Tuna on the fly, totally madness! (1)

Meer dan 25 jaar vliegvissen, denk je het nodige meegemaakt te hebben, van tropische avonturen tot forellen in hoge bergstroompjes en dan komt dit…

Al vele jaren staat de bluefin op m’n lijstje. Bluefin Tuna, Thunnus thynnus. De sterkste, de snelste, de mooiste. Als klein jochie bladerde ik de oceaan boeken grondig door, walvissen, haaien, zwaardvissen en tonijnen, ze spraken tot de verbeelding. Gaandeweg begon ik steeds meer van de zee te houden, het onverwachte, het ruige, de prachtige zonsopkomsten en iets wat nog niet geheel ontdekt is, uitgedokterd of gemonitoord zoals dat tegenwoordig chiq heet.

Verschillende tropische zee avonturen hebben we nu meegemaakt, tarpon, bones, jacks, permit, wat een heerlijke visserij is dat toch. Een absolute verslaving, waarbij de drang er altijd zal zijn. Maar met een opgroeiend gezinnetje wordt de tijd schaars en kan ik niet zomaar even 10 dagen weg.

Afgelopen zomer leerde ik tijdens onze gezinsvakantie iemand kennen, Samuel. Een fransman die na 10 jaar hard werken in de buurt van Parijs de stap heeft gewaagd om te verhuizen naar de Middellandse zee waar hij als kind al met zijn vader kwam. Een eigen snelle boot laten maken, 150pk erachter en sinds 2013 met deze boot je de mogelijkheid geeft om de Middellandse zee te bevissen. Perfecte spinlatten, jig, topmolens en wat al niet meer, hij heeft de spullen goed voor elkaar. We raakten in gesprek, maakten een afspraak en ja hoor daar zat edje dan op die prachtzee. Een ongekend uitzicht achter me, de zon opkomend en kijken wat de dag ons brengen zou. De zomer is hier een moeilijke periode maar o wat waren we blij toen we een tonijn zagen springen. Veel meer was het die dag niet buiten die talloze rare maanvissen. Sam zei tegen me dat ik in het najaar maar eens terug moest komen, of anders in het voorjaar. De tijd dat er toch wel tonijn zit en valt te vangen, met de spinlatten wel te verstaan, maar dan zou het toch ook met de vliegenlat moeten kunnen is mijn gedachte dan…

En toch je weet het nooit. Mooie verhalen gaan door je hoofd heen, maar er zijn geen zekerheden binnen het vissen en al zeker niet op tonijn. Het ene jaar is het andere jaar niet. En er wordt door gidsen een hoop beloofd, maar ik heb maar verrekte weinig tonijnen gezien de laatste jaren. Enfin we hielden contact. Of het er ooit van zou komen? Eerlijk gezegd dacht ik van niet.

Totdat Sam midden oktober tonijnfoto’s liet zien, verrek. het klopt toch! What to do? En daar kwam die drang, soms te onderdrukken, maar nu niet…1,5 jaar geleden dat ik voor het laatst de tropen heb bezocht. Er is nu echt een kans op tonijn. Groot is de kans niet, dat besef ik me. Maar het kan. Het is tijd voor aktie!

Als er een meegaat dan wordt het Brian. De vismaat die meer dan alleen vismaat is. Dezelfde ideeen heeft wat betreft het vissen, veel verstand van zaken, een aanvulling op het team. Zo belangrijk. Alleen krijg je die gespierde krachtpatsers niet binnen, teamwork daar draait alles om. Dus snel contact gelegd. Zo maat, kun je volgende week zondag t/m woensdag weg? Eeeuh wat ben je van plan dan. Nou tis druk op de zaak, dus ik kan maar kort weg. 1 dag 1500km rijden, 2 dagen in de boot achter de tonijn aan met de vliegenlat in de hoop op een aanbeet en dan de dag daarop weer 1500km terug. Waaaat???? Ben je gek man? Ja compleet haha, maarruh ga je mee? Eeeeuh Ja man, ok dan, knallen, we gaan er voor, hoooooolyyyyy fuck!

En het was gekte, complete gekte, we hebben i.v.m. het slechte weer de 2de dag maar een halve dag kunnen vliegvissen, echter het was mooi geweest, meer dan mooi. Je had ons ‘s avonds na de eerste dag op de hotelkamer moeten zien. Alles, maar werkelijk alles doet pijn, spierpijn, wat een drills, wat een feest en wat een ongeloof. We konden het simpelweg niet geloven. Alsof we in een film waren terecht gekomen, welke meer fictie dan werkelijkheid is. Totaal onverwacht zaten we er compleet middenin. Op zicht vliegvissend op bluefin tuna. Jagend van school naar school. Gevechten waar je u tegen zegt, je totaal uitputten, gemiddeld een half uur vol pompen, beter wordt het niet. Dat beseffen we ook. Dit was 1,5 dag Tuna on the fly, totally madness!

Er zullen nog de nodige korte verhalen, foto’s en wellicht nog wel wat filmpjes komen. Op FB staat er al het nodige. Nu dus ook hier, alvast een eerste glimp + prachtige film gemaakt door Brian van deze indrukwekkende ultrakorte vliegvistrip die ik nooit zal vergeten.

Gr. Edwin (en Brian)
Team Dyckers
Ps. we zijn bezig om volgend jaar de mogelijkheden te onderzoeken om een totaalpakket voor vliegvissen op tonijn neer te zetten, van infoavond, juiste materiaal, knopen (zeer belangrijk) de te gebruiken haken, leaders en vliegenlijnen. Dit is visserij waarbij elke fout driedubbel en dwars wordt afgestraft en waarbij slecht materiaal direct aan diggelen wordt geslagen.

Bluefin Tuna on the fly, Mediterranean Fall run from Brian Elward on Vimeo.

16 thoughts on “Tuna on the fly, totally madness! (1)

 1. Frank Dreef says:

  Prachtige reportage. Echt super. Mooi dat moment dat je denkt hij/zij komt binnen en dan gaat ie gewoon weer …. alle lijn weer afnemend in een seconde of wat waar je net 10 minuten mee bezig bent geweest om binnen te halen. Ken dat gevoel en dat was dan nog met een serieuze big game stok … . Complimenten.

 2. Ed says:

  Dit is waanzinnig!!! Wat een megavangsten en relatief dicht bij huis, mooier kan het haast niet. En wat is het volgende project, Orca’s op een EP imitatie pinguin ;).
  Gr. Ed

 3. Gijs Mulder says:

  Jongens wat is dit weer mooi! Dit laat maar weer eens zien dat je uit je visserij haalt wat je erin stopt. Twee dagen rijden voor nog minder vistijd, wat een doorzetters! En de beloning een supersessie, jullie vielen met je neus in de boter. Proficiat!

  Groeten, Gijs

 4. Marcel says:

  Echt bizar jongens, toppie!
  Maar kan ik dat ook met mijn Danielsson Midge reel?
  Enne die Cross gaat zeker op marktplaats….van oud omaatje geweest (-;
  Kicken hoor, op naar part II

 5. Joop says:

  Wow! Supercool avontuur, en hoe onwijs zal de voldoening geweest zijn na dag een! Een plan, 1 kans, er voor gaan en dan met je neus in de boter! Veel beter wordt het niet….

  Supertof beschreven, gefotografeerd en gefilmd (wat een onwijs mooie vissen zijn het zeg!!!) onwijs gaaf dat jullie dit zo delen, steekt aan!

  Gr. Joop

 6. Samuel says:

  Thanks Edwin,
  You and Brian are greats anglers! No kill, sport spirit, really nice report (strange traduction sometime with google, I have to lean Dutch lanuage to!)

  See U soon !

  _Sam
  Roussillon Fishing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *