Studio VisTV, karpers en bones.

En ineens zit je daar dan met Marco Kraal aan tafel. Opnames Studio VisTV seizoen 2014 / 2015. Een 50 minuten durende praatprogramma over….vissen!

Of om Het Visblad nieuws van gisteren ( de dag dat ik er was) te quoten: – LIVE VANUIT HET PLASHUIS: STUDIO VIS TV – Zoals al eerder aangekondigd, start het nieuwe seizoen van Studio Vis TV op zondagochtend 21 december, om 09.00 uur op RTL 7. En vandaag vinden de eerste studio-opnames plaats, in Sportviscentrum Het Plashuis bij de Nieuwkoopse Plassen. De eerste studiogasten zijn inmiddels gearriveerd: Ernesto Kamminga en Edwin Kerssies. Deze rasvissers zullen aan tafel honderduit vertellen over hun visserij – respectievelijk de karper- en de vliegvisserij.

De uitzendingen starten 21 december en die van mij zal 28 december uitgezonden worden. Ik ben benieuwd, weet niet eens of ik ga kijken, want het ging weer met horten en stoten, zucht. Ach we gaan het zien, bovenal hoop ik dat er wat vissers enthousiast zijn gemaakt voor het vliegvissen, toch wel de mooiste en soms ook zeker de effectiefste manier om een visje te vangen.

De bedoeling was om een soort crossover te krijgen tussen de 2 studio gasten en dat is gelukt. Want al snel ging het over het vliegvissen op karper en op basis van de heerlijke gesprekken met Ernesto en Marco kwam dit in mijn hoofd:

En bedankt he Ernesto Kamminga & Marco Hans Kraal! Nu zijn daar die kriebels weer. Vliegvissen op karper. Als de omstandigheden perfect zijn, als ze cruisen over de flats, als alles op zijn plek komt, dan is het toch wel heel erg mooi. In de verte zie ik de schim al komen. Knikkende knietjes kan ik je verzekeren. Over de prachtige flats in dit kraakheldere water. In de tussentijd zijn er al wat kleinere langsgecruised. Moeilijk om ze te laten gaan. Maar ik wil de boel niet verstoren. En eenmaal een vis gehaakt hier en je kunt het vergeten. Vandaag is de dag. ik ga ervoor.

In de verte komt er een schim aan waar je u tegen zegt. Nu hopen dat de vis binnen werpafstand komt. Het is wachten. Rustig zwemt ze de goede richting op. Hier en daar een korte stop om de bodem te inspecteren. Absoluut in ‘feeding’ modus. En dan zie ik dit prachtbeest pas goed. Ik heb haar nog niet eerder gezien. Ze is groot. Een grove schatting toch wel boven mn toenamlige PR van 17kg. Als dit maar goed gaat.

Niet verkloten Edje. Niet op de vis gooien, dan is ze met zeker weg. Geen rare bewegingen. En snel breng ik m’n lijn op lengte. 1, 2 valse worpen en het bolletje plopt pakweg 1,5 meter voor de spiegel neer. Langzaam zinkt die naar de bodem. Een klein rukje brengt de carpbol op de juiste positie. Nu maar hopen dat…

Nu moet je weten, het is altijd de vraag of de karper ervoor gaat. Vaak negeren ze hem gewoon, soms kussen ze het bolletje, je staat dan perplext, kunt niks doen, wil het wel uitschreeuwen, o zo frustrerend. Maar zo af en toe.

Zo af en toe gaan ze ervoor en wat kan dat dan hard gaan. En ik zeg het je. Deze ging er vol voor. Bedacht zich geen moment. Zwom in rap tempo naar het bolletje, zoog het op, kan m’n ogen niet geloven. Een snelle ruk en het is hangen. Wat een geweld. In een spurt vliegt de spiegel ervan door. Wat kunnen ze toch sterk zijn. M’n Cross #8 zo krom als een hoepel zie ik de lijn wegschieten, op naar het talud. En dat is zweten. Al meerdere vissen ben ik hierop verloren. na pakweg 50 meter, dik in de backing dus, gaat de flat / het ondiepe deel snel over naar een diepte van 7 a 8 meter. Je raadt het al, als ze daarin duiken wordt het een moeilijk verhaal. En even maakt ze gestalte om het ook zo te doen, maar met goede tegendruk weet ik haar te pareren en naar de oppervlakte te krijgen. En na nog een paar mooie runs komt de vis binnen handbereik. Een absolute beauty van een karper. 2,5 jaar geleden gevangen, maar tot op de dag van vandaag herinner ik me deze dril tot de puntjes. Wat een machtige visserij is dit toch. En wat een prachtige vis is die karper. Arrggg kan niet wachten tot de lente!

En!!!!! Marco heeft sinds vorig jaar de bone ontdekt…prachtig om daar zo over te lullen met z’n 2 en wat is het ook een prachtvis. Of zoals elders verwoord:

If there is something I like to do…
Started with Mirjam back in 2003 just to see what it is all about. At that time there was not much info on the internet, so I was uncertain about the possibilities and this type of flyfishing. Since then I am a ‘bone addict’. And this addiction already took me to beautiful places around the world, together with friends and my wife.

Enfin het was een zeer enerverende dag daar in de studio en we gaan het zien wat ze ervan brouwen. Ik ben erg benieuwd en hoop dat jullie er toch een beetje van kunnen genieten. Feit is wel…laat mij maar aan de waterkant staan, soms voor een groep gasten, geen probleem, maar voor de camera’s dat is andere koek. Diep respect voor Marco Kraal, want het is niet niks. En dat mag ook wel eens gezegd worden.

Oja nog ff wat zakelijke mededelingen. Er zijn weer Loop Boosters binnen, als er 1 snoekhengel is voor een nette prijs. Niet voor niks dat er al zovelen mee vliegvissen, echt een aanrader en ondertussen zijn er dan ook al velen van verkocht. Verder de nodige crossen ( Cross 11 !!), loop reels, airflo lijnen, gamakatsu haken, de vulling blijft komen. Ook prachtige METZ necken / saddles, grade 1 super kwaliteit, let op beperkte voorraad, zeer moeilijk aan te komen! Puglisi is onderweg, H2O wordt snel weer aangevuld, net als de Hedron Flashabou en de Big Fly Fibre. Onze eigen tubes komen snel in de shop ach en zo gaan we lekker door. Voor nu vangze, snoek, havenvoorns, ovm of wie weet een tropentrip, geniet ervan, dat is waar het allemaal om draait. Cheers, Edwin

2 thoughts on “Studio VisTV, karpers en bones.

  1. Rudi Hendrix says:

    Helemaal geen comments? Nou ja zeg!

    Het is al een tijdje geleden, maar ik heb echt genoten! Je hebt laten zien hoe mooi vliegvissen is. Jullie zijn beiden een mooie tijd aan het woord geweest. Heel netjes! Ook heel herkenbaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *