IJsseltorpedos, veel beter wordt het niet.

Het was al wachten op die verlossende warme dagen, en dan, dan is het een optelsom van factoren. Feit is dat het wel los moet gaan dit jaar, die vis staat te exploderen. Afgelopen zondag was zo’n dag. Het kon niet anders. Met een mooie redelijk hoge waterstand op de ijssel en enkele ondergelopen graslanden moest het wel. En zo was het. Overdag kon ik niet, drukte met het gezinnetje, maar ik kreeg al wel wat telefoontjes van maten (waarvoor dank) dat er het e.e.a. gesignaleerd was. Het kon ook niet anders…

En dan beginnen de kriebels te komen.
Zou het weer eens?

Savonds ben ik niet te houden en kan nu wel weg.
Snel de auto in en karren maar.
Wat een prachtig schouwspel bij aankomst. Paaiende brasems en naaarmate ik langer kijk zie ik wat grotere schimmen in het laatste avondlicht. Ik moet snel zijn, want straks zie ik niks meer. Dus hop en gaan. Werp een paar mooie vissen aan, deze doen niets en dan toch weer onverwachts op een prachtige zwemmende karper, alles op zicht, mooie afstand, gaat de bol, hangen, yiiiiiiiii ooooo dit is weer een tijdje terug zo’n ijsselkarper, wat sterk, wat sterk en ik moet alle zeilen bij zetten om de vis te kunnen pareren over de graslanden. Een prachtig schub van tegen de 20 pond ligt even later in het net. Dit is genieten en besef me hoe uniek deze visserij is. Ik ga ff zitten na dit prachtbeest te hebben teruggezet en merk dat het nu ook te donker wordt om nog vis te kunnen spotten, tijd om naar huis te gaan.

De volgende dag – maandag ochtend – zijn daar nog steeds de kriebels, het is een prachtdag. En dit zijn spaarzame momenten op jaarbasis, want lang duurt het niet deze situatie. Snel op de zaak, pakketten in orde maken, vliegen binden voor klanten, nog wat bezoek en dan rond een uurtje of 11 is het ff rustig. Heb de tijd tot 13 uur, dus – je raadt het al. Daar gaan we weer, niet te houden. En eindelijk kan ik weer eens na alle drukte van de afgelopen weken.

Om een lang verhaal kort te houden, ze zitten er nog. Geen gemakkelijke visserij, dat zeker niet, maar na een tijdje pakt een mooie 15 ponder schub mn bol. Hangen, feest! Deze mag zonder fotootje terug want al snel zie ik een grote schub cruisen. En ja hoor deze gaat ervoor, even later spurt die over de graslanden alle kanten op, de backing komt tevoorschijn en de Cross staat zo krom als een hoepel. Veel beter wordt het niet… dik dik over de 20pond en tegen de meter in lengte.

Maandagavond rond half 9, kids liggen op bed, tis nog steeds zwoel. Weet je wat? Ik ga nog even, nu een andere stek. Maar ook hier blijkt in het laatste avondlicht nog vis te cruisen. Tis nog niet afgelopen dus. En in het donker zie ik wat langs me heen scharrelen, snel aanwerpen, hangen! Een duits pootspiegeltje van een pondje of 12 en 50-60cm ligt niet veel later in het net, 4 stuks nu, gekkenwerk. Op de terugweg besef ik wat voor feest dit is geweest en gezien de weersvoorspelling het waarschijnlijk al weer afgelopen is. De IJssel en haar IJsseltorpedos, wat een machtig mooie hobby hebben we toch!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *