Dyckers zeebaars maasvlakte update: de Blokkendam

Onlangs wilde mijn vriendin lekker naar het strand voor een wandeling. Wat een mooier moment om naar het nieuwe strand van de Maasvlakte II te gaan en daar gelijk even de nieuwe stekken te bekijken terwijl we aan het wandelen zijn.

We waren een uurtje na hoogtij aangekomen en het water trok zich langzaam terug. Eerst even bij het stuk naast de slufter gekeken, paar prachtige baaien die zich met hoogwater daar vormen en die prooivis en zeebaars zal aantrekken. Tis wel vergeven van de kitesurfers dus een vroege ochtend stek. Helemaal aan de andere kant van het strand de bekende en veel besproken Blokkendam bekeken, van dicht bij dit maal!
Ik ben halverwege de dijk gestopt op een bouwplaats en ben naar boven gelopen. Daar een prachtig uitzicht over de lagune en wat direct opvalt is dat de afstand tot de blokken met hoog water nog een behoorlijk eind is. De zeekant van de dijk is geheel bezaaid met vuistgrote keien en naar beneden lopen moet met enig voorzichtigheid gedaan worden. De overgang keien naar water is wat steil maar tevens ook gelijk van redelijke diepte, laten we hopen dat de lagune over het geheel enig diepte heeft.

Aan de waterkant een steen opgepakt en zo ver mogelijk naar de blokken gegooid (oude honkballer die ik ben moet ik toch even kijken hoe ver ik kom) De steen eindigt nog ver voor de helft van de afstand in het water. (ik heb er maar meteen 30 achteraan gegooid om een stek te creëren voor eigen gebruik) Met de afstand zit het wel snor ik denk al gauw 60 meter. Daar langs de doorgaande weg parkeren gaat geheid uitlopen in een boete dus zijn we naar de dichtstbijzijnde parkeerplaats gereden om te zien hoe ver het lopen is naar de dam. De parkeerplek heet “ Holland slag”, erg groot is ie niet maar een 30 tal bellyboaters kunnen er wel parkeren.
Dan een minder leuk punt, met gps even gekeken hoe lang je erover doet via het strand maar ook over het fietspad (je moet dan de dijk over met je BB aan het einde van het ingezaaide stuk dijk/duin, dus daar waar het mag!!!)

Reken maar zeker op een wandeling van 1 km over het zand en fietspad en het duurt zonder materiaal 15 minuten. Daarnaast loop je het laatst gedeelte over die losse keien (en ook terug van je drift).
Met hoog tij en de westen wind die er vandaag waaide kwam er een mooie stroming langs de blokken, wel was het water aan de buiten zijde erg bruin. Aan het begin van de dam is er een dwarsverbinding vanaf het strand naar de dam, erg handig zou je denken maar ik moest even wat tips van mijn wand klimmende vriendin krijgen om op de 3 meter hoge blokken te klimmen. Mocht je toch als avonturier zo naar de dam willen klimmen dan kom je bedrogen uit. Tijdens de bouw hebben ze rekening gehouden met het feit dat vissers zich niet aan de regel “ het is ten strengste verboden zich op de blokken van de dam te begeven” (mea culpa maar het was puur uit journalistiek oogpunt) en hebben de laatste blokken tussen dam en dwarsdijk vergeten neer te leggen. Je zal dus een sprong moeten wagen over een gat van 3 meter diep en over een afstand van 4-5 meter. Slimme rakkers!

Voor de conditioneel goede bellyboaters, tot aan het water! Btw kayakers kunnen vanaf de parkeerplaats via een ramp snel naar zee en dan na de branding makkelijk naar de blokken kayaken, jee voor de Hobie!
Dan het belangrijkste nieuws, de verhalen van hermetisch gesloten lagune is een broodje aap. De blokken zijn inderdaad heel netjes gestapeld maar tussen elke blok ligt er zo’n halve meter ruimte, dus tussen elk blok!
Gr. Brian

8 thoughts on “Dyckers zeebaars maasvlakte update: de Blokkendam

 1. jurgen says:

  Mooie stukje,

  Ook mooi op te lezen dat je met een kajak vlak naast de parkeer plaats te water kan 🙂

  weet je toevallig ook of het toegestaan is om daat te water te gaan en de buitenkant af te vissen met een kajak?

  Heb tot op heden nog niks erover gevonden?
  (en staat toch echt op mijn programma butienkant afvissen met pluggen en de vliegenhengel)

  mvg Jurgen

 2. Martien says:

  Bedankt, heel handig.
  Als bellyboater kun je dan misschien het beste met z’n tweeen gaan, je spullen bij de dam uitladen en dan pas parkeren.
  Hoeft er maar een te lopen zonder spullen…
  Wie gaat er mee?;-)

 3. Cornelis says:

  ben benieuwd naar de viservaringen daar…

  grt. Cornelis

  p.s. : krijg wel weer de kriebels…uit een bellyboatje blijft het mooist…

 4. rene sehr says:

  Bedankt voor het delen. Iemand enig idee overde diepte voor de dam aan de zeezijde? Mag je wel aan de buitenkant met de boot of kajak, op de kaart ligt het toch al aardig bij de rand van de ingang naar de waterweg. Bij de oude Blokkendam zijn we toen al eens weggstuurd…..
  Er zijn nog een hoop vragen te beantwoorden, maar de tijd zal het leren….
  rene sehr

 5. Brian Elward says:

  Hoi Rene,
  buitenkant weet ik eigenlijk niet hoe diep het er is. met laag water heb je nog wel een richel aan de binnenzijde die het niet direct diep maakt. dat kan voor de vliegvisser gunstig zijn om al snel op diepte te zijn.
  De buitenzijde is volgens mij wel toegestaan, als je maar buiten de rode boeien blijft. net als in de waterweg zelf. De boten mogen langs de Blokkendam driften (met motor in neutraal) mist ze buiten de rode boeien blijven.
  Lesley heeft volgens mij wat meer gegevens omtrent de toegankelijkheid van het gebied.
  Bij de oude Blokkendam werd je na de start van de bouw idd weg gestuurd, daarvoor mocht het, maar dat was ivm de werkzaamheden.

 6. Gerard Berkhout says:

  Er zitten wel heel grote harders, maar zeebaars heb ik tot nu toe niet kunnen vinden/vangen. Helaaaaaaas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *