Het water kleurt ietwat bruin hier, goud/koperkleurig. Geen vertrapt gras, eigenlijk komt er weinig volk hier. Buiten een tractor en af en toe een boot waarvan de schipper me verbaast aankijkt, dobber ik hier heerlijk tussen de eenden, meerkoeten, ijsvogels, (witte) reigers en laten boven me verschillende roofvogels zien hoe mooi ze kunnen vliegen. Genieten. Alhoewel het water met 2,5 graad niet warm is, gaan we eens kijken wat de fishfinder me laat zien. En na nog niet eens een kwartiertje dobberen heeft die al het nodige laten zien. Niet alleen de fishfinder trouwens, want een mooie tik en dito dril leek op de eerste snoek van vanmiddag. Echter het mocht niet baten, want nog voordat ik haar kan zien – voelde als een goed gevulde – raakte ik haar kwijt. Krijg nou wat, gebeurt niet zo vaak op het grote water. Maar dit smaakt naar meer en zo is het ook. De volgende 2 uurtjes gaat het lekker los. Op nog een geweldige meeneemaanbeet na die ik gewoonweg – hoe hard ik ook stripte – niet strak kon krijgen en dus te laat was, lagen 7 snoeken, koperkleurige, tot het gouden aan toe, wat zijn ze mooi, even kortstondig op mijn schoot in de bellyboot. Een waar feest, zo’n middagje om niet snel te vergeten. En dat gewoon met mn crosje 10, sixth sense di7 lijntje, fluorocarbon onderlijntje van spro en een h20 streamer aan het eind… Met een grote smile en koude voeten vertrek ik eind vd middag richting huis. De goudjassen in het gouden uurtje.

For our German clients check Fisch & Fang. All issues of 2017 will have information about Flyfishing for Pike which could be interesting. Just to let you know.

12 edities lang in 2017, een geheel jaar – we zijn nu bij editie 2 aangekomen – is mij gevraagd om tezamen met o.a. Niklaus Bauer mijn ideeën wat betreft het vliegvissen op snoek, de materialen, van lijnen tot hengels, mogelijkheden, van rivier tot polders, weer te gaan geven in het grootste Duitse Hengelsportmagazine Fisch & Fang.

Het blijft zoeken. Klanten vragen me wel eens hoe doe je dat nu? Want het wordt toch drukker op de wateren. Yup dat zeker en het lijkt soms wel dat half Nederland in deze contreien wil gaan vissen. Zonde en soms snap ik er ook niks van. Wat we – met absoluut niet de beste weersomstandigheden – al niet vingen in het benedenrivierengebied tijdens Dyckers Predator Weekend – southern edition. En daar zijn nog zoveel wateren. Maar wat dacht je van de Waal, Lek, Rijn, Maas en IJssel aansluitingswateren, kolken of als je een boot hebt er gewoon op. Dan de vele meren en ga zo nog maar even door, nou ja, tis niet anders. Weer andere klanten zeiden tegen me, Ed, de keerzijde..en gelijk hebben ze..misschien, wel misschien niet, want we gaan gewoon door, altijd de zoektocht naar nieuwe wateren, wateren waar nog niks over bekend is, waar nauwelijks tot niet wordt gevist, zo ongelooflijk gaaf. Dat is voor mij echt waar het om draait, de zoektocht. Met vele ups en downs. In een ochtend pak ik soms 4 stekken, mezelf toezetten niet langer dan 30 minuten te vissen, een pure indicatie van de stek en hoe goed of slecht het er ook is, na maximaal een uur, stek 2, van te voren bepaald en zo gaan we door, want veel tijd heb ik niet en velen met mij niet. Tis een beproefde methode, de me in ieder geval wat nieuwe stekken heeft opgeleverd, echter vergeet niet de ochtend kan totaal anders zijn dan de middag en de ene week is de andere week niet, maar het geeft je een indicatie van de diepte, soms prooivis en soms zelfs snoek. Mocht het er interessant uitzien, mooie diepte, zeg eens tussen 3-6 meter, redelijk wat prooivis of zelfs snoek, dan vis ik de stek later nog eens goed af. Soms 3 a 4 keer en als het dan nog niet het gewenste resultaat oplevert, dan wordt het tijd om een nieuwe stek te gaan bevissen. En zo zijn we altijd op zoek, heeeeerlijk en prachtig. Hierbij wat plaatjes bij de praatjes van afgelopen maand.

Baarzen is ‘in’. Zo verzekerde Kraal me vorig jaar, die samen met Andre Miegjes al flink wat maanden prachtige baarzen aan de spinhengel en sinds een tijd ook aan de vliegenhengel weet te vangen. Pieter-Bas en maten die vissen er al veel langer op, die grote dikke, soms prachtig gekleurde, dan weer vaal met een afgesleten staart, 50plussers, prachtbeesten zijn het.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik meer een snoeker ben. Dat zit er gewoon in. Maar een machtige snoekbaars of dikke baars…altijd mooi. Zo viste ik vele jaren terug hierachter in Zwolle op de plas bij me thuis vanuit de bellyboot al op baars. Misschien is het fanatieke bellyboten juist daar wel een beetje gestart, zo’n 7 a 8 jaar geleden en waarvan je in het submenu ” perch / baars” nog wat terug kunt vinden. Inclusief een van mn favobaarsstreamers – toen al – op een beetje een vreemde plek. Zo gaan die dingen…beetje baarsgeklungel zegmaar. Gr. Edwin.

Pike Land by Eoin Fairgrieve from Loop Media: A few weeks ago I had the opportunity to make a short film about pike fishing in the open waters of Holland with Edwin Kerssies and Brian Elward. Filming from a belly boat was an interesting experience (my thighs are still hurting), but what a way to fish for these apex predators.

Pike Land from LOOP Media – Sweden on Vimeo.

Hierboven een prachtige plaat van Thomas van Schendel.

Het Dyckers Predator Event – southern edition – pakweg 6 weken geleden opgestart en na een aantal drukke weken voorbereiding kunnen we nu zeggen dat het weekend absoluut geslaagd is geweest en voor herhaling vatbaar. John en Albert contacten me dat ze met iets in gedachten waren voor het Benedenrivieren gebied en al snel werden de afspraken gemaakt. Er konden maximaal 25 mensen gehuisvest worden in de schuur bij John thuis die op nog geen 5km van het haringvliet en Hollands Diep woont. En diegen die het wat luxer wilden konden terecht bij een B&B enkele huzien verderop. Kortom een perfecte uitvalsbasis in een zeer waterrijk gebied met allerlei mogelijkheden. Die hebben we ook uitvoerig moeten testen, daar de zondag (nu anderhalve week geleden) de weergoden besloten om de eerste storm over Nederland te laten razen. Windkracht 7 a 8 met stoten richting 10. Zouden we het wel door laten gaan? Wat gaan we doen? Chapeau voor de deelnemers, die zo goed als allemaal zondags klaar stonden na een mooie zaterdag die absoluut meeviel met de nodige mooie vangsten.We zijn door gegaan. En dan valt het waterrijke gebied pas echt op, want er zijn zoveel uitvalsmogelijkheden, dat je zelfs met een dergelijke storm nog de luwtes kan bezoeken.

Het was dan ook zeer fijn om de reacties van vele deelnemers achteraf te horen dat ze het een topweekend vonden. Een flinke dosis gezelligheid tezamen met vissen in zware omstandigheden met desalniettemin toch nog mooie vangsten. Het absolute toppunt was de snoek van robbert van 125 en zeker 20kg zwaar, maar ook de baarzen van Jan en Kevin mogen er zijn, tevens wisten er een aantal gasten de nodige snoekbaarzen te vangen, al met al top. Er zijn 4 pr’s gesneuveld voor zover ik weet. Maar bovenal was er de gezelligheid ‘s avonds want wat hebben we gelachen. Ook was het gebakken eitje in de ochten van Albert bij velen meer dan welkom en het eten plus de hapjes uitsteken verzorgd door John en Rosalien.

Al met al dus zeker voor herhaling vatbaar en wellicht al eerder dan gedacht. Houdt de site in de gaten en wie weet to een volgende! Voor nu nog wat plaatjes en voor meer plaatjes zie facebook: https://www.facebook.com/pg/Dyckers-226044107413130/photos/?tab=album&album_id=1569959919688202

Zoals beloofd enkele posting terug, gaan we verder met de updates van de laatste maand. Want was het gekte, totale gekte. En we zijn er nog niet, want 2 van m’n maatjes hebben ook flink toegeslagen, daarover later meer.

Maar ter illustratie, naast de 116 van de vorige posting, zijn er de nodige snoekbaarzen en snoeken de revue gepasseerd, waaronder 4 meterdames, met als grootste 120, in dezelfde sessie wist ik nog een 109 te landen. Over gekte gesproken… En wat kunnen ze doen nu, want dat zie je niet in februari als ze op vol gewicht zijn (en ik het ook prachtig vind) maar ze kunnen jumpen en runnen, die 120-er jumpte, holy, en runde, runde, of hoe zeg je zoiets, nou ja die nam een loop met me. Magisch gevecht. Het was een feessie. Een feessie die ik niet snel zal vergeten. Nu hop, op zoek naar nieuwe wateren, want deze dames zijn van deze spots al weer vertrokken naar de wintergronden. De zoektocht, het mooiste wat er is. Bijgaand wat plaatjes bij de praatjes. Gr. Edwin

Ps. het gaat hard met de aanmeldingen voor het Dyckers Predator Weekend (zie menu) en we staan nu op pakweg 20 man na anderhalve dag communicatie. Dus mocht je geïnteresseerd zijn, wees er snel bij. we hebben er zeer veel zin in!

gekte3

gekte4

gekte2

gekte5

18, 19 en 20 november is het zover: Dyckers Predator Weekend – Southern Edition 2016. Vliegvissen met je boot of bellyboot op het echte grote water van Nederland. Een volledig verzorgd weekend op een prachtlocatie met mogelijkheid tot overnachting in een grote schuur, tent of voor meer luxe; Bed & Breakfast. Voor meer informatie check Dyckers Predator Weekend in het hoofdmenu, of neem even contact op per email, of te bellen. Let op beperkte deelname, dus we horen graag zo spoedig mogelijk of je erbij wilt zijn. Wij hebben er in ieder geval zin in!

dyckerspredatorevent3

Afgelopen vrijdag was voor mij een grote dag! In de ochtend nog wat dingen in en om het huis, maar rond half 2 kon ik op weg naar de shop van Dyckers. Ik droom al jaren van zo’n prachtige Loop cross s1, en het ging er dan toch van komen.

Rond 2 uur ben ik aan de zaak en maak een praatje met Edwin. Al snel staan we buiten op ‘de werpbaan’ tegenover de shop. Het spettert wat maar dat boeit niet. Ik sta heerlijk te werpen en gooi dan ook keer op keer zonder moeite mijn hele di7 met leader en tubefly er uit! Wat een hengel!! De hengel gaat van hand tot hand en we werpen allemaal een lijntje. Al snel zijn we het allemaal wel eens: top!!

Het wordt drukker en gezelliger in de shop en ik moet dan toch echt om kwart voor vijf vertrekken i.v.m. thuis. Met de hengel, een extra spoel voor m’n Loop Multi 6-9 reel, een lekkere warme dyckers muts en wat klein materiaal ga ik zo blij als een kind naar huis. Morgen ga ik ‘m testen!

Uiteraard de wekker gezet, maar ver ervoor al wakker op zaterdagochtend. Ken je dat?
Dan ga ik er maar alvast uit en aan de gang. Als het half 8 is kom ik bij het water aan en maak de bellyboat gereed. Tuig de hengel op en bedenk me dan pas dat het nog donker is?! Ach, ik begin maar gewoon.
Ik vis wat stukken water af maar krijg weinig reactie.. ondanks ‘wolken’ en een paar flinke strepen blijft het stil aan de andere kant van de lijn. Normaal begin ik dan van binnen wel een btje te balen, maar nu zit ik met een grote lach in de belly, puur genieten van de hengel. Genoeg ruggengraat maar niet te snel en ohh ohh wat gooit hij die Airflo striper lijn lekker!! Na ongeveer 2 uur besluit ik de boel om te gooien en met de di3 verder te vissen en dit blijkt een goede keuze! Ik voel een pukje aan het eind van een strip en besluit 2 x snel door te strippen om vervolgens de hengel linksom weg te trekken waardoor de streamer ineens van richting veranderd en dan komt die beuk. Ik zet de haak en cross kromt zich. .yes!! De eerste is een feit! De snoek blijft even diep en neem een paar keer wat lijn. Na een paar minuten komt er een mooie vis van ergens in de 90 aan de hand. Snel een paar plaatjes en met een krachtige slag van de staart verdwijnt de vis weer richting bodem…
Wat een heerlijk gevoel: eerste sessie en gelijk ‘ontmaagd’

Ik vis nog even verder maar kan in de tijd die ik heb nog maar een aanbeet loskrijgen die ik niet weet te haken, maar ik ben tevreden! Groeten Merijn

merijn1

merijn2

merijn4

 

Sinds kort zijn we ook dealer van 3tand reels geworden. Een mooi assortiment van alle series is terug te vinden in de shop en worden de komende dagen ook verwerkt in de webshop. Zeker voor de zoutwatervliegvisser of de vliegvisser die het heeft gemunt op sterke vissoorten die het nodige van je slip vragen heeft 3tand prachtige reels op de markt gezet voor een goede prijs/kwaliteitverhouding. Dit is wat 3tand ervan zegt en kom ze gerust eens bewonderen in de shop!

“More for less; this is what we set out to achieve and this is exactly what you get when you fish with 3-TAND.  This means high quality reels at mid-range prices and a customer service department that is here to help each and every angler. That was our goal from the start, and receiving Best of Show at ICAST during our first year out told us we are doing the right thing and that the industry welcomes us.

Every reel we make is crafted with the utmost care. Each model, from our 2-wt to our 15-wt, is sealed and offers features no other reel has, like our hidden counter weights and our rubberized foot. These patented features, matched with our superior Nano CF Drag™ system makes 3-TAND reels truly unique. Experience what more means today. ”

3tand2

Arggg, ik loop hopeloos achter met de updates van de vangsten. Drukte met de zaak, het zeebaarsweekend, de vele vliegen die gebonden moeten worden, wat gidswerk, artikelen schrijven, etc. Enfin de komende dagen zal het losbranden hier, want we hebben zeker nog wel gevist in de tijd die we konden vinden. Begin september is naast het zeebaarzen ook het bellyboot seizoen van start gegaan en kon ik op een zaterdagmiddag na de sluiting van de shop er nog even op uit. Het was mooi weer, graadje of 22, dus ik had er niet al teveel vertrouwen in. Meer onder het motto even lekker dobberen en we zien wel.

Aangekomen op de stek waren er wat boten met kunstaasvissers aanwezig maar die zag ik niks vangen. We gaan het zien. En zien zag ik het.

Na een uurtje dobberen de langverwachte beuk op de cross die ook evenzo snel weer loste. Dit biedt perspectief, het kan en zo dobber ik geconcentreerd verder. En ja hoor even later een mooie snoek van rond de 80. Heerlijk de 0 is eraf. Ondertussen zie ik om me heen nog niks gevangen worden.

Op een mooi grillig talud die de fishfinder laat zien van 3,5 naar 5 meter verschijnen scholen vis en ik besluit deze wat zorgvuldiger af te kammen tegen de bodem, je weet maar nooit. Tok, korte velle aanbeet, hangen. Hee dit voelt anders, verrek, ja hoor snoekbaars, gaaf. 70cm geeft de vis aan en na een snel fotootje uit de hand duikt de glasoog weer de diepte in. Dat gaat lekker zo. Wordt wel wat drukker want de boten begint toch wel wat op te vallen. Maar met gepaste afstand volgen ze, netjes. En waar 1 snoekbaars zit, zitten er meestal meer. En dat is ook zo, want niet veel later weer die heerlijke TOK. Deze voelt aanzienlijk sterker en een van de boten met aardige gasten erin komt polshoogte nemen. Weer een snoekbaars? ik denk van wel antwoord ik. Zullen we een fotootje nemen? Ja graag. Aangemoedigd volgt er een mooie dril. En enkele minuten later ligt er zo’n prachtige hardkop op m’n schoot. Even meten, 83cm, kijk eens aan. Dit gaat geweldig zo en absoluut niet verwacht.

