FF wat productnieuws, Patagonia, Loop, Puglisi en meer…

Zojuist is er weer een mooi pakket van Puglisi binnen gekomen met o.a. EP Fibers, EP 3D Fibers, EP Brushes, EP Sparkle, EP Eyes en meer, de shop is weer aangevuld. Tevens is er van Loop het nodige binnengekomen, waaronder de populaire Opti Stream lijnen, de Evotec lijnen, de nieuwe Evotec Cast vliegenhengels, Xact, Multi, Evotec en Opti reels etc. Van McLean hebben we weer netten binnen. Het grote McLean Seatrout net voor de karper (let op nog 2 op voorraad) en de kleinere short handle netten welke perfect voor de zeebaars, forel, baars en aanverwante zijn.

Last but not least vullen we Patagonia verder aan. Let op we hebben nog 23 Stormfront Hip packs weten te krijgen, prachtige aanbieding, net als de nodige jassen en Patagonia Ultralight Wading Boots (die ook voor trekking etc bruikbaar zijn en ik ken ze die ze zelfs zeer prettig op de flats gebruiken omdat ze zo licht zijn). Helaas zijn niet alle maten voor deze aanbieding van 200 euro voor 125 euro meer beschikbaar.

stormfronthip

Sunday, July 17th, 2016 Uncategorized No Comments

Vliegvissen op karper – IJssel – de ijsselflats – wat een feest.

carptailing

En wat een feest was het de afgelopen weken. Het zit er nu op, het water is de afgelopen week flink gezakt. Maar weken was het ongelooflijk. Makkelijk? Zeker niet. Machtig? Zeker wel. Onbeschrijfelijke visserij die ik zeker nog ga vereeuwigen in een artikel met alle ins en outs. Het was bijzonder, komt niet vaak voor dat hoge water in combinatie met hoge temperaturen in juni / juli. Maar we zullen het de komende jaren meer gaan zien. En nadat de nodige klanten bij de shop zijn langsgekomen of me gebeld hadden, hebben ze op aandringen van me het bij hen in de buurt geprobeerd, want ik weet zeker dat het kan. En ja hoor, berichten van de lek, de maas en de waal bereikten me even later. Ondergelopen weilanden, of gewoon stukjes door het getij wat sommige stukken kennen, het hoeft maar een paar meter te zijn, de karpers vinden het. En wat zijn ze sterk. Bijna alle vissen hieronder lieten me de backing zien op mn 8, feest. Ook de nodige gelost en enkelen geen foto’s van kunnen maken waaronder de laatste mooie schub van 14kg. De spiegel spande de kroon, maar stuk voor stuk wisten ze van wanten met hun machtige flappers. Het was feest…en zo heeeerlijk dichtbij huis, wereldvisserij, wat een genot op de vliegenlat. Gr. Edwin

 

carp_ijssel3june16

carp29june16

carponflyx

carpijssel28jun

carp_ijssel_9kg230616

carp_ijssel

carp_ijssel_schub7kg190616

carp_ijssel_mirror15kg210616

Tags: , , , , , , , ,

Saturday, July 16th, 2016 Carp / Karper No Comments

Zeebaars op de vlieg, het echte werk kan beginnen.

Vorige week kon ik eindelijk tijd maken voor de eerste echte zeebaarssessie vh seizoen. Een middag en avond op pad. Kan er kort over zijn, bruine soep. De hoogwaterstanden van de rivieren geven m’n geliefde gebied nog niet de uitstraling die ik graag zie; kijken in een aquarium, veel activiteit. Niks van dat alles, buiten de zeehond die regelmatig vlakbij me kwam kijken weinig leven te bekennen. Desalniettemin fijn gevist met een paar ukkies en de eerste mooie van het seizoen.

seabass13june16

Tags: , , , , ,

Monday, June 20th, 2016 SeaBass / Zeebaars No Comments

En toen was daar de magische volschub…vliegvissen op karper, machtig!

Sta nog te trillen, rond 20.30 uur nog ff snel die kant op, wooooow. Pure kracht, runs, slalommen om planten, backing en genieten.

ijselcarp5june16_27lba

Tags: , , ,

Sunday, June 12th, 2016 Carp / Karper 1 Comment

The Dutch Flats, magnifiek!

