SjØØrret.nl

Edwin heeft alweer lang genoeg de blog gedomineerd met zijn super succesvolle sessies op grootwatersnoek. Man oh man, wat waren dat toch weer een beesten, om jaloers op te zijn! Maar het is dan ook loon naar werken al die uren op het water, in je bellyboot in die kou. Dat vergt wel passie en doorzettingsvermogen. Zelf heb ik het ook een paar maal geprobeerd, maar verder dan een handjevol snoeken kwam ik niet.

Ik heb in de winter naast het snoeken een andere terugkerende passie, meer een soort van geestelijke verslaving, waar mijn gedachten steeds naar toe gaan als de dagen koud en kort zijn. Gemakkelijk is het zeker niet, heel veel factoren spelen mee en heel vaak sta je te vissen en zakt de moed in je waadschoenen. Het moeilijkste is wellicht het uitvogelen van het spelletje, er is bijna niemand met wie je je kennis kan delen. Het zijn eenzame uurtjes die verstrijken en het enige wat je op de been houdt is je geloof in de visserij en de kronkel in je geest. Dat is wellicht waarom het ook zo trekt en waarom ik keer op keer naar zee rij om het te proberen. Het is een nieuwe visserij in Nederland en zo goed als niemand doet het, dus het is de uitdaging van het onbekende.

Je staat aan de kust, het water is veelal gekleurd, de wind guur, je handen verkleumd en hier moet het dan gebeuren. Maar na 4 jaar op pad gaan en doorzetten, weet ik inmiddels welk tij het beste is, uit welke richting de wind moet waaien en waar ik ze kan verwachten. En dat is wel fijn, want de trip naar zee is lang en er moeten de nodige uurtjes in geïnvesteerd worden.

Dit koude winterse seizoen bracht me een paar mooie successen en ook weer de nodige verassingen. Vaak stond ik alleen aan het water, maar af en toe kwamen medevissers mij vergezellen. Vissers zoals zeehonden, aalscholvers en zelfs bruinvissen leidden mij soms mentaal even af om de monotonie van het zeeforellen te doorbreken. Dit seizoen zijn er al een paar mooie goed doorvoede zilveren vissen gevangen door mij, maar ook door een paar vismaatjes die mee zijn gegaan en de waarde van de stek kunnen waarderen. De grote jongens ben ik nog niet tegengekomen, wel al zien springen en zien jagen, maar de kans is er altijd.

In de vliegvismedia wordt er vaak over gesproken hoe fijn het zou zijn om forel in Nederland te krijgen……. Ik weet wel beter en lach er altijd een beetje om. Gr. Brian Elward.

4 thoughts on “SjØØrret.nl

  1. Franklin Moquette says:

    Mooie zeeforellen Brian.
    Vooral die houting is bijzonder (aan de vlieg en ook nog eens in zout water!)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *