Het grote water op en wat updates aan de shop.

Dat grote water dat blijft trekken. Met de bellyboot tvtje kijken (fishfinder) taluds af werpen, of juist de plateaus en diepe gaten, langzaam tikkend en wachtend op een dikke beuk, of zoals vanmiddag naast een aantal normale aanbeten 3maal een meezwemmer. Voor een kort moment hangt je lijn tijdens het strippen dan ff los, het is altijd schrikken geblazen. Even weet je niet precies wat er gebeurt, dan als een bezetene die lijn binnenhalen, haak zetten en een kromme lat. Op deze wijze wist ik er 2 te pakken en ook nog een mooie zware vis te lossen, het hoort er allemaal bij.

Dat grote water.
Makkelijk is het de laatste weken niet. De havens liggen vol, dus wil je echt succes boeken duik dan de havens in. Van de Maas, Waal, Lek, Rijn of Ijssel, of van de grote meren. Er ligt in veel van deze havens genoeg vis en de snoek trekt mee. Toch trekt me dat grote water. Minder succesvol, maar meer rust en fijner vertoeven. En zo was het vanmiddag weer eens tijd met Brian op pad te gaan. Paar weken terug samen met hem geweest waarbij hij goed ving en aan het eind van de dag nog een mooie afsluiter had (zie foto onder). Vandaag was het andersom. Alhoewel hij zeker wel gevangen heeft, ging het bij mij eindelijk weer eens lekker. Want soms is het toch echt taai hoor, dat hoort erbij. Na een flinke peddel kwamen de mooie strepen in beeld, niet veel later gevolgd door de eerste aanbeet. Hier liggen ze en het gaat lekker. Metertje of 4 a 5 diep, sommige stukken wat dieper richting de 6. Tis een flinke peddel met die golfslag en de nodige stroming, maar het is het dubbel en dwars waard. Heerlijk.

Oja uiteindelijk hebben we dit keer - gewoon eens voor de verandering - de nodige nieuwe streamers getest, maar de vangsten waren toch weer op de EP’s die we al wat jaartjes gebruiken en die bovenal ook gewoon heerlijk werpbaar blijven. Zeker in deze omstandigheden in combinatie met een di7 zinklijn. Enne wat toch echt een blijvertje is, welke we tegenwoordig bijna alleen nog maar gebruiken, de fluorocarbon Pikefighter onderlijnen van Spro (zie shop) niet duur en van super kwaliteit topwartels etc. (zie foto van snoek met fc onderlijn)

Op het laatst toch nog even een haventje in gedoken, maar buiten een aanbeet, was dat verder niks, dus het gaat ook niet altijd op, gelukkig maar het is vissen en niet vangen.

Dan nog even wat zakelijke mededelingen. Er is weer het nodige van Loop binnen, waaronder crossen, boosters, opti stream 9ft #5 en opti creek 8.8ft #3 (superstokken die ook in de testcases niet voor niks zeer hoog eindigen) opti, evotec en multi reels, lijnen, caps, etc. Tevens nodige van Airflo binnen, waaronder weer een nieuwe lichting zinklijnen voor snoek (striper en sixth sense di7) en voor ovm / ronde bleek (sixth sense di7 6/7). Ook is er weer een pakket binnen van Gamakatsu ( worm hooks, stinger hooks, f314, sc15 en sl12s saltwater hooks) + van Enrico Puglisi met aanvulling ep fibers, ep3d fibers, brushes, shrimp dub, eyes en meer. En een dezer dagen wordt de Hedron Flash, Big Fly Fibre, etc weer aangevuld net als de H2O SF Blend fibers, dus dan is dat ook weer allemaal te verkrijgen.

Enfin hier nog wat plaatjes bij de praatjes, tot horens en voor vragen kun je ons altijd contacten! Cheers.

Tags: , , , , , , , ,

Tuesday, December 16th, 2014 Pike / Snoek No Comments

Studio VisTV, karpers en bones.

En ineens zit je daar dan met Marco Kraal aan tafel. Opnames Studio VisTV seizoen 2014 / 2015. Een 50 minuten durende praatprogramma over….vissen!

Of om Het Visblad nieuws van gisteren ( de dag dat ik er was) te quoten: - LIVE VANUIT HET PLASHUIS: STUDIO VIS TV - Zoals al eerder aangekondigd, start het nieuwe seizoen van Studio Vis TV op zondagochtend 21 december, om 09.00 uur op RTL 7. En vandaag vinden de eerste studio-opnames plaats, in Sportviscentrum Het Plashuis bij de Nieuwkoopse Plassen. De eerste studiogasten zijn inmiddels gearriveerd: Ernesto Kamminga en Edwin Kerssies. Deze rasvissers zullen aan tafel honderduit vertellen over hun visserij - respectievelijk de karper- en de vliegvisserij.

De uitzendingen starten 21 december en die van mij zal 28 december uitgezonden worden. Ik ben benieuwd, weet niet eens of ik ga kijken, want het ging weer met horten en stoten, zucht. Ach we gaan het zien, bovenal hoop ik dat er wat vissers enthousiast zijn gemaakt voor het vliegvissen, toch wel de mooiste en soms ook zeker de effectiefste manier om een visje te vangen.

De bedoeling was om een soort crossover te krijgen tussen de 2 studio gasten en dat is gelukt. Want al snel ging het over het vliegvissen op karper en op basis van de heerlijke gesprekken met Ernesto en Marco kwam dit in mijn hoofd:

En bedankt he Ernesto Kamminga & Marco Hans Kraal! Nu zijn daar die kriebels weer. Vliegvissen op karper. Als de omstandigheden perfect zijn, als ze cruisen over de flats, als alles op zijn plek komt, dan is het toch wel heel erg mooi. In de verte zie ik de schim al komen. Knikkende knietjes kan ik je verzekeren. Over de prachtige flats in dit kraakheldere water. In de tussentijd zijn er al wat kleinere langsgecruised. Moeilijk om ze te laten gaan. Maar ik wil de boel niet verstoren. En eenmaal een vis gehaakt hier en je kunt het vergeten. Vandaag is de dag. ik ga ervoor.

In de verte komt er een schim aan waar je u tegen zegt. Nu hopen dat de vis binnen werpafstand komt. Het is wachten. Rustig zwemt ze de goede richting op. Hier en daar een korte stop om de bodem te inspecteren. Absoluut in ‘feeding’ modus. En dan zie ik dit prachtbeest pas goed. Ik heb haar nog niet eerder gezien. Ze is groot. Een grove schatting toch wel boven mn toenamlige PR van 17kg. Als dit maar goed gaat.

Niet verkloten Edje. Niet op de vis gooien, dan is ze met zeker weg. Geen rare bewegingen. En snel breng ik m’n lijn op lengte. 1, 2 valse worpen en het bolletje plopt pakweg 1,5 meter voor de spiegel neer. Langzaam zinkt die naar de bodem. Een klein rukje brengt de carpbol op de juiste positie. Nu maar hopen dat…

Nu moet je weten, het is altijd de vraag of de karper ervoor gaat. Vaak negeren ze hem gewoon, soms kussen ze het bolletje, je staat dan perplext, kunt niks doen, wil het wel uitschreeuwen, o zo frustrerend. Maar zo af en toe.

Zo af en toe gaan ze ervoor en wat kan dat dan hard gaan. En ik zeg het je. Deze ging er vol voor. Bedacht zich geen moment. Zwom in rap tempo naar het bolletje, zoog het op, kan m’n ogen niet geloven. Een snelle ruk en het is hangen. Wat een geweld. In een spurt vliegt de spiegel ervan door. Wat kunnen ze toch sterk zijn. M’n Cross #8 zo krom als een hoepel zie ik de lijn wegschieten, op naar het talud. En dat is zweten. Al meerdere vissen ben ik hierop verloren. na pakweg 50 meter, dik in de backing dus, gaat de flat / het ondiepe deel snel over naar een diepte van 7 a 8 meter. Je raadt het al, als ze daarin duiken wordt het een moeilijk verhaal. En even maakt ze gestalte om het ook zo te doen, maar met goede tegendruk weet ik haar te pareren en naar de oppervlakte te krijgen. En na nog een paar mooie runs komt de vis binnen handbereik. Een absolute beauty van een karper. 2,5 jaar geleden gevangen, maar tot op de dag van vandaag herinner ik me deze dril tot de puntjes. Wat een machtige visserij is dit toch. En wat een prachtige vis is die karper. Arrggg kan niet wachten tot de lente!

En!!!!! Marco heeft sinds vorig jaar de bone ontdekt…prachtig om daar zo over te lullen met z’n 2 en wat is het ook een prachtvis. Of zoals elders verwoord:

If there is something I like to do…
Started with Mirjam back in 2003 just to see what it is all about. At that time there was not much info on the internet, so I was uncertain about the possibilities and this type of flyfishing. Since then I am a ‘bone addict’. And this addiction already took me to beautiful places around the world, together with friends and my wife.

Enfin het was een zeer enerverende dag daar in de studio en we gaan het zien wat ze ervan brouwen. Ik ben erg benieuwd en hoop dat jullie er toch een beetje van kunnen genieten. Feit is wel…laat mij maar aan de waterkant staan, soms voor een groep gasten, geen probleem, maar voor de camera’s dat is andere koek. Diep respect voor Marco Kraal, want het is niet niks. En dat mag ook wel eens gezegd worden.

Oja nog ff wat zakelijke mededelingen. Er zijn weer Loop Boosters binnen, als er 1 snoekhengel is voor een nette prijs. Niet voor niks dat er al zovelen mee vliegvissen, echt een aanrader en ondertussen zijn er dan ook al velen van verkocht. Verder de nodige crossen ( Cross 11 !!), loop reels, airflo lijnen, gamakatsu haken, de vulling blijft komen. Ook prachtige METZ necken / saddles, grade 1 super kwaliteit, let op beperkte voorraad, zeer moeilijk aan te komen! Puglisi is onderweg, H2O wordt snel weer aangevuld, net als de Hedron Flashabou en de Big Fly Fibre. Onze eigen tubes komen snel in de shop ach en zo gaan we lekker door. Voor nu vangze, snoek, havenvoorns, ovm of wie weet een tropentrip, geniet ervan, dat is waar het allemaal om draait. Cheers, Edwin

Wednesday, December 10th, 2014 Dyckers News No Comments

Gouden pikken en Danielsson

De Dyckers facebook lezers kennen het verhaal al van de gouden pikken, welke afgelopen weekend is geplaatst en die hieronder is te lezen. Dus eerst even het Danielsson nieuws. Anderhalve week geleden kregen wij het bericht van Danielsson dat het niet meer mogelijk zal zijn om reels van hun af te nemen en dat ze hebben besloten om enkel en alleen nog maar via hun eigen site de reels te verkopen. Jammer maar helaas. Geen slimme set denken wij, maar dat zal de toekomst leren. Daarmee gaat een uitstekend contact van 6 jaar dealerschap verloren. (vanaf de start van Dyckers 2008 zijn wij al Danielsson dealer) Nu zijn we niet zo heel erg gecharmeerd van de Danielsson reels in de hogere klasses, zeg eens vanaf aftma 9, daarvoor zijn toch echt betere reels op de markt waaronder binnen ons eigen merkaanbod, LOOP en Hatch. Echter de lichte reels waren en blijven juweeltjes. Met name de Midge en nymph W, maar ook de F3W 4seven en de L5W 6nine mogen er zijn. (en zullen dat ook altijd blijven) Dit houdt dus in dat we stoppen met het Nederlandse dealerschap van Danielsson en dat we de laatste reels op voorraad ( er zijn er al de nodige weg) voor een goede prijs de deur uit doen. Dat u het ff weet! Enfin en dan de gouden pikken, geen materiaal gezever, maar gewoon waar het allemaal om draait, vissuuuuh!

Je hebt van die gasten. Die gasten, ik ken er een paar. Man, die gasten die flikken het toch wel eventjes. Thomas is er een van. De afspraak stond al eventjes. Gistermiddag in eerste instantie. Maar vanwege drukte kon ik niet. Savonds via whats app contact met elkaar, morgen dan? Ojee. Zeg Ed heb de bb al opgepompt liggen, welk lijntje? Di7 natuurlijk! Enne hebbie nog wat streamers? ja hoor graai maar ff in de box. Kweet niet of ik kan, maar als het lukt gaan we morgenmiddag.Rond 1 uur telefoontje. En? Maat het gaat lukken zie je om 2 uur daar.
Eindelijk weer eens.
Diegene die Dyckers de afgelopen 6 jaar gevolgd hebben weten het. Het begon allemaal met mn maatje Thomas. Vaak was hij er tijdens de demo’s destijds bij. Ook bij de eerste FlyFair. Maar net als ik, is hij papa geworden, drukte met het werk, nieuw huisje, kortom tijden veranderen, en met name de tijd wordt schaarser. Echter vriendschap zal er altijd zijn. We genieten aan de waterkant. lachen erop los. Gunnen elkaars vissen, kortom even later liggen we weer te dobberen zoals we dat zo vaak deden. Op het OVM, de randmeren, of elders. Het is als vanouds, zoals het hoort, maten onder elkaar.

Nu moet ik je wel zeggen, die gozer heeft een gouden pik als het op snoek aankomt. Die keren dat hij aansluit dan gaat die wel lekker zegmaar. Zo hadden we in Januari 2013 een sessie, ach de titel zegt genoeg:http://www.dyckers.com/blog/2013/01/04/droommeterstart-2013/ of die van feb 2014, onvergetelijk: http://www.dyckers.com/blog/2014/02/04/dik-dikker-dikst/

Enfin vandaag moet het maar weer eens gebeuren. Rond half 3 liggen we er in en we hebben twee uurtjes, kieken wat het wordt. Ach we zien wel, Tis al genieten op het water. Zwermen kieviten vliegen langs ons heen, tis zoo mooi hier, wat is ons landje toch prachtig. En dat vissen, absoluut geen bijzaak, we gaan er natuurlijk voor, maar ook al blankend hebben we een mooie middag. Tis wel weer wennen zegt die. Goed voor de conditie, voor je gezondheid, in de buitenlucht maar tis koud, een stevige bries uit het oosten. We dobberen wat af, pakken de taluds, de plateaus, maar het eerste uur geen teken van leven. Dan die verrekte aanbeet, de lastigste, ik let niet op. De lijn valt slap, een muil duikt erover heen. Het blijft vreemd om een dergelijke aanbeet te krijgen. maar de grootwater vissers weten wat ik bedoel, eens gaat die aanbeet komen. Ik ben te laat en krijg mn ep verfomfaaid terug. Wel $%^$%$ En nog proberen, maar slimme rakkers zijn het hier, die laat zich niet meer zien. Een goed half uur later is Tom aan de beurt. Terwijl zn H2O streamer hoog door de oppervlakte danst net voordat hij een nieuwe worp wil maken, krijgt hij er een klap op van jewelste. Ik hoor hem nog schreeuwen, dikke staart man, argggg los. Ook dat zijn aanbeten die je niet verwacht, niet vaak voorkomen en er dus niet berust op bent. Helaas.

In de verte zie ik hem dobberen met een prachtige ondergaande zon. Wat houd ik toch van dit jaargetijde. De absolute schoonheid van die zonsondergangen zijn ongekend. En dan is het raak. Zn vliegenlat staat zo krom als een hoepel en het spel kan beginnen. ik rol de boel op en flipper in rap tempo naar hem toe. Een mooie kop verschijnt, maar olalala dat lichaam. Een lichaam van riviersnoeken, zo vol, zo massief, zo mooi. Hij heeft het weer geflikt hoor, mn maatje, top!

Even later mis ik nog een dikke bak, en dan is het voor mij ook raak. De vis is niet eens zoveel kleiner maar beduidend minder massief, desalniettemin kunnen we de dag weer afsluiten met 2 snoeken waar we weer lang op kunnen teren, maar laat ze maar weer wat vaker komen Tommie want het was als vanouds weer super om op pad te zijn en dat is waar dat vissen toch ook wel voor bedoeld is. Gr. Edwin

Tags: , , , , ,

Monday, December 1st, 2014 Pike / Snoek 1 Comment

Putte, nieuwtjes, pikemarkings en glasoog

Foto van Rudy van Duijnhoven, meer check Beet.

Afgelopen weekend was de beurs in Putte Belgie. Tezamen met Brian stonden we er en net als 2 jaar terug was het geweldig. Al vanaf minuut 1 bij opening was het druk op de zaterdag en pas rond 15.00 uur kregen we de kans om even snel een broodje te nuttigen. Ook de zondag was gezellig, een stuk minder druk dan de zaterdag, maar de bezoekers bleven komen. Voor de bekendere stock zoals LOOP, TFO, Airflo, Hatch, Fishpond, Gamakatsu, Daiichi, Veniard, Enrico Puglisi, H2O etc maar ook de nieuwe producten vonden gretig aftrek, waaronder, zelfgemaakte tubes, eumer tubes, het grote assortiment Flashabou wat we in huis hebben gehaald, etc. je vindt hiervan al het nodige op de site terug en de komende dagen zullen we de site verder gaan aanvullen. Al met al was het een super beurs waarbij we veel bestaande en nieuwe klanten - jullie dus - hebben kunnen ontmoeten. Dank voor de komst en zeker tot een volgende!

Na de drukte van de beurs, het uitruimen en sorteren, was het maandag en dinsdag nog knetterdruk met bestellingen. Woensdag in de loop van de dag was er dan eindelijk de tijd om zelf het water op te gaan. Tezamen met Denny ditmaal achter de snoek en een eventuele snoekbaars aan. Vorige week had Denny al een kneiter van een kasteel gevangen en dat smaakt naar meer.

Nog even snel wat tubes binden / Ruizers van 25cm als test met Najat Hair, Bucktail & Flash die er op beginnen te lijken:

Maar om maar met de deur in huis te vallen, Ik heb ze nog niet getest, alles is gevangen op de favo ep’s. Ik weet wel zeker dat de tubes een aanvulling betekenen en dat we er verder mee aan de slag gaan.

Enfin terug naar het vissen, gisteren - woensdag dus - in eerste instantie achter de ooo zoooo taaie maar ooo zooo mooie en sterke rivierbakken van een snoeken aan. We dobberden en dobberden maar ze gaven niet thuis vandaag. Snel een switch, op naar de meren. Stek 2 was ook drie keer niks, nog nooit zoveel prooivis daar gezien, ik heb soms het idee dat er ook teveel prooivis kan zijn. Ze hebben het buikje te makkelijk en te snel vol. Luie ^%$^& zijn het dan. Zowel Denny als ik zien de bui al hangen.

Okok, nog even snel een andere stek en ook daar begint het traag. En dan uit het niets gaat het beginnen, ik pak een mooie 90tiger. Denny vraagt even later of hij eens met de nieuwe Loop Cross S1 Flatsman 9ft #11 mag werpen, natuurlijk man. Na 5 minuten een dikke beuk erop, hangen, we kunnen onze lach niet onderdrukken. Das nog eens testen!

Snel terugzetten en verder. Maarruh ik wil mn latje wel weer terug Denny… Heb je er al goed mee kunnen werpen? Okok nog even een paar afstandworpen pakken. En ja hoor snoek 2 voor Denny en 3 van de dag dient zich aan. Een exemplaar met een prachtige tekening.

Nu is het mooi geweest. We ruilen weer van stokken, zijn al wel behoorlijk gaar maar net tegen donker weet ik er nog 3 bij te pakken, waaronder een mooie snoekbaars, wat het dagtotaal op 6 zet, 6 op 1 hengel welteverstaan, hehe, super zo. Enne hoe kouder des te beter wat mij betreft, wat was het heeeeerlijk rustig op het water!

Tags: , , , ,

Thursday, November 27th, 2014 Pike / Snoek, Zander / Snoekbaars No Comments

Puttuuuuh!

Aankomend weekend - 22 & 23 November - is het weer zover, Flyhappening Putte Belgie. Net als 2 jaar geleden staan we hier wederom met een stand. En net als de vorige editie vlakbij het restaurant cafe, dus als je een heerlijk Belgisch biertje zit te nuttigen kun je ons niet missen. Mocht je even handjes willen schudden kom gerust langs en wellicht is het interessant om dan direct de nodige nieuwtjes te bekijken waaronder een flink assortiment Flashabou - o.a. zeer geschikt voor de overbekende Scandinavische tubestreamers ( bucktails, tubes, haken, najat, zonkers alles zal er zijn) - natuurlijk de ep’s en H2O fibers, prachtspullen van LOOP, waaronder de supersnoekstokken Boosters, maar ook de nodige Crossen, de Opti stream 9ft #5 die zo goed uit alle testen komt, wat lijnen - net als van Airflo trouwens, inclusief de di7 snoeklijnen die we zo graag gebruiken, reels van LOOP en Hatch - kleding van Hooked, vliegvisvesten, chestpacks en heuptassen van Fishpond, jassen van geoff Anderson, Gamakatsu en Daiichi haken, Stroft, leadermateriaal, veel natuurlijk materiaal waaronder deer hair, dubbings, etc. en natuurlijk de nodige mooie aanbiedingen. Genoeg spullekes dus en bovenal welkom om heerlijk te kletsen over onze prachtige hobby vliegvissen. Wellicht tot aankomend weekend! Gr. Brian & Edwin

Friday, November 21st, 2014 Dyckers News No Comments

Sponsoring LOOP & Dyckers - the KingFisher - Casting Four

LOOP staat al jaar en dag bekend vanwege het innovatieve en doordachte design van hun producten. Een voorbeeld hiervan was de ontwikkeling van Large Arbour reels. Destijds werd dat niet door iedereen goed ontvangen, vandaag de dag niet meer weg te denken. Ook de vliegenhengels, zowel enkel - als dubbelhandig zijn geliefd bij vele vliegvissers over de gehele wereld.

Edwin Kerssies, eigenaar van Dyckers.com, de distributeur van LOOP in Nederland en gevestigd te Zwolle was op de hoogte van het feit dat the KingFisher - Casting Four ook liefhebbers van LOOP zijn. Aangezien de contacten tussen the Kingfisher en Dyckers van oorsprong altijd al goed zijn geweest, was de connectie snel gemaakt tussen the KingFisher - Casting Four, LOOP en Dyckers.
Zowel LOOP als Dyckers vinden de activiteiten en ontwikkelingen van the Kingfisher - Casting Four zeer belangrijk binnen de hedendaagse vliegvisserij in Nederland, niet alleen als promotie van het enkel- en dubbelhandige casten, maar ook naar de jeugd. Daarom is er besloten om deze professionele club vliegvissers te sponsoren. Gordon Sim (directeur LOOP) tezamen met Edwin Kerssies (member pro team LOOP) hebben in goed overleg met the Kingfisher - Casting Four verschillende producten ter beschikking gesteld aanvullend op het assortiment wat the Kingfisher - Casting Four al tot hun beschikking heeft.

LOOP & Dyckers zijn ervan overtuigd dat the Kingfisher - Casting Four een belangrijke bijdrage leveren aan de Nederlandse vliegvissers. Om het vliegvissen voor zo veel mogelijk mensen, van beginnend tot gevorderd, toegankelijk maken, te ondersteunen, te verbeteren en bovenal op een uitdagende, gezellige manier verder te ontwikkelen.

Ps. Zoals de nodige klanten al weten kunnen we sowieso alle producten van LOOP leveren. Kijk hiervoor op www.looptackle.com . Ook zullen we de shop in de toekomst uitbreiden met materialen voor het dubbelhandige vliegvissen, uiteraard wanneer we zelf ook deze tak beter beheersen, zodat we jullie hierin desgewenst advies in kunnen geven. Tevens zullen we in de toekomst gezamenlijk met de Casting Four het nodige oppakken. Te denken valt aan het verbeteren van je werptechniek met zwaar materiaal voor bijv snoek (aftma 8-11) of juist ultralight met je 2tje en alle technieken die daarbij komen kijken. Wordt vervolgd!

Tuesday, November 18th, 2014 Dyckers News No Comments

Watch me bleed.

Iedere keer weer getriggerd door Volkmar, blijven de grote rivieren trekken. Als er een…
Dan vorige week op Facebook een prachtfilmpje boven op met aanbeet van Simon en Paul. (met dito magische dames) Ieder jaar probeer ik het verscheidene keren, de dode armen van een rivier, aansluitende plassen, havens en aanverwante. Meestal ben ik op de grote meren te vinden. Prachtvisserij. Met evenzo sterke snoeken. Echter die ongelooflijke aanbeet van vorig jaar en zo ook al weer een van een maandje terug, (ieder jaar krijg ik 1 a 2 aanbeten die gewoonweg niet te houden zijn op de 10 of 11) die blijft door het hoofd gaan. Zo mega hard, als een buldozer met een zwaar opgevoerd motorblok wegspurtend. Volkmar zei het al eens, rivierpike. Als er een hard kan gaan. De ultieme vechter. Toch bleef en blijf ik in twijfel. En dat, dat maakt het juist zo mooi. De onwetenheid wat er onder je zwemt. Giga strepen op de fishfinder, maar wat is het?

En dan komt het filmpje van Simon. Zalm berichtte me al, moest gelijk denken aan de verhalen die we vaak bespreken met elkaar, Ed is dit het niet? Nou ik kan je zeggen het komt verrekte dicht in de buurt. Machtig. Ze zal een keer van mij zijn.

Vandaag. Twil niet echt vlotten. Drukte. Mn jochie die niet helemaal lekker is. Heb er een hard hoofd in. Paul nodigt me nog uit voor de boot, maar ik zit voorlopig nog thuis. Rond een uurtje of 1 knapt mn maatje toch op. En na nog de nodige zaken te hebben gedaan geeft Mir aan rond een uurtje of 2, ga er maar vandoor. Snel ff bellen, wat gaan we doen. De Venloboys zijn al op de randmeren bezig waar een prachtvis van 118 door Patrick is gevangen, Denny en maatje is richting wolderwijd en Paul zit in de boot, maar ik heb te weinig tijd, weet je wat. Ik duik de rivier op. Blanken.

En die bodem kan daar blank zijn. Vele meters geen vis te bekennen. Wel talloze keren de ijsvogels om me heen, tot enkele meters van me af, met hun karakteristieke gezang. Uiteindelijk na een 100 meter peddelen komt er op 4,5 meter een mooie pluk aanzetten. Wat strepen in de buurt. Uitkammen maar. En plotsklaps gaat alles in een sneltreinvaart. Een doffe dreun. Gelijk meters makend. Nee niet die knetterharde. Maar deze kan er ook wat van. Neemt lijn tot tegen de backing en ik moet de slip strakker zetten zodat ze niet de takken van die omgevallen boom in zwemt. Deze dame weet waar ze huist. Kent de weg hier. Even valt de lijn wat slapper en vrees ik het ergste, maar dan zijn er toch weer die doffe harde dreunen. Prachtgevecht. Sterk en machtig.
Die kop, jaja dit is er een hoor, dat lichaam oioioioi. Snel wat foto’s schieten. Gaat me slecht af vandaag. Madame werkt niet mee en is boos. Echt boos. Acht tja. Ik geniet met volle teugen. Wat een vis. 113 geeft ze aan, maar wat zou ik graag het gewicht willen weten. Want wat is ze al dik zeg.
De handen vol met bloed belt Brian net na het terugzetten. Moet ff rusten en kan mn verhaal kwijt. ik hoor hem meegenieten. Super. En zo dobber je alleen, maar toch niet. Het is genieten. Gr. Edwin

Tags: , , , , , ,

Sunday, November 16th, 2014 Pike / Snoek 2 Comments

Sea Bass on the fly: season 2014 - the movie

When the water temperatures reach 12 degrees Celsius the European sea bass, Dicentrachus labrax, will head up north to our waters and start feeding in our estuaries. They reach our shores around May and stay until the end of October. During these months there is just one fish on my mind and every other fishery is put aside. There is nothing like the take of sea bass or the roughness of fishing the salts. Fishing from shore but also from the boat it brought me to a multitude of spots and learned more and more each visit to the coast. The port of Rotterdam is my hunting ground but further South and North there are ample spots te be found. This season I took along my camera and tripod and collected clips all through the season and made this movie out of it. It is far from a high quality fly fishing movie but it shows the way I perceive my beloved fishery and I have the chance to let people in on it.

For future generations I hope regulations of harvesting these fish will be changed and that for many years to come this fish will thrive like the Striped Bass in the US. I can only hope. Enjoy! Cheers Brian

Sea bass on the fly: season 2014 from Brian Elward on Vimeo.

Thursday, November 13th, 2014 SeaBass / Zeebaars 6 Comments

Triiiing, zeg he ga je nog?

Huh?
Brain aan de telefoon.
Zeg net papa geworden meneertje, mag en kan je weg?
Yup, ff paar uurtjes knallen op dat grote water.
Ok dan. Snel laatste bestellingen afmaken, pakketten wegbrengen en ik kom eraan.
En zo dobberen we rond half 4 - 4 uur tezamen op een van de vele stekken aan dat grote water. En na de nodige babypraat, ja ook dat hoort erbij, wat gapen van Brian tussendoor, het zijn korte nachten, zitten we te genieten van het prachtige weer. Niet al teveel wind, een ondergaande zon, jaja af en toe hoor ik de roep van het paartje ijsselvogeltjes wat hier huist, de gansen en vele andere vogels, wat is het toch mooi hier.

Brian had nog even snel een ander stekje geprobeerd en wist al een mooie 80tiger te vangen, terwijl ik tussentijds ook nog ff snel er in gedoken ben. Het was zoals vaak even zoeken, maar ook hier is de eerste een feit, een 70tiger die snel in zijn element terug mag.

Het laatste uurtje voor donker dus tezamen. Het is niet echt het snoekweer zoals we het graag mogen zien. Dat is toch wel wk3 a 4, beetje bewolking, maaarrr zo aan het eind van een zonnige maar toch al koude najaarsdag willen ze nog wel eens loskomen. We zullen zien.

De di7’s knallen in tempo richting horizon. Her en der laten de fishfinders wat plukjes vis zien, maar veel grote strepen zien we niet. En dan toch, toch is die daar dan weer. De lat zo krom als een hoepel, een paar mooie jumps volledig uit het water. En m’n maatje maakt een paar schitterende platen. Hij is het nog niet verleerd, hehe.

Tags: , , , , , , , ,

Saturday, November 8th, 2014 Pike / Snoek No Comments

Pike on the Fly - The Ladies.

Dames zijn het, prachtbeesten.
Onlangs een middagje het water op geweest, in eerste instantie alleen, later sloten Denny en Floris aan. Het weer is nog werkelijk waar prachtig, eigenlijk wat mij betreft nog te mooi voor snoek, maar de watertemperatuur is al flink aan het zakken, momenteel schommelend tussen de 11 en 12 graden. Het was wel even zoeken, stek 1 leverde 2 prachtvissen op, maar viel daarna stil. Dus hop naar stek 2. Steeds vaker besluit ik om maar kort ergens rond de dobberen, zeker als er weinig prooivis / grote echo’s op de fishfinder worden gezien, verkassen dus. Bij stek 2 sluiten Denny en Floris aan. En daar ligt vis, genoeg vis. Denny krijgt al vrij snel een tik, maar mist, hetzelfde geldt voor mij. En dan gaat het toch even los. Een wat kleinere brengt het totaal op 4, een snelle release en niet veel later die kenmerkende tik, zo mooi, hangen en de Cross gaat krom.

Ik roep naar Denny dat dit toch echt wel de moeite waard is voor wat foto’s en snel komt hij aangeflipperd. Niet wetende hoe groot de dame is. Bij de eerste glimp schat ik een meter, prachtvis, nog niet echt winterdik, maar het begint te komen. Bij het op de boot leggen besef ik dat ze toch wat groter is. Snel meten, heerlijk 110cm, een dikke glimlach verschijnt. En Denny maakt nog snel wat fotootjes voordat ze weer de diepte in glijdt.

Niet veel later moet ik weg om nog wat bestellingen te verwerken van de middag, maar Denny en Floris vissen nog even door en pakken nog een paar mooie snoeken. Later zijn ze nogmaals geweest, wederom met resultaat waarbij 1 snoek wel een werkelijk waar prachtige tekening heeft. Zeker een vermelding waard, geen snoek is hetzelfde. En een absoluut verslavende prachtvisserij.

Overigens zijn er ook weer de nodige nieuwe zaken binnengekomen, waaronder Spro Predator 1×7 Brown Coated Wire 20m voor het maken van eigen onderlijnen voor zowel normale streamers als tubeflies, topmateriaal, het is goed te smelten voor de lusknoop. Zelf gebruiken we ook graag de 80lb fluorocarbon onderlijnen met een lengte van 50cm en per 2 stuks verpakt, super spul. De accu’s en accu opladers zijn weer binnen, bulkverpakking Gamakatsu Worm 36 size 5/0 haken en komende week worden de bucktails weer aangevuld. gr. Edwin

Tags: , , , , , , , ,

Sunday, November 2nd, 2014 Pike / Snoek 1 Comment

Daaaar gaan we! On the fly…

Drukte op de zaak, nieuwe pakketten van Enrico Puglisi, LOOP, Lowrance, Mac Fishing, Gamakatsu, Airflo, Fishpond, etc. binnen, komen nog pakketten van o.a. Hareline aan en in de tussentijd - als het kan - het grote water op, heeerlijk, het gaat los!

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Monday, October 27th, 2014 Pike / Snoek, Zander / Snoekbaars No Comments

Het gaat nu echt beginnen, grootwaterfun.

Regelmatig krijgen we mail van klanten, wat betreft hun ervaringen, vragen en wat dan niet meer. Zo ook van Erwin. Aangestoken door de blogpostings - en dat is waarvoor we het allemaal doen - om jullie ook zo gek te krijgen - en de schoonheid en mogelijkheden van het vliegvissen in ons land proberen te laten zien - enfin Erwin heeft de bb er weer bijgepakt en niet zonder resultaat. Sterker nog het gaat lekker daar, zwaar verslavend en dat is het, knap werk Erwin en dat er nog maar veel mooie snoeken en snoekbaarzen aan de vliegenlat gevangen mogen worden. We zijn los!

Tags: ,

Sunday, October 26th, 2014 Pike / Snoek, Zander / Snoekbaars No Comments

Brittany, so beautiful

Afgelopen week een week met het gezin en familie naar Bretagne geweest. Een oud vertrouwd plekje vlakbij Paimpol waar we al weer voor de derde keer komen en wat het totaal bezoeken nu op 6 keer zet. Neem maar van mij aan, het verveelt nooit. Wat een prachtdeel van Frankrijk is dit toch. Op nog geen 50 meter van een strand, in een oud Bretons huisje. En iedere ochtend de wandeling met m’n maatje Abel en dergelijke zonopkomsten zoals je hierboven ziet.

De prachtige vergezichten, het gevarieerd aanbod aan voedsel, mosselen, kokkels, oesters, je kunt ze overal krijgen of zelf zoeken. De vakantie stond in het teken van het gezin, maar natuurlijk is er nog even gevist op zeebaars. Wild was het niet maar er kwam er toch 1 uit. En dat smaakt toch naar meer, misschien volgend jaar eens een Dyckers Sea Bass week hier organiseren? Ik heb wel wat stekken / eilanden op het oog. We gaan het zien en jullie horen het natuurlijk. Voor nu druk met de bestellingen van afgelopen week en mocht je vragen hebben over Bretagne stel ze gerust. Gr. Edwin

Tags: , , , , , ,

Sunday, October 19th, 2014 SeaBass / Zeebaars 3 Comments

Dyckers Sea Bass Competition sponsored by LOOP (6) - de uitslag

En dan hierbij de uitslag van Dyckers Sea Bass Competition sponsored by LOOP.
Er waren prachtige prijzen te winnen van LOOP en Jan Bergs heeft ook nog 3 shirts van zijn nieuwe kledingmerk ‘Hooked’ - face the elements - ter beschikking gesteld voor plaats 1 t/m 3, super! (voor meer vragen over de prijzen LOOP en Hooked kun je altijd contact met me opnemen)
1. Loop Laino Jacket of de Loop Cross S1 Flatsman 9ft #8 + hooked shirt + LOOP Cap
2. Loop Evotec g4 LW 7-9 green edition ( welke bijv prachtig op de Loop Xact 9ft #8 past en waarmee je een super poldersnoek, karper, licht zeebaars, etc. combinatie hebt) + hooked shirt + LOOP Cap
3. LOOP Reel Bag + hooked shirt + LOOP Cap
4. Clliffs Bugger Beast Sr. + LOOP Cap
5. LOOP Cap

Er zijn minder vissen gevangen dan vorig jaar. De omstandigheden met zon en weinig stroming waren niet geheel perfect en alhoewel de berichten leken aan te trekken is het de laatste maand niet gemakkelijk op de maasvlakte. Trouwens een absoluut compliment voor de deelnemers die vrijdagnacht om 0.00 uur al klaar stonden en waarvan velen met niet meer dan 5 uur slaap over 2 nachten hebben doorgevist tot zondagmiddag 12.00 uur. Het weer was dan ook prachtig. Uiteindelijk zijn er 49 zeebaarzen gevangen, 1 harder en 2 finten. De grootste was 62 cm, de nodige 50tigers en vele vissen in de 40. Dit jaar weinig scholenbaars, wat vorig jaar wel het geval was en de aantallen omhoog bracht. Blijkbaar moeten die - hopelijk - nog arriveren. De grotere vissen zijn zowat allemaal ’s nachts gevangen. De uitslag:

1. John Maaskant: 35 punten
2. Denny Jungerman: 27 punten
3. Albert Bus: 23 punten
4. Gijs Mulder: 16 punten
5. Arjan de Vries: 14 punten
6. Jorn Baier: 13 punten
7. Gino Cozijns: 9 punten
8. Sami Effrat: 8 punten
9. Yuki Boon: 7 punten
10. Patrick Francken / Roel Lentz: 6 punten

Via deze weg feliciteren we nogmaals de winnaars, klasse gedaan mannen. Iedereen heeft er echt voor moeten ‘werken’ en waren zondagmiddag bekaf. We hebben ook van menig deelnemer vernomen dat het maandagochtend op het werk zwaar was haha. Opvallend in de lijst is dat gids Edwin Otting een aantal deelnemers op sleeptouw heeft genomen die nog niet bekend waren met deze vorm van vliegvissen. Zowel Arjan als Roel hadden de smaak te pakken en wisten met hun vissen gevangen tijdens de gidssessies - wat zeker niet makkelijk is daar je met meerdere mannen staat en dat toch vaak de zeebaars stoort - plek 5 en 10 te behalen. Een dikke chapeau voor Otting! En ieder jaar zijn er weer die prachtige verhalen van wat er beleefd is. Er zijn toch weer de nodige beren gehaakt die gewoonweg niet te houden waren, de 80cm plus vissen, machtig. De zeehonden die menig deelnemer aan het schrikken hebben gebracht, de missers, lossers, het balen, maar bovenal het genieten van al die mannen aan de waterkant en bij ‘thuiskomst’ bij de huisjes.

In de laatste berichtgeving die de komende dagen online zal komen te staan zullen we trachten nog een sfeerimpressie te geven van het weekend, voor nu de eer aan de winnaars. Gr. Edwin namens de gehele organisatie, Mirjam van Dijk, Brian Elward, Edwin Otting en Sander van der Wal.

Nr. 1: John Maaskant

Nr. 2: Denny Jungerman

Nr. 3: Albert Bus

Nr. 4: Gijs Mulder

Nr. 5: Arjan de Vries

Tags: , , , , , ,

Wednesday, October 1st, 2014 Dyckers Weekend, SeaBass / Zeebaars 3 Comments

Dyckers Sea Bass Competition sponsored by LOOP (5) - vervolg

Even stil aan het front. Dit vanwege drukte op de zaak - het snoekseizoen is begonnen - en een kleine crash op de computer waardoor we tijdelijk niet bij de fotobestanden konden. Enfin alles is weer in orde en er druppelt weer het nodige binnen. De wedstrijduitslag van Dyckers Sea Bass Competition 2014 volgt snel, welke overigens ook internationaal wordt gevolgd. Volgend jaar naast de Nederlandse en Belgische deelnemers is er ook interesse vanuit Frankrijk en Engeland getoond. We zullen zien.

De prachtige uitdagende vliegvisserij op zeebaars blijft in ieder geval trekken, waarbij het best moeilijk is op dit moment. Toch wisten o.a. Brian en Denny afgelopen week weer mooie vissen te pakken, top mannen.
Nog een maandje of anderhalf verwacht ik, waarbij de grote dames zich nu laten zien. Succes!

Tags: , , , , , , , ,

Wednesday, October 1st, 2014 Dyckers Weekend, SeaBass / Zeebaars No Comments

Welkom!

Welkom bij de blog van Dyckers, met reports, foto's, tips, tests en meer. [ RSS feed ]