Na een heerlijke strandsessie met de kids kon ik nog ff snel weg. IJsselspiegel van de uiterwaarden, we vergeten even die megaschub die toen hij mij zag er met een spurt vandoor ging, wat een unieke visserij is dit toch. In de korte broek, waadschoenen aan, door de weilanden heen.

ijsselcarp5june16a

Tags: , , , ,

Sunday, June 12th, 2016 Carp / Karper No Comments

Carp on the fly.

Onlangs nog net even voor donker eruit. Klein maar o zo fijn, want dit spiegeltje liet me alle kanten van de sloot zien. Een flinke plakkaat aasbellen was de trigger. Bolletje erop en hangen. Het is momenteel tijd pakken wat gepakt kan worden. Daarnaast een avondje afgelopen week de flats op een ander water. Grote zwarte schimmen. Dit is toch wel een van de mooiste visserijen die er is. Verre worpen, slimme vis en maar knallen. Het duurde niet lang voordat de verklikker weg schoot, hangen. De karper bedacht zich geen moment en neemt een run van hier tot Tokio. Dik in de backing dus. Vervolgens een flink gevecht waarbij de 8 hoepeltje staat. En dan plots, na 10 minuten, hengel recht, alles kwijt, onder volle druk, man wat zuur. Gelukkig krijg ik nog een kans, met een gezonde mooie schub als resultaat. Maar o wat had ik de andere graag gehad…ach ja zo is er altijd wat te wensen over.

carp2june16

carp_31may16mill

Tags: , , , ,

Sunday, June 12th, 2016 Carp / Karper No Comments

FlyFair 2016, het was top!

Erg druk de laatste weken, dus weinig tijd voor updates op de blog. Mede omdat we volop aan het vissen zijn, genieten van het prachtige weer, achter de karpers aan met de vliegenlat. En als kers op de taart, ook nog de uiterwaarden die overstroomd zijn. Enfin hierbij wat foto’s van de Flyfair 2016, die geweldig was!

flyfaira1

flyfaira2

flyfaira3

flyfaira4

flyfair5

Sunday, June 12th, 2016 Dyckers News No Comments

Shop a.s. zaterdag gesloten ivm stand op Flyfair 2016.

Shop zaterdag gesloten ivm stand op Flyfair 2016. Wellicht tot aankomend weekend!

flyfair

Naast een mooie volle stand, vinden jullie dit bordje flashabou en aanverwante terug in de stand van Dyckers (pagode 16) op de Flyfair te Putten. Uiteraard met een flinke korting, zoals meerdere zaken.

13312809_1376812532336276_3970536274753806407_n

Friday, May 27th, 2016 Dyckers News No Comments

Vliegvissen op karper, top!

Vliegvissen op karper, top!

“Berichtje van Erwin, dank!”
Na een drukkere periode van gezinsuitbreiding met een prachtige zoon als resultaat had ik tijdens een middagslaapje van het huishouden even de mogelijkheid om 2 uurtjes te vissen. Ik had twijfel over wat het moest worden: materiaal proberen op een forellenvijver ter oefening voor een trip naar Duitsland of toch karper in de nabije omgeving. De zon scheen flauw achter een wit bewolkte hemel; geen ideale omstandigheden om karpers te spotten. Zou het water in dit jaargetijde helder genoeg zijn? De twijfel slaat toe. Uiteindelijk worden hengels voor beide visserijen in de auto gelegd en besloten om eerst maar eens te struinen langs het water waar ik in de winter tijdens het snoekvissen karper had gespot. Na slechts 20 meter lopen langs het water zij de eerste vissen in het vizier: brasems of toch karpers? Het blijken de laatste te zijn. Eerst die carpbol ff goed nat maken. Een proefworp laat een mooie afzinksnelheid zien. Het groepje karpers is helaas verdwenen, maar ze zitten er en ze zijn te zien! De zintuigen worden op scherp gezet. 10 meter verder wordt een eenling gespot halverwege de overkant. 1 kans, 1 worp. Gelukkig valt de carpbol op anderhalve meter van de karper vandaan in de zwembaan en zinkt verleidelijk langzaam naar beneden af. De karper duikt erachter aan en slurpt zonder enige twijfel de bol naar binnen, wat fraai te zien is. Hangen! , gevolgd door een goede spurt naar de overkant waarbij de slip zich laat horen. Na wat korte runs en een foto weer terug in zijn element. Met hernieuwd vertrouwen wordt het water verder afgestruind. Er wordt een nieuw groepje gevonden: eerst aan de overzijde van het water, maar ze draaien en komen prachtig langs de oever zwemmen. De carpbol wordt weer geworpen in de zwembaan. Vanuit het midden rukt een kleine karper op naar de bol, maar een grote spiegel denkt want mijn dochter van 2 tegenwoordig veel te vaak roept: “mij eerst”. De twee duiken naar beneden, de beetverklikker schokt en na het aanslaan bestaat er geen twijfel: de spiegel heeft de onderlinge strijd om de carpbol gewonnen. De reel giert het uit en bij de eerste run voel ik de lijn branden in mijn hand wat ik alleen eerder bij bonefish heb mee mogen maken. De slip wordt verder afgesteld en de spiegel geeft prachtig partij gedurende 20 minuten. Uiteindelijk kan ik hem scheppen. Johooo, een PR, wat een machtige visserij. Ik vervolg mijn route langs het water en kom een stofwolk tegen. Met wat geduld zie ik een staart en vervolgens 2 vissen die rustig een klein stukje door willen zwemmen totdat de carpbol ze op andere gedachte brengt. Een afsluiter van een heerlijke schub volgt en ik loop met een grijns terug naar de auto. Karper op de vliegenhengel: dat wordt een jaarlijks fenomeen voor mij in het voorjaar.
Groeten, Erwin

Vliegvissen op karper, top!

Thursday, May 19th, 2016 Carp / Karper No Comments

Dutch beauties – wat is Nederland toch mooi.

carp_polder_may11c

Vorige week de polder verkend met Denny. Een enorme grasser , flink wat tijd in gestoken, maar die wilde niet, ging zwaar over de 30lb / 1 meter heen, wellicht zelfs over de 110. Flink wat kleine schubjes, maar onze focus lag bij de grotere, dus vaak verkassen en onderzoeken. Veel te weinig tijd natuurlijk, maar man wat is dit ook weer gaaf in een prachtige omgeving, met veel potentie. Veel karpers gespot, wist er nog een paar te vangen en aan het eind van de middag losten we beiden nog een dikke bak. Desalniettemin, dat gaan we vaker doen.

carp_polder_may11b

carp_polder_may11a

carp_polder_may11d

Tags: , , ,

Thursday, May 19th, 2016 Carp / Karper No Comments

Artikel Rovers en productupdates shop

Te beginnen met de shop, die is weer flink aangevuld met H2O SF Blend, slinky fibers, uni threads en uni mono, 3d epoxy ogen van fish skull en de fish masks, stroft leaders, fluorocarbon en mono tippet, natuurlijk de 20lb gamakatsurollen die we gebruiken voor het zeebaarzen en snoeken, de spro fc leaders voor het snoeken, Gamakatsu en Daiichi haken, waaronder de SC15, de wormhooks, de x452 en de 2546 series. Alle zonkers, magnum en gewoon van Hareline zijn weer aangevuld, Marabou, deer hair Hareline dubbing en ice dub, cdc van Hareline, en nog veel meer van dit prachtbedrijf hangt weer vol in de shop. Hedron met de Flashabou, van alle soorten hangt weer net als de big fly fibre. Lead eyes, pseudo eyes aangevuld en eindelijk weer de McFlyFoam en beetindicators. Backing, lijnen, veeeel Patagonia kleding in de shop, dat u het even weet. En dan nog dit… want ik was toch wel trots toen ik afgelopen weekend de nieuwe Rovers binnenkreeg. Met uiteraard een zeebaars artikel. Voor de geïnteresseerden in de meeste boekhandels verkrijgbaar vanaf deze week…

rovers

Thursday, May 19th, 2016 Dyckers News 1 Comment

Asp time!

roofblei1

De laatste weken was ik al regelmatig in de avond uurtjes aan de ijssel te vinden, kijken of ze al gespot konden worden. Michel bracht me op de hoogte een tijdje terug en na de 4de scouting vond ik ze. Eerst even een avond zelf erop uit, uit het niets kwamen ze opzetten, wat een geweld. Kort van duur maar dan is het ook echt knallen. Tis een apart spelletje met een klein streamertje, of poppertje, gericht proberen aan te werpen, soms met gigakolken erachter en flinke klappen erop. Nu zo’n 4 sessies verder en rond de 15 roofbleien kan ik zeggen dat ik er een nieuwe verslaving bij heb, wat mooi, wat mooi en wat kunnen ze m’n cross 8 !!! kromtrekken met soms goede runs en al meerdere malen meegemaakt zelfs flinke jumps. Er zitten dan ook echte bakken tussen. Kortom dit zal niet de laatste roofblei posting worden dit voorjaar, maar voor nu alvast wat plaatjes, wat is Nederland toch mooi! Gr. Edwin

roofblei2

roofblei3

roofblei4

roofblei5

roofblei6

roofblei7

roofblei8

Tags: , , ,

Tuesday, May 10th, 2016 Asp / Roofblei 1 Comment

Zeeforel 2016

brian_zeeforel

Het zeeforelseizoen is een van de meest taaie van de afgelopen 8 jaar. De kustlijn lijkt wel leeg van vis. Mijn vismaten die het hele winterseizoen keihard hebben lopen bikkelen hebben maar een handvol zeeforellen weten te vangen. Diehards van het eerste uur zijn het, en met hun kennis en ervaring wil het echt wat zeggen als er niks gevangen word. Ze zitten er gewoon niet, watertemp, windrichting, grens zoet/zoutwater en de milde winter zijn er allemaal debet aan.

De paar keren dat ik zelf ben geweest waren ook vruchteloos, alle stekken afgegaan die ik kende en waar ik altijd wel vis ben tegen gekomen.

Na een maandje rust en andere visserijen kwam er weer de tijd dat ik naar de zee verlangde. Ik besloot op een vrijdag na mij werk voor een paar uur naar zee te gaan, wind, weer en getij vielen zoals ik het graag wil.

Met de kennis van de afgelopen jaren voelde ik me wel zeker van mijn zaak, ik liet de vele blanks van afgelopen maanden achter me en stapte naar het water.

Alles viel samen…nou ja bijna alles dan. Ik stond nog geen half uur eer ik de eerste zeeforel zag draaien in het oppervlak. Ik viste met een zager imitatie en probeerde zo snel mogelijk mijn vlieg bij de draaier te krijgen. Na een paar kolken in het oppervlak kwam daar de eerste ruk, …mis. Ik baalde als een stekker, de vlieg was waarschijnlijk veel te groot om goed gepakt te kunnen worden. Ik wisselde van vlieg en viste door. De aanbeten bleven uit, wat ik ook deed ik kreeg het niet voor elkaar om er een te haken. Af en toe zag ik nog wel een draaier, maar haken ho maar.

Met weer een tegenslag naar huis gereden. Het frustreerde mij en ik besloot de volgende ochtend terug te gaan en mijn tactiek iets te veranderen. Ik switchte van drijf naar intermediate en veranderde van grote vliegen naar kleine.

Met het ochtendgloren was de wind nog niet aangesterkt en het getij gaf het water een perfect stroming. Ik viste de stroomnaden af en al gauw haakte ik de eerste echte zeeforel van het seizoen. Tijdens de dril schoot de haak los. Man wat was dat balen zeg, niet normaal zeg wat een pech.

De frustratie werd al snel verdrongen door adrenaline toen ik naast me een vis zag draaien. Ik wierp en meteen de volgende aanbeet, de vis was te klein om de vlieg te pakken maar het zette de toon voor de rest van de dag. Op een gegeven moment zag je overal kolken in het water, zelfs tot tweemaal toe een head and tailer.

Mijn eerste vis volgde al vrij snel en ik genoot met volle teugen. Na een paar mooie vissen kwam de grootste domper van de dag. Een spinvisser stond naast me te hengelen toen hij een mooie zeeforel landde. Die gast had geen net mee en wierp de vis op de kant, ik tierde naar hem dat hij een net moest hebben. Hij gaf geen gehoor en in een oogwenk zag ik hem de vis een klap op zijn kop geven en een zak erbij pakken.

Ik stond even perplexed en wist even niet wat ik moest doen. Ik liet het er niet bij zitten, ben op hem afgelopen en heb hem de huid volgescholden wat een onverlaat hij wel niet was.  Hij speelde van de domme en zei dat hij niet wist dat ze beschermd waren. Daarna maakte hij zich vrij snel uit de voeten. Heb nog wel snel de telelens uit de auto gehaald en zijn kop en nummerbord gefotografeerd en de lokale instanties ingelicht van stroperij…..maar of dat zal helpen heb ik mijn twijfels.

Daarna even getwijfeld wat ik zou doen maar toch doorgezet en of karma mij gezind was enkele worpen later kwam er een machtige aanbeet. Direct voelde ik al aan dat het om een zware vis ging. De hengel ging goed krom en puntje 25/100 maakte het wel weer erg spannend. Even later gleed een machtig uitziende zeeforel mijn net in. Loeizwaar en vol maar dan ook vol met stippels, een prachtbeest.

Na de foto snel opgemeten en ze kwam uit op een monsterlijke omvang van 73 cm, het gewicht moet ook boven de 4 kg zijn geweest, zo dik was ze.

Al sinds jaren staat mijn record op 70 cm maar nu is die opgekrikt naar 73. Wat was dat een monumentale dag in formaat en hoeveelheid.

Kortom de juiste plek op het juiste moment.

Vangze, Brian Elward

brian_zeeforel1

brian_zeeforel2

brian_zeeforel3

brian_zeeforel4

brian_zeeforel5

brian_zeeforel6

brian_zeeforel8

brian_zeeforel9

Tags: , , , ,

Monday, May 9th, 2016 Seatrout / Zeeforel 2 Comments

Dyckers CarponFly Day – het was super!

carpday1

Het was super. Met 33 deelnemers (helaas enkele afzeggers vanwege ziekte, komt nog wel een volgende keer mannen!) en 5 man organisatie, een hele club. De weersvoorspellingen waren dramatisch en we moesten het doen met pakweg 10 graden plus een voorspelling van hevige hagelbuien. Dat laatste viel gelukkig mee, maar koud was het en het was niet anders. Al enkele weken eerder zag het er naar uit dat we een koude zaterdag zouden krijgen dus heb ik besloten te schakelen en contact op te nemen met de beheerder – Marcel – van de Koperen Plas met de vraag of we het praktijkgedeelte bij hem konden verrichten. Geen probleem was het antwoord en zo hebben we de dag op een wijze kunnen neerzetten wat ik eigenlijk ook niet verwacht had, geweldig! In de ochtend het theoretische deel met een presentatie van mij – Edwin – en vervolgens daarna anderhalf uur vrij loop naar Brian en Denny die zaten te binden, Edwin Steffens (Steffens Fly Fishing School) die buiten werpdemo’s gaf en gewoon heerlijk relaxed kletsen met elkaar, een prachtige groep zeer gevarieerde gasten. Edwin Otting hielp mee achter de kassa en Mirjam heeft in de ochtend 180 heerlijke sandwiches klaargemaakt voor de lunch, allen op, dat zegt voldoende.

In de middag was het tijd voor het praktijkgedeelte op de nieuwe locatie de Koperen Plas gelegen naast de Koperen Hoogte, ook wel lichtmis genaamd nabij Nieuwleusen. Wat een prachtlocatie is dit toch. Na een korte introductie door de beheerder Marcel en mij zijn we met de club naar de kleine karpervijver gegaan voor de clinic/ workshop. En nogmaals het weer zat niet mee, maar het lukte, geweldig, spotten, aanwerpen en hangen. Nadat Denny, Brian en Edwin wat kleine karpertjes in de kleine karpervijver hadden gevangen, gingen een aantal deelnemers aan de slag. En nee makkelijk was het niet, maar zoals altijd zitten er toppers tussen die direct ook karpers wisten te vangen. Voor sommigen de eersten aan de vliegenlat, super!

De grote plas – die echt groot is – is een combinatie forel / karper plas waar zowel karpervissers als vliegvissers hun gang kunnen gaan. En tja wat doe je dan als groep, als het weer slecht is, de plas boordevol mieterssterke regenbogen zit, van pakweg 50 cm tot dik 80cm, over de 7kg, achter de forel aan natuurlijk! We hadden de plas gereserveerd van 17.00 – 20.00 en voor de tijd hebben Marcel en Sabine heerlijk eten voor ons klaargemaakt. Goede friet, met een snack en een drankje. Sommigen konden het natuurlijk niet laten en gingen al even van tevoren op een vlot (er zijn er 4 tot beschikking) de bellyboot of vanaf de kant  / vliegvis steiger. Rond 17 uur ging de meute het water op, geweldig om te zien. Uiteindelijk zijn er meer dan 100 forellen gevangen, hebben verscheidene deelnemers gasten hun PR op forel verbeterd en hun eerste karpers op de vliegenlat gevangen, top!

Als kers op de taart wist Leon in de grote plas nog een mooie karper van rond de 10kg te vangen en tja het blijft een carp on the fly dag, dus ik ben er ook achteraan gegaan en het is gelukt, 14kg pure kracht. Mooi man. Na die tijd hebben we nog met een hele club in de bar een biertje gedronken en de dag afgesloten. Absoluut voor herhaling vatbaar en de Koperen Plas is een absolute aanrader! (meer info: Koperen Plas) Voor meer foto’s check Dyckers FB waar je een compleet album kunt vinden. Hier nog een paar plaatjes en nogmaals dank heren, tot een volgende! Gr. Edwin namens team Dyckers.

carpday2

carpday3

carpday4

carpday5

carpday6

carpday7

carpday8

carpday9

carpday12

carpday10

carpday11

carpday13

carpday14

Tags: , , ,

Eerste sessie zee, zeeforel & zeebaars, wat een feest.

dutchseatrout1

Al weer twee weken geleden, maar vanwege drukte met onder andere de karperdag nog geen tijd gehad om deze prachtsessie te posten. Samen met Brian op pad naar zee, insteek zeeforel, maar ook de eerste zeebaars. En zo gingen we…

Het weer was een stuk beter dan deze dagen, wat verlang ik naar de warme lente. En het was zo’n dag van, dit kon wel eens raak zijn. En dat was het. Na de nodige files belanden we uiteindelijk op onze zeeforelstek, stappen uit en het was voor mij de eerste sessie aan zee in 2016. Heerlijk genietend van de zilte lucht neem ik de omgeving in me op. Prachtige geluiden komen me tegemoet, zeegeluiden, het gaat beginnen!

En het begon. In 2 uur tijd wist Brian 3 zeeforellen te pakken en ik 1tje, prachtige Hollandse zeeforellen die vechten voor wat ze waard zijn. 5 jumps nam die van mij, op en top genieten.

En dan is het tijd om achter de zeebaars aan te gaan. Na wat heen en weer geslinger staan we op de eerste zeebaarsstek. Werpen wat. Maar het voelt niet lekker. Dus op naar stek 2. En daar is het raak. Klein maar fijn zullen we maar zeggen. Hoogstwaarschijnlijk allemaal blijvertjes van afgelopen winter en na 12 stuks voor Brian en 18 voor mij – 30 in totaal dus, oeff manman, vinden we het welletjes. Dit kan nog wel even doorgaan zo, maar als er al groten zitten dan krijgen ze de kans niet, ja tot 40cm, wel een feessie weer hoor, maar ik kan niet wachten totdat de zeewatertenperatuur nog even wat stijgt zodat de scholen binnen trekken. Het echte werk zegmaar. Toch was deze eerste sessie er weer een voor in de boeken die we niet snel zullen vergeten, smaakt naar meer en ik zal er snel weer staan. Want na al die vele jaren blijft deze visserij toch zo machtig uitdagend en mooi, op naar een nieuw seizoen! Gr. Edwin

dutchseatrout2

dutchseatrout3

dutchseatrout4

Tags: , , , , , , , ,

Welkom!

Welkom bij de blog van Dyckers, met reports, foto's, tips, tests en meer. [ RSS feed ]