Een gouden half uur

Berichtje van Leon, prachtvis van zaterdag, enne zondagochtend nog fftjes ‘dunnetjes’ overdoen vanuit de bb, je gaat lekker! Top en bedankt.

Weinig tijd, druk met werk en gezin. Rond 15:00 toch even tijd om er een half uurtje tussen uit te glippen. Even rondom het huis een ep streamer uitlaten. Op de tweede worp knalt er een mooie snoek op, niet veel later schiet hij los. Balen, maar ik krijg haar nog wel. Een paar worpen later weer een dikke kolk achter de streamer, ze zit er nog. De volgende worp is het wel raak. Bamm een massieve snoek knalt op mijn streamer, een mooi gevecht volgt. Na een mooie dril weet ik haar te landen. Een prachtig getekende snoek is voor even de mijne. Een paar foto’s en terug het water in. Wat kunnen gestolen halve uurtjes soms gaaf zijn. Hartelijke groet, Leon

Tags: , , , , ,

Monday, February 23rd, 2015 Pike / Snoek 2 Comments

Big Mama

Zeebaars… jarenlang kon het me niet zo boeien. Ik ben een zichtvisser. Ik wil de vis spotten. Ik wil gericht aanwerpen. Dat suffe gehark met een zinklijn… Welke idioot gaat daar nou voor naar de Maasvlakte rijden?

Maar ja, de zomer 2013 was warm. Te warm. Het OVM liet duidelijk merken dat het niet gediend was van de warme temperaturen dus ik besloot om toch maar eens met Brian en Edwin mee te gaan. Wat bleek? Dat zeebaarzen was toch minder suf dan ik dacht. Met een zinklijn is het best goed mogelijk om de bodem “af te tasten”. Zoeken en kijken op gevoel. Man o man wat een technische visserij en dat maakte het spel dan toch wel weer erg boeiend. Met als beloning een beuk en een schitterende vis.

Dat smaakte stiekem wel naar meer en toen de winter zich aandeed begon ik me toch serieus af te vragen of dat snoeken met een zinklijn dan misschien ook wat zou zijn…. Voordeel van de snoekvisserij is dat het betrekkelijk dicht bij huis is. Maar ja, de aanschaf van de benodigde materialen stond me wel wat tegen. Alhoewel; Ergens onder het stof heb ik nog wel een pontoonboot liggen. Met een fishfinder erop zwiepte ik dan toch ergens eind 2013 mijn eerste zinklijn in het hollandse zoet. En wederom was ik aangenaam verrast. ook het snoeken op groot water is een technisch spelletje, waarbij de lijn en de fishfinder/dieptemeter je ogen zijn en je in een schitterende omgeving ronddobbert. En zo ging ik dan toch nog een paar keer op zoek naar snoek in de winter 2013/2014.

Eind zomer 2014, tijdens het verhuizen zegt mijn rug “pang” en dat is niet fijn. Al met al rommelt het wat verder en tegen het einde van 2014 heb ik nog geen een keer op snoek gevist maar wel behoorlijk wat last van rugklachten. Ik geloof dat ik op 13 december voor het laatst zwiep tijdens een kort bezoekje aan mijn ouders. Gelukkig zijn er tegenwoordig fysiotherapeuten en de zogenaamde “krakers” en met vereende krachten lukt het dan toch om die werveltjes weer wat rechter op elkaar te krijgen. Toch zie ik wel een beetje tegen dat snoeken op. Enerzijds is daar de intense drang om weer eens te gaan vissen. Anderzijds schrikt het idee dat je dan die pontoonboot moet oppompen, monteren en sjouwen met dat opblaaskreng van 20 kilo… Nee, dat is toch niet een echt gaaf affiche. Dat snoeken kan dichtbij huis en zou eigenlijk snel even een paar uurtjes moeten kunnen. Dan heb ik geen zin in moeilijk gesjouw, daarnaast is de vraag of je rug het aankan.

En dan is daar eindelijk een sessie met de orthomanueel therapeut waarbij duidelijk alles stukken beter gaat. Groen licht om wat meer te gaan bewegen en de pijn is nu dusdanig minder dat ik toch echt wel serieus overweeg om de snoek eens te gaan zoeken. Ik bel eens met Edwin. Eigenlijk ben ik nog op zoek naar een alternatief voor de pontoon en het toeval wil dat Edwin net de nieuwste Mac bellyboot binnen heeft. Geen poespas met peddels of frames. Gewoon twee bladders (en duidelijk van sterke kwaliteit) met een mooi zitje ertussen in. Daar heb ik eigenlijk wel oren naar en ik ben toch wel een serieuze bofkont als Edwin me tussen neus en lippen door meldt dat we best wel even kunnen testen of het me bevalt.

Zo gezegd zo gedaan, bootje ophalen en thuis even goed voorbereiden. Tropenlijn van de reel en DI7 erop. Streamertjes checken, accu’s voor de dieptemeter opladen. Het geheel op de belly installeren en een goede nachtrust waarbij ik droom over de eerste testsessie met het lichte bootje.

’s morgens even pompen… zo gepiept! en ik schuif alles kant en klaar de auto in. Onderweg naar de eerste stek belt Edwin me op. Lachen, zoals altijd, want uiteraard ben ik als Arubaan weer eens aan de late kant. Het lachen draait snel om als ik arriveer. Nu is het mijn beurt om te gniffelen…Edwin is zijn waadbroek vergeten (sukkeltje!). Dat biedt kans om toch nog eerder dan Ed op het water te zitten. Wat een genot, je bootje over je schouder, hengel en flippers in de andere hand. Dat is andere koek dan die pontoonboot en inmezelf genietend loop ik naar de waterkant. Ik begin alvast denk ik bij mezelf. Helaas wil de eerste stek niet meewerken en nadat ook Edwin en ik gezamenlijk een uurtje of wat hebben rondgebdobbert besluiten we toch nog even elders ons heil te zoeken. Nog meer het open water op. Dat is altijd weer een gokje. Groot water is zoeken en soms valt het goed, soms zit het tegen.

Al gauw blijkt dat het een goede keuze was, beiden vangen we vis, Edwin een mooie van midtachtig en ik een tweetal kleinere vissen. Het is genieten en binnen no time zien we toch al gauw een vijftal snoeken aan de andere kant van onze vliegenlijn. Tijd voor een babbeltje en even wat socialer bijkletsen. Gemoedelijk dobberen we naast elkaar en ondertussen probeer ik een talud af te vissen. En dan ineens…. BAM! Ik aarzel geen seconde, geef nog een flinke strip en hef de hengel. Meteen voel ik dat ik met de bellyboot naar voren wordt getrokken door het aanslaan. Dat moet haast wel massief zijn! En of dat het massief is… muurvast en ik mag een tiental meters peddelen om te proberen of ik van rechtboven of zelfs iets voorbij alsnog mijn streamer terug kan krijgen. Toch is dat wel humor. En stiekem ook natuurlijk wel spannend, want heel even dacht ik toch echt dat ik dan eindelijk een serieuze mama eraan had. Helaas was het niet zo, gewoon vast.

Ik flipper terug naar Edwin en strip ondertussen weer lijn van mijn reel. En nadat we weer gebroederlijk naast elkaar dobberen besluit ik dat ik toch nogmaals dat talud rechts van me ga opzoeken. dan nog maar en keer vastlopen. Tijdens het loshalen van mijn streamer zag die richel er op de dieptemeter namelijk best veelbelovend uit. En terwijl ik na het vastzetten dan mijn eerste worp weer inzet keuvelen we gezellig verder. Potverdorie… Ik zet weer de haak en wederom is het BAM! vast… Ik merk dat ik weer een harde aanslag terug gaf en mezelf richting dat rotobject trek. Of…. wel heb ik nou, het gebeurd in een splitsecond, maar terwijl ik al baal dat ik op vrijwel dezelfde plek als de worp ervoor mijn streamer vastzet krijg ik ineens nog een giga ruk aan de lijn. Wauw! dat is even flink touwtrekken. Massieve sterke vis zo te voelen en het duurt zelfs even voor we een glimps opvangen. “das een mooie!”

Na nog even flink touwtrekken lukt het me om haar in de kieuwgreep te landen. Toch echt wel een serieus monster zeg! Samen genieten we en Edwin heeft een meetlint bij de hand. Snel wordt de vis opgemeten… Wauw! dat is echt een beste meter plus! Een ware Big Mama zoals dat in het hedendaagse vakjargon heet. Gelukkig heeft Edwin ook de camera paraat en er worden snel wat foto’s genomen. Dan geeft ze nog een machtige klap met haar staart, alvorens ze in de diepte wegglijdt. Een gevoel van ultieme bevrediging bij mij achterlatend. Wat een prachtvis! En terwijl ik nog in mijn bootje nadobber besef ik me hoe eenvoudig het geluk kan zijn. Een meer niet ver van huis, licht bootje om zo even mee te nemen en gelukkig ook weer fysiek wat gezonder.

We vissen nog een klein halfuurtje door en hebben nog meer actie. Dan gaat de zon toch echt zakken. het wordt frisser en ik heb zo dadelijk nog een avondspreekuur. Edwin moet ook nog pakketjes klaar maken en verzenden voor de shop. Met in totaal 9 snoeken zijn we hartstikke in ons nopjes.

Bij de auto schuif ik de bellyboot weer achterin de Volvo. “Vanavond 1 pakketje minder te verzenden Edwin, deze neem ik zo wel mee” gein ik. Maar het is serieus bedoelt. Hij mag een nieuwe bij de leverancier bestellen want dit is wel een te gek bootje, die krijgt ie niet meer terug! Verheug me nu alweer op de volgende sessie. Ennuh Edwin, bedankt voor de gezellige middag! Gr. Sander

Tags: , , ,

Thursday, February 19th, 2015 Pike / Snoek 2 Comments

TFO BVK en de inwijding…

En dat noemen we nog eens inwijden. Berichtje van Erwin afgelopen weekend, die z’n arsenaal heeft uigebreid met een TFO BVK 9ft #8 voor het polderwerk, zeebaars, karper, bones en aanverwante en een TFO Professional 9ft #10 voor het snoeken op het grote water. Daar we onlangs al een posting hadden over de professional, is nu de bvk aan de beurt. En als er 1 deze lat heeft ingewijd dan is het Erwin wel. Overigens is er eindelijk weer een goede lichting bvk #8 binnen, dus kunnen we die ook weer snel en goed leveren.

Enfin het berichtje van Erwin, in eerste instantie een prachtsnoek van 89cm in de polder, wat gerust een mooi formaat genoemd mag worden, die zeker voor een goede dril aan de 8 zorgt. Daar kwam even later nog een zeer onverwachte snoekbaars overheen die wel wat zag in de big fly fibre streamer. Op polderwater in de buurt van Utrecht, waarvan hij totaal niet verwacht had dat er uberhaupt snoekbaars zwemt.

En dat zijn welkome verrassingen die het vliegvissen zo leuk maken. Klasse Erwin en bedankt voor het delen. Dat je nog maar veel plezier aan de 8 mag hebben en tot horens!

Tags: ,

Monday, February 16th, 2015 Pike / Snoek, Zander / Snoekbaars 1 Comment

Gouden dagen…

Heerlijk weer afgelopen weekend. Zeker na de koude nachten van afgelopen weken. En zo gingen er veel op pad. Ook Denny kreeg weer de drang na enkele weken van wat rust. Als de doelen behaald zijn, het seizoen op z’n eind geraakt, wordt het langzamerhand tijd voor nieuwe uitdagingen. Mij niet vreemd. Alhoewel februari een geweldige maand voor snoek KAN (met nadruk op kan, soms taai, soms lastig, maar de kans op de oo zoo dikke mama’s) zijn, is daar ook het verlangen naar het voorjaar en de zomer. Forel op de beken, zeeforel in Denemarken, karper op zicht, de startende zeebaarskriebels, wellicht ff snel tussendoor de tropen in, achter de winde aan, noem het maar op… Toch is de drang na een geslaagde sessie vandaag tezamen met z’n maatje Floris - die nog geen half jaar vliegvist maar zeker mee mag doen met 4 stuks op het grote water, super! - weer aanwezig en het was een heerlijke sessie met een mooie dame op het eind in een gouden gloed aan z’n cross11. Top Denny!

Tags: , , , , , , ,

Monday, February 16th, 2015 Pike / Snoek 2 Comments

Blind vangen!

Vanwege enkele dagen weg + drukte zijn de berichten op de blog enigsinds vertraagd, dus volgen er de komende dagen een aantal op rij. Waaronder een nieuw PR tijdens een middagje vliegvissen met een van mn maten, Brian 2 dagen op pad met Jan van Tapam en als eerste Jaap met een bijzondere ervaring. Dank voor je bericht Jaap en toch wederom een prachtvis, knap hoe je ze telkens weet te vinden!!

Hee Edwin, Ik denk dat iedereen wel eens bijzondere dingen meemaakt tijdens het vissen, vandaag was ook zo’n dag.

Paar uurtjes het water op met de BB, er staat weinig wind dus dat zit al mee. Zwart/paarse EP-streamer aan de speld en knallen maar. Op de spoel nu een Airflo Ridge Striper Di7, die werpt toch wel heel prettig moet ik zeggen, net wat meer gewicht in de head-sectie. Zie al snel op een diep gedeelte wat mooie bogen op half water en binnen 10 minuten is nummer 1 een feit, een mooie 70′er. Niet veel later op diep water weer een aantal mooie reflecties op 3-4 meter diepte. Streamer er door en weer een strakloper. Een prachtig getekende slanke 90-er is het resultaat.

Na een uurtje stilte vaar ik vanaf diep water een talud op en loopt de lijn muurvast zo lijkt het. Heel gek het is daar zeker nog 8 meter diep. Ik trek er eens flink aan en verdraaid er zwemt iets de andere kant op. Voelt wel raar aan en even later komt er toch een behoorlijke lange maar zeer magere snoek in het oppervlakte. Omdat ik weerhaakloos vis schep ik de vis om een plaatje te kunnen schieten. De haak zit buiten de bek, vandaar de gek aanvoelende dril. Zie tot mijn verbazing dat de vis aan beide ogen blind is, dus heeft ze waarschijnlijk de streamer op haar gevoel gepakt. Een blindganger dus.

Helaas verkeert de vis in erbarmelijke staat en de vraag is hoelang ze het nog volhoudt. Grote kop en een lang smal lijf. De meetlat geeft 1.16 aan bij een gewicht van nog geen 8 kilo. Zit absoluut geen kuit in. Nadat een passerende hardloper wat plaatjes heeft geschoten stuur ik de vis de diepte weer in.
Ze zwemt gelukkig de goede kant op. Omdat de voetjes al heel erg koud aanvoelen vind ik het wel weer genoeg na 3 uurtjes. Gr. Jaap.
Ps. Overigens werpt het nieuwe Airflo Ridge Striper Di7-lijntje heel prettig.

En zo zie je maar geen enkele visdag is hetzelfde en dat wat daar in de dieptes zwemt blijft ons verbazen. Wat een rover is het toch!

Tags: , ,

Sunday, February 15th, 2015 Pike / Snoek 1 Comment

Puglisi, Hedron, H2O en meer…

Update shop. Pakketten Puglisi zijn vandaag binnengekomen. Volgende week verwachten we pakketten van Hareline, Hedron en aanvulling H2O. Tevens zal op zeer korte termijn de TFO latten aangevuld worden en komt er een flink pakket van Loop binnen met uitbreidingen. Dat u het even weet!

Thursday, January 29th, 2015 Dyckers News No Comments

En ze waren los!

Ook elders in’t land pakken ze lekker door, wederom een prachtbak van Jaap, top!

Hoi Edwin, wat een heerlijke plaatjes weer op jullie blog, prachtige vissen.
Het is gewoon zo, groot watervissen werkt verslavend en doorzetten wordt beloond met dit soort vissen, geweldig.

Gisteren met mijn twee maatjes een kleinschalig water onveilig gemaakt, dit keer met de boot.
Ochtenddeel niets gezien, ook op diep water geen scholenvis kunnen spotten.

Ondieper water opgezocht tot 4-5 meter, waar m’n maatje de eerste vis mocht landen.
Vlak erna pak ik een beauty op de paarse kers(ja ook bij mij favoriet) van 1.09 bij 12 kg. Daarna nog een paar vissen op relatief ondiep water kunnen vangen, waaronder nog een hele dikke negentiger.
Op en top genieten dus.
Het lijkt wel of de vis al richting ondieper water aan migreren is, hoewel de temp. nog er laag is, 3,5 graden.

PS de nieuwe reel draait heerlijk hoor!

Skitt Fiske! Jaap

Tags: , , , ,

Thursday, January 29th, 2015 Pike / Snoek No Comments

Na een druk en met name visloos weekje, kroop het bloed waar het niet gaan kon.

Na een druk en met name visloos weekje kroop het bloed waar het niet gaan kon. Pieter Bas, die na zijn eerste meter op de vlieg, ook redelijk “Hooked” is geworden op het grootwater snoeken wilde maar wat graag mee. Zo gezegd zo gedaan en om 10 uur zaten we in de auto op weg naar het water. Onderweg over alles wat met hengelsport te maken had gebabbeld, van hengels tot hengelsport verenigingen, van reizen tot lokale visserijen, en….waar we vandaag zouden starten.

Uiteindelijk naar een stek gegaan waar ik dit jaar nog niet geweest was en waar ik vorig jaar ook niks had gevangen. Erg logisch lijkt dat niet, zeker als je al lange tijd niks hebt gevangen. Maar soms moet je gewoon opnieuw de kaarten schudden en uitdelen, soms heb je dan toch die full house. Het begin was taai, weinig prooivis op het scherm en bijna geen aalscholvers of futen te zien. Toch doorgezet en een tallud van 2 tot 4 meter opgezocht. Daar wat signalen van vis en na een uurtje rond peddelen zo uit het niets een wegvaller. Dat zijn altijd de meest lastige aanbeten. Je stript en opeens valt de druk van de vlieg en lijn weg. Een snoekje was recht achter de streamer gekomen en had de streamer naar voren geduwd maar geen vlees gepakt. Opnieuw over de stek geworpen en weer drukverlies op de lijn. Pas op de 4 poging haakte ik het dappere snoekje. De 0 was er af! Op deze diepte verder gevist en niet veel later weer een aanbeet maar weer een misser. Genoeg van die kleintjes! Bij een hotspot extra secuur gevist en ja hoor op 3,5 meter water ramde een snoek zich vol op de streamer. Een prachtsnoek kwam boven water en de echte 0 was er af!

PB had op deze stek niks maar op stek twee kwam hij al snel in een doublet, na het terugzetten van zijn eerste snoek volgde bij de volgende worp al een tweede op de Cross 10.
Edwin was onderhand ook al aangehaakt was al een stuk verder het wijd op. Man wat is die stek toch groot en imposant . Het is een moeilijk maar zeer uitdagende plek. De moeilijkheidsgraad ligt in het feit dat er maar weinig “ landmarks” te vinden zijn waar je naar toe kan werpen of je positie doen bepalen. Je bent dan toch wel overgeleverd aan je fishfinder om enkel de structuren onder water te lokaliseren. Maar hier zijn diepe gaten van 8 meter te vinden en de snoek ligt niet opeen gestapeld. Maar als je hier iets haakt dan kunnen dat pracht verassingen zijn.

Edwin deed dat even voor. Die echo had ik ook gezien op de finder maar kon niks haken, Edwin viste eroverheen en wat een beuk. De #11 ging krom en de dril was diep en traag,. Ondertussen waren PB en ik dichterbij gekomen en kon ik de vis in de weegzak landen. Ideaal zo’n zak. Dan kan je in alle rust de vis naast je in het water bij laten komen terwijl je de camera erbij pakt. Wegen gebeurd zonder poespas en ze hoeft niet vastgehouden hoeft te worden. Wat een unit zeg, niet normaal wat een pens deze dame had. Ik kan maar een ding zeggen en dat is dat wij vissers een zwak hebben voor grote zware dames.

Deze dame in kwestie was flink aan het lunchen geslagen, naast de streamer stak ook de staart van een onfortuinlijke brasem uit haar strot. Na deze magnifieke vis wisten we nog een paar snoeken te vangen waaronder een nette voor PB, geen meter maar wel weer zo’n super beuk wanneer je het niet verwacht.
Prachtdagje aan het water, de foto’s spreken voor zich.
Gr. Brian

Tags: , , , , , , ,

Monday, January 26th, 2015 Pike / Snoek 3 Comments

TFO professional ingewijd en de cross krom.

Koud dus.
Hoe koud?
Zo koud.

Gisterochtend / middag stond een afspraak in de planning met Erwin, die al een tijdje geleden gemaakt was. Ten eerste om hem te ‘guiden’ op het grote water en ten tweede om de TFO Professional #10 in te gaan wijden. tenminste dat is de bedoeling, al weet je nooit hoe de situatie is. Zo ook vandaag, want het vriest en we besluiten om rond half 11 te kijken hoe de situatie ervoor staat. Het vriest nog licht en dat is verre van ideaal. Sterker nog met vorst vliegvissen vind ik niks. Maar de afspraak stond en we gaan het zien. Zoeken een plekje op enigsinds in de luwte om de bellyboat te water te laten.

Zo zeg wat was is het koud. De voorspelling is wel dat de temp vanmiddag iets gaan oplopen en rond half 12 proberen we het maar. Zo op het eerste gezicht ziet het er redelijk uit. En ja hoor, tijdens een onverwacht moment waarbij Erwin ff bezig was met de hengel pakt hij de eerste vis, niet groot maar de pret is er niet minder om, prachtig!

Even later krijg ik ook een mooie tik erop, een niet al te grote maar zeker dikke snoek komt boven. Dan begint de wind op te steken en wordt het mij even te koud. Tijd om de kant op te gaan om even op te warmen. Erwin, de bikkel, peddelt nog even door. Na een poosje zie ik hem ook verschijnen. Op de kant een leuke babbel, met de visarend in de verte, ik zie hem genieten. Wat kan ons landje toch mooi zijn.

Even opwarmen en warempel de wind valt weg en het zonnetje gaat schijnen. Kijk dit zijn de betere omstandigheden. Van drama naar in mijn optiek een van de mooiste omstandigheden die je kunt wensen. Ondertussen is de temp opgelopen naar een graadje of 1 en de watertemp ligt rond de 2 graden. We duiken er weer snel in en gaan ervoor. Echter de vis lijkt wel verdwenen. daar waar ik normaal op deze stek flinke scholen vis zie is het nu gewoonweg kaal. Al peddelend zoek ik veel water af. Tis 3 keer niks en ik heb er een hard hoofd in. Ondanks de veranderende weersomstandigheden sta ik op het punt om er de brui aan te geven. Totdat…hangen roept Erwin, niet veel later gevolgd door shit…los. Ff snel een teleurstelling wegwerken, maar dit geeft toch hoop. En dan ga ik het zien. Strak tegen de bodem toont de fishfinder als je notabene goed kijkt iets wat lijkt op af en toe een flinke echo. Toch maar eens beter afvissen deze indicaties. En ja hoor dan is het raak. Verrek zeg. Er is dan wel niet veel prooivis, maar de snoek die er ligt die wil wel. En zo zie je maar. Daar waar de fishfinder vaak een indicatie is van diepte, taluds en waar scholen vis ligt was het nu echt de sleutel tot succes. En we vangen nu toch een aantal mooie vissen. Een bijzondere visserij zo en het is genieten met z’n 2en.

Alhoewel ik graag nog even door was gegaan moest ik rond 3 uur half 4 stoppen, daar er nog al wat Dyckers pakketjes op moesten worden gestuurd vandaag. Dus ik schud Erwin de hand, peddel snel naar de auto en dan hoor ik nog een schreeuw, argggg dat wordt een flinke peddel terug maar in sneltreinvaart weet ik Erwin te bereiken schiet nog wat fotos van de mooie dikkerd van Erwin, schudden nogmaals de hand en vlieg naar de shop. Erwin vist nog even deur, krijgt nog een tik maar moet dan ook naar huis om de kids op te halen. ’s avonds krijg ik nog wel een bericht van hem wat ontzettend gaaf deze manier van vissen is en of we samen nog eens kunnen afspreken. En die afspraak staat. Dat noem ik nog eens een inwijding van de prof, klasse!

Tags: , , , , ,

Friday, January 23rd, 2015 Pike / Snoek 4 Comments

Ff snel een tussendoortje.

Zondagmiddag, moest er even tussen uit. Rond een uurtje of 3 mocht ik nog ff snel weg. Na een misser, kwam even later deze oude krijger van 114cm boven. Wat een machtige kop had ze. Het lichaam had vanwege de ouderdom een lichte rode gloed, toch was ze nog mooi vet. Maar die kop en die onderkaak die was unbelievable en hard als staal. Een echte grandmama!

Tags: , , , ,

Friday, January 23rd, 2015 Pike / Snoek No Comments

Dikke mist dame!

Krijgen we toch net even een ‘plaatje bij een praatje’ van Jaap, oeffff wat een prachtdame, gefeliciteerd Jaap!

Na een weekje schaatsen op de Weissensee weer terug in eigen land waar het water gelukkig nog vloeibaar is. Dus moest er gevist worden al is het maar een paar uurtjes.

Gisteren met m’n maatje in de BB rondgedobberd in de dikke mist, was echt niet grappig. Na 3 kwartier het vertrouwde zware gevoel dat er een dikke vis de streamer te grazen heeft genomen. Kwam van 9 meter diep en de reel werd een aantal malen mooi getest. In het oppervlak toont de vis haar volle omvang, echt een dikkerdje. Naar de kant meten en wegen en ja hoor ik ben helemaal blij;mijn PR is eraan met 2 centimeters, 1.18 cm en een ruime 13,5 kg. Echt genieten.

In de bek vd vis ontdek ik een rare zwarte tong wat bij nader inzien een dikke paling blijkt te zijn die halverwege de slokdarm is blijven steken. De streamer paste er gelukkig nog bij. In een hoera-stemming laat ik haar weer los en zwemt de vis met krachtige slagen weer het diepe in, wat een heerlijk moment. Gr. Jaap

Tuesday, January 20th, 2015 Pike / Snoek 3 Comments

Teveel om op te noemen, toch een poging…

Want de start van 2015 is uniek. Niet alleen qua vangsten aan de vliegenlat, natuurlijk is er meer. De reden waarom we zo graag dobberen op dat grote water of struinen langs de kant, want daar wisten we ze de afgelopen tijd ook te vinden. Het blijft prachtig dat langsscherende ijsvogeltje die even later op 2 meter naast je komt zitten op een tak, de wegschrikkende roerdomp en onlangs … de bovenstaande vogel, voor een aantal minuten heb ik de hengel weggelegd, wat een machtig beest, juistem, zeearend, die op jacht was naar een eend en er uiteindelijk met een meerkoet vandoor ging. Een spanwijdte waar je u tegen zegt, uniek. De visarend zijn we al verschillende keren tegengekomen, maar deze nog niet, prachtig!

Ook zijn we druk in overleg met een organisatie om begin juni een weekend op het grote water te regelen, bellyboot en wellicht boten erbij, snoek, maar ook karper behoort tot de mogelijkheden. Compleet verzorgd, slapen in tenten, bbq, workshops, etc. Daarover later meer. Dat jullie op de hoogte zijn. En mocht er interesse zijn, dan kun je ons altijd contacten voor meer informatie.

Voor de rest nog wat zakelijke mededelingen in de trant van producten, nieuwe pakketten van Loop, TFO, Hatch, Enrico, Hedron, Gamakatsu, Hareline zijn gearriveerd of komen zo spoedig mogelijk aan. Zodra binnen zal de stock ook verder upgedate / aangevuld worden.

En dan het vissen. langzaam druppelen de berichten binnen over OVM, waar toch wel gevangen wordt. Ook de havenvoorns weet men nog te vinden. Maar snoek is wat de klok slaat. Goede berichten uit het gehele land. En ook bij ons. Zowel Brian, Denny als ik mochten vorige week al de eerste meters melden, ondertussen zijn er weer de nodige bijgevangen. Grote koppen, massieve lichamen en krachtpatsers aan de crossen. Pieter Bas, de baarsman die als doel had een 50cm baars op de vlieg in 2015 en binnen een week dat doel al had bereikt contacte Brian dat hij nu na al die jaren toch echt eens een metersnoek wilde vangen. Die uitdaging nam Brian aan en zo geschiedde. En wat voor een, 110cm, een prachtbak. Van harte PB!

Draait het dan om de lengte of het gewicht? Nee natuurlijk niet, check die bovenstaande zeearend maar eens. Daar gaat het om. Gezellig met je maten, of soms heerlijk alleen. Zoekend. En als er dan uiteindelijk toch zo’n dikke dame aan gaat hangen dan is dat de voldoening voor al die uren die erin gestoken worden. Maar besef wel, of je nu een 60cm snoek vangt of een meterplus, eeuuh ja blanken hoort er ook bij, gaandeweg ga je het spelletje beter begrijpen tot het moment dat er nauwelijks meer geblankt gaat worden. Echter het genot, daar waar het om draait, is er niet minder om, sterker nog de drang wordt alleen maar groter. En dat is niet dat vissie, alhoewel er dromen moeten blijven, maar juist dat heerlijk even weg op het water. Er tussenuit. Van alle sores op de wereld, in je element, vol in de natuur, dat is wat we uiteindelijk zo graag willen doen.

De plaatjes bij de praatjes en een goed weekend!
Gr. Edwin

Tags: , , , , , , , , , ,

Saturday, January 17th, 2015 Pike / Snoek No Comments

Wat een weekend, wat een Pikes!

Een betere start in 2015 konden we ons niet bedenken.
Allereerst Brian, vrijdag op pad. Helaas kon ik niet aansluiten, maar al snel volgden de eerste berichten van hem. Dat gaat lekker, een mooie 80tiger, een dikke volger, heerlijk zonnetje, die zit een partij te genieten daar. Even er helemaal tussen uit. Langs het grote water, zoekend. En dan nog een bericht. Zeg zeg, wat dacht je hiervan. En ja hoor, daar zijn ze. De moddervette dames. Brian heeft er 1 te pakken, 108cm en sinds kort zijn we gestart met wegen, dat wil zeggen Brian, ik moet de zaken nog even in orde maken hiervoor, enfin 20lb. En dat zegt voldoende. Prachtvis. Alles op de di7 zinklijn, en z,n favoriete Zwart Paarse EP. Bodems afvissend op zoek naar die ene dikke dame. Het is hem gelukt. Ik heb hem nog even aan de telefoon en geniet van zijn mooie verhaal. Even later weet hij de middag af te sluiten met een 92 vis, prachtdag dus.

Na de gebruikelijke zaterdagochtend drukte in het gezin, mag ik smiddags buiten spelen. Het weer is helaas wel wat anders dan de dag ervoor, maar dat mag de pret niet drukken. Het blijkt nog wel even zoeken te zijn. Als de eerste stek geen vis prijsgeeft en me na anderhalf nog niks laat zien, wordt de auto erbij gepakt en snel naar een volgende stek gereden. Redelijk dik water, een behoorlijke stroming door de wind, niet al te beste omstandigheden, we zullen zien. Binnen enkele minuten een tik die ik los, vervolgens toch een mooi vissie van 70cm, snel terug. En dan is het stil, te stil, iets zint me niet en na een uur besluit ik toch nog elders te gaan kijken. Vrij bruin water, niet m’n favoriete kleur, maar dan is het raak. De Cross 11 zo krom als een hoepel, hangen. Ojeeeeee. Wat een raar gevecht, sterk is ze, massief ook. In de oppervlakte maakt ze het pas echt dol. Begint te rollen als een krokodil, leader en vervolgens zelfs de start van de vliegenlijn om haar heen en weer terug, maar nu vanaf de andere kant. Rare slimme dame. Dit is wel de methode om de streamer kwijt te raken, zal toch niet he…
Maar dan kan ik haar eindelijk pakken, wat een dame, wat een dame.

Vervolgens kijk ik tijdens de terugrit op de telefoon de emailberichten van Dyckers na. Bericht van Koen uit Belgie: “Dankzij jullie blog en de meer dan informatieve stukken had ik de moed om dit ook eens bij ons te proberen. En zie daar het resultaat.”

Vervolgens sluit Koen af met “De kers 20 kocht ik op de beurs in Putte…
Prachtig Koen, dit is waarvoor we het allemaal doen, top!

Jaap berichtte: “De eerste 2 snoeken zijn binnen. Wat een wind trouwens zeg gisteren, paar uurtjes rondgedobberd met de BB, was echt overleven. Nog een hele zware vis aan de lijn gehad het was net of ik in de bodem vastliep, maar kopschudden en de streamer in de war vertelden anders. Helaas los na een paar seconden. Maar goed de eerste snoeken zijn weer binnen dit jaar.” Jammer Jaap, die grote dame komt wel, ook dit hoort erbij, maar bovenal je bent er gewoon even heerlijk tussen uit.

En dan hebben we Denny nog die ff met een berichtje kwam. Die draait ook lekker zeg. Paars deed het weer. Vanuit de belly op dat grote water.

Dikke klasse Denny, wat een prachtseizoen!

Wat een weekend, wat een weekend. Brian zei al gekscherend, het weekend der giganten. En dat was het. Je moet er wel wat voor doen. Het komt niet aanwaaien. Gelukkig niet. Het leuke is wel dat al deze 4 vissen hierboven van verschillende wateren komen. Waarmee ik wil zeggen dat ook bij jou in de buurt zeker wateren te vinden zijn met grote dames. En ja ook een 80tiger of 90tiger is gewoon prachtig om te vangen. Het blijft natuurlijk bijzonder om zo’n big mama eraan te hebben, even kort te mogen aanschouwen en dan weer snel terug te zetten. Maar bovenal is het genieten om op dat water te zijn. De ene keer met een schraal zonnetje en een prachtig gladde waterspiegel, de andere keer met een stevige wind en heftige golfslag. Ga gewoon lekker op zoek, de meren, een rivierplas, een aftakking, een zandafgraving en je zult zien, op den duur ga je ze tegen komen. Succes!
Gr. Edwin

Tags: , , , , , , , ,

Monday, January 5th, 2015 Pike / Snoek No Comments

Happy New Year!