zander83cm10sep16b

Nog een uurtje te gaan voordat ik weer thuis met het eten word verwacht en ik zigzag wat heen en weer. De snoekbaarzen laten het voor de rest afweten en de boten taaien ook af. Nog even wat worpjes op een plateautje en dan is mooi geweest voor vandaag. Strip, strip, BOEM! Direct lijn uit mn hand nemend, krijg nou wat. Zoals altijd gaat de lijn op de reel en kan een prachtige dril beginnen. 2 keer full air gaat ze, met trillende knietjes beleef ik het geheel en geniet van de kracht van deze dame. Een machtig gevecht. Na vorige week een prachtige maar nog wel dunne net geen metersnoek (99) vanaf de kant uit de ijssel te hebben geplukt is de eerste metersnoek van het seizoen een feit. En wat voor een, 116 pure kracht. En ik kan jullie zeggen, houdt de blog in de gaten, want de afgelopen weken is er weer het nodige gebeurd, we zijn er nog niet…

pike_ijssel_7sep99cm

pike116cm10sep16

Dyckers Seabass Weekend & Dyckers Seabass Competition 2016. Edition 6!

It was again an amazing weekend with a great group of flyfishers. From Germany, from Belgium and of course from the Netherlands this time. 36 hours flyfishing, broken lines, broken waders, tears, laughing people, new friendships, policecontrols, great food, no sleep, tired, so tired, rain, sunshine, wind, night and day.

Many many thanks to our sponsors: Loop, Patagonia, Hooked and 3Tand. Many many thanks to all hardcore flyfishers.

Lots of stories to tell and we will in the upcoming week, including a movie. For now the results of the competiton and some pics. (more pics can be seen on Dyckers facebookpage

  1. Denny Jungerman
  2. Floris Hutting
  3. Tim de Wit
  4. Simon Desmet
  5. Albert Bus

Total Seabass on the fly: 85. Biggest: 73 cm ( and at least 6 big ones being lost), 67cm, 64, 63cm. We never caught so much big ones.

The prices:
prices

1st place: Denny Jungerman

dyckersseabassweekend16_16

2nd place: Floris Hutting

dyckersseabassweekend16_12

3rd place: Tim de Wit

dyckersseabassweekend16_9

4th place: Simon Desmet

dyckersseabassweekend16_7

5th place: Albert Bus

dyckersseabassweekend16_5

denny73

floris67

denny67

dyckersseabassweekend16_221

Nog 5 plekken beschikbaar! Dat ging snel. 30 deelnemers nu. Meer informatie vind je op de website onder het menu-item Dyckers Saebass Weekend 2016 of klik hier. Voor vragen kun je altijd contact met ons opnemen.

Mbt de competitie zullen er weer prachtige prijzen te winnen zijn en natuurlijk de eer. Dit jaar zullen er de nodige deelnemers hun dubbelhandige kunsten laten zien en uiteraard zijn we erg nieuwsgierig naar het verloop hiervan in de wedstrijd. En bovenal wordt het natuurlijk weer een gezellige boel met een stel fanatieke vliegvissers. We hebben er zin in!

Tijd, druk bezig tijd te vinden voor alle zaken na de vakantie. De voorbereidingen voor het zeebaarsweekend zijn gestart welke op 16, 17 en 18 september zal gaan plaatsvinden. Voor de opzet kijk in het menu van de site bij 2015. Er hebben zich al 20 gasten aangemeld en zoals ieder jaar zullen we rond de 35 gasten kunnen huisvesten. Mocht je erbij willen zijn, stuur ons dan aub zo spoedig mogelijk een bericht, zodat je op de lijst komt. De officiële aankondiging / aanmelding van het weekend zal een dezer dagen opgestart worden.

Dan het zeebaarzen. Dat gaat lekker. Dat wil zeggen vooral in kwaliteit, want pr’s worden momenteel gebroken. Eergister nog door een van de Belgische deelnemers van het weekend (gefeliciteerd Jan!) een paar weken terug door Brian met eindelijk zijn langverwachte 70plusser, 73 cm om precies te zijn (later meer) en voor de vakantie mocht ik in 1 sessie zelfs 2 keer m’n PR verbeteren. Wat een brute kracht en prachtvissen zijn het toch. Eerst na 3 jaar een verbetering van 2 cm naar 76cm. En een uur later volgde een donker zilveren prachtbak van 78cm. Nog steeds vol ongeloof kijk ik er naar. Dan komt toch die langverwachte 80cm dichtbij. Hierbij wat plaatjes bij de praatjes en tot snel! Zeebaarze.
Gr. Edwin

seabass_26july16_76

seabass_26july16_78