Maar het is serieus bedoelt. Hij mag een nieuwe bij de leverancier bestellen want dit is wel een te gek bootje, die krijgt ie niet meer terug! Verheug me nu alweer op de volgende sessie. Ennuh Edwin, bedankt voor de gezellige middag! Gr. Sander

Tags: , , ,

Thursday, February 19th, 2015 Pike / Snoek 2 Comments

TFO BVK en de inwijding…

En dat noemen we nog eens inwijden. Berichtje van Erwin afgelopen weekend, die z’n arsenaal heeft uigebreid met een TFO BVK 9ft #8 voor het polderwerk, zeebaars, karper, bones en aanverwante en een TFO Professional 9ft #10 voor het snoeken op het grote water. Daar we onlangs al een posting hadden over de professional, is nu de bvk aan de beurt. En als er 1 deze lat heeft ingewijd dan is het Erwin wel. Overigens is er eindelijk weer een goede lichting bvk #8 binnen, dus kunnen we die ook weer snel en goed leveren.

Enfin het berichtje van Erwin, in eerste instantie een prachtsnoek van 89cm in de polder, wat gerust een mooi formaat genoemd mag worden, die zeker voor een goede dril aan de 8 zorgt. Daar kwam even later nog een zeer onverwachte snoekbaars overheen die wel wat zag in de big fly fibre streamer. Op polderwater in de buurt van Utrecht, waarvan hij totaal niet verwacht had dat er uberhaupt snoekbaars zwemt.

En dat zijn welkome verrassingen die het vliegvissen zo leuk maken. Klasse Erwin en bedankt voor het delen. Dat je nog maar veel plezier aan de 8 mag hebben en tot horens!

Tags: ,

Monday, February 16th, 2015 Pike / Snoek, Zander / Snoekbaars 1 Comment

Gouden dagen…

Heerlijk weer afgelopen weekend. Zeker na de koude nachten van afgelopen weken. En zo gingen er veel op pad. Ook Denny kreeg weer de drang na enkele weken van wat rust. Als de doelen behaald zijn, het seizoen op z’n eind geraakt, wordt het langzamerhand tijd voor nieuwe uitdagingen. Mij niet vreemd. Alhoewel februari een geweldige maand voor snoek KAN (met nadruk op kan, soms taai, soms lastig, maar de kans op de oo zoo dikke mama’s) zijn, is daar ook het verlangen naar het voorjaar en de zomer. Forel op de beken, zeeforel in Denemarken, karper op zicht, de startende zeebaarskriebels, wellicht ff snel tussendoor de tropen in, achter de winde aan, noem het maar op… Toch is de drang na een geslaagde sessie vandaag tezamen met z’n maatje Floris - die nog geen half jaar vliegvist maar zeker mee mag doen met 4 stuks op het grote water, super! - weer aanwezig en het was een heerlijke sessie met een mooie dame op het eind in een gouden gloed aan z’n cross11. Top Denny!

Tags: , , , , , , ,

Monday, February 16th, 2015 Pike / Snoek 2 Comments

Blind vangen!

Vanwege enkele dagen weg + drukte zijn de berichten op de blog enigsinds vertraagd, dus volgen er de komende dagen een aantal op rij. Waaronder een nieuw PR tijdens een middagje vliegvissen met een van mn maten, Brian 2 dagen op pad met Jan van Tapam en als eerste Jaap met een bijzondere ervaring. Dank voor je bericht Jaap en toch wederom een prachtvis, knap hoe je ze telkens weet te vinden!!

Hee Edwin, Ik denk dat iedereen wel eens bijzondere dingen meemaakt tijdens het vissen, vandaag was ook zo’n dag.

Paar uurtjes het water op met de BB, er staat weinig wind dus dat zit al mee. Zwart/paarse EP-streamer aan de speld en knallen maar. Op de spoel nu een Airflo Ridge Striper Di7, die werpt toch wel heel prettig moet ik zeggen, net wat meer gewicht in de head-sectie. Zie al snel op een diep gedeelte wat mooie bogen op half water en binnen 10 minuten is nummer 1 een feit, een mooie 70′er. Niet veel later op diep water weer een aantal mooie reflecties op 3-4 meter diepte. Streamer er door en weer een strakloper. Een prachtig getekende slanke 90-er is het resultaat.

Na een uurtje stilte vaar ik vanaf diep water een talud op en loopt de lijn muurvast zo lijkt het. Heel gek het is daar zeker nog 8 meter diep. Ik trek er eens flink aan en verdraaid er zwemt iets de andere kant op. Voelt wel raar aan en even later komt er toch een behoorlijke lange maar zeer magere snoek in het oppervlakte. Omdat ik weerhaakloos vis schep ik de vis om een plaatje te kunnen schieten. De haak zit buiten de bek, vandaar de gek aanvoelende dril. Zie tot mijn verbazing dat de vis aan beide ogen blind is, dus heeft ze waarschijnlijk de streamer op haar gevoel gepakt. Een blindganger dus.

Helaas verkeert de vis in erbarmelijke staat en de vraag is hoelang ze het nog volhoudt. Grote kop en een lang smal lijf. De meetlat geeft 1.16 aan bij een gewicht van nog geen 8 kilo. Zit absoluut geen kuit in. Nadat een passerende hardloper wat plaatjes heeft geschoten stuur ik de vis de diepte weer in.
Ze zwemt gelukkig de goede kant op. Omdat de voetjes al heel erg koud aanvoelen vind ik het wel weer genoeg na 3 uurtjes. Gr. Jaap.
Ps. Overigens werpt het nieuwe Airflo Ridge Striper Di7-lijntje heel prettig.

En zo zie je maar geen enkele visdag is hetzelfde en dat wat daar in de dieptes zwemt blijft ons verbazen. Wat een rover is het toch!

Tags: , ,

Sunday, February 15th, 2015 Pike / Snoek 1 Comment

Welkom!

Welkom bij de blog van Dyckers, met reports, foto's, tips, tests en meer. [ RSS feed ]