Ten eerste de beste wensen voor het nieuwe jaar. Met bovenal veel geluk en gezondheid, mooie avonturen en natuurlijk blijven genieten. We willen al onze klanten bedanken voor de bestellingen en zijn erg blij zo vaak te horen hoeveel plezier aan de producten wordt beleefd. Speciale dank gaat uit naar de teamleden Brian, Otting, Sander en natuurlijk Lesley die het zeebaarsweekend weer een extra dimentie heeft gegeven met zijn Bassexpress.

Het afgelopen jaar is Dyckers wederom groter geworden en voor 2015 staat het nodige in de planning. Natuurlijk de zeebaarsweekenden, misschien wel met een uitbreiding daarop, de snoekdagen, de beursstands, de workshops en aanverwante zaken, maar er zullen ook weer nieuwe zaken neergezet worden, inclusief dan eindelijk de nieuwe site waar we nu een eind mee op weg zijn. En jaja ….ach jullie zullen het vernemen ;)

Ook blijven we ons assortiment verder uitbreiden. Het volledige LOOP programma zal op de site terecht komen (en is overigens nu al te bestellen) Hatch, TFO, Fishpond, Gamakatsu, Puglisi, Hedron, Hareline, Mac Fishing, Daiichi, Veniard, Airflo zullen worden uitgebreid en we zijn druk bezig met enkele nieuwe merken. Zoals jullie natuurlijk hebben kunnen zien, zijn we al wat jaren LOOP liefhebbers en sinds dit jaar zijn we lid van het internationale LOOP Team. Onderdeel is dat we bezig zijn met de ontwikkeling van producten en dan met name in het Salt en Predator segment. (Trout en Salmon hebben ze daar toch echt betere gasten voor) In 2015 komen er weer vele nieuwe producten van LOOP op de markt en zodra die te verkrijgen zijn, kunnen jullie het hier vernemen.

Enfin hoe ouder je wordt, des te meer zit het genot in de kleine dingetjes, ook aan de waterkant. En de vangst blijft wat ons betreft bovenaan staan, die unieke vis, groot of klein, eentje waar je al zo lang van droomt, dat is de zoektocht die geen eind kent. En die je steeds meer schoonheden van ons eigen landje laat zien. Maar de grootsheid van de meren, de hordes dansende vogels, de visarend boven ons, onze prachtige zee, de machtige rivieren, de polders, ach er is zoveel moois en dat zullen we blijven uiten via de blog, facebook en instagram. We zullen dan ook de Nederlandse vliegvisserij blijven promoten met af en toe uitstapjes naar het buitenland, want die tropen die blijven trekken en de zeeforel of die beekjes in de alpen en net over de grens onder andere ook.

Maak er een mooi jaar van met prachtige avonturen in binnen- en buitenland en bovenal blijf genieten!
Gr. Edwin Kerssies namens Team Dyckers

Wednesday, December 31st, 2014 Dyckers News No Comments

Back on track!

The past few weeks have been heavy on my aquatic addiction, my mind wondering away from daily routine and longing for the open waters. The scarce moments that I could escape didn’t bring me that natural high that we so long for. Days went by that I didn’t feel that tug on the other end of the line. Frustration of the little fishing time I had rose and at home my counterpart was becoming…ah well you know. This weekend the odds weren’t in my favor, I almost felt like that chick from the Hunger Games only with a beard. A fishing Conchita as to say……(mind wondering again, sorry). The temps dropped like mad and that usually means tough fishing. Still I took advantage of some spare hours and headed out to the big open waters. The first mark I fished didn’t bring me any action, normally that place was always productive. The next spot was a tiny mark with only 50 meters of interesting structures. But it shows that even the smallest spots shouldn’t be overlooked. I dropped my Black EP streamer towards the deep end of a drop-off and let it sink halfway. After a few strips there was the undeniable tug of a pike followed by the heavy head thumbing that signals the start of the fight. She wasn’t that big so the fight isn’t an epic story to tell but I was freaking happy. She was in her 80’s in length but I was curious about her weight. The scale just tipped 14 pounds! I checked twice since I couldn’t believe that she was already that heavy. I admired her whilst she rested on my flippers before she went down into that dark and cold place where she came from. Thanks lady, I’m back on track! Brian

Tags: , , , , ,

Wednesday, December 31st, 2014 Pike / Snoek No Comments

Welkom!

Welkom bij de blog van Dyckers, met reports, foto's, tips, tests en meer. [ RSS feed ]