Monsterfest @ Carnaval ’13

Het water waar het allemaal plaatsvindt. Een klein deel daarvan. Ze is prachtig, groots en soms ook zacht. Vooral als er nauwelijks wind staat, tijdens m’n eerste sessie dit weekend. Zaterdagochtend. Smiddags voor de carnavalsoptocht met het gezin, in de ochtend op pad met de bellyboot. Het grote water. Koud maar mooi. De zwanen – die in 100tallen aanwezig zijn – laten zich luidkeels horen. Een apart gezang. Mooi is het. Heele hordes meerkoeten dobberend over de ondieptes, hier en daar een witte reiger of de bekendere grote neef. En ja hoor zelfs een roerdomp schiet uit het riet weg als ik met het gevaarte kom aanwandelen. Het is op en top genieten en ik kan niet wachten om het water in te gaan. De blanksessie van vorig weekend geeft mij altijd juist weer extra moed en er waren wat zaken waar ik me aan vast kon klampen.

Maar zo lieflijk het er boven water aan toe kan gaan, zo hard is het onderwater. Een strijd van leven en dood. Eten of gegeten worden. En dan heb je nog af en toe die rare vissers, die je dan nog wel terugzetten, of als je minder geluk hebt, maar wat is geluk? De oudjes, de big mama’s, de monsters, weten wat ze moeten doen om niet in de handen van de beroepsvisserij te komen, kennen de klappen van de zweep, ontlopen vaak de dans? Kweet het niet. Maar ondanks deze beroepsvisserij, die ik liever niet zie, zit er zeker nog vis. Ook ondanks die grote groepen aalscholvers, die ik ook liever niet zie. Alhoewel. 1 of 2, ze leiden me de weg. De weg naar monsters. De monsters van het grote water.

De eerste uren dobber ik wat rond maar tis niet veel. En dan plotsklops kom ik bij een grote school vis die diep in de vaargeul ligt terecht. Stripstrip BAM hangen. Het feest – voor mij dan – kortstondig kan beginnen. En het einde is nog ver in zicht. Want alhoewel ik rond 1400 uur thuis moet zijn voor de optocht, blijven de monsters gaan. Dus zondagmiddag ook nog even kortstondig – een paar uurtjes kon ik helaas maar, echter niet te houden, dus ja weer even gedobberd – het feest bezocht. Nou ja feest. Alles wat daar dus onder water zwemt is de klos. Schooltjes ruizers en blankvoorns gaan er zeker de weten aan. Worden compleet tot moes geslagen. De brasems zijn hun leven ook niet zeker denk ik. En een eend, of zelfs een aalscholver past wel op dat die daar niet komt. Ik ben gestuit op het monsterfest welke de big mama’s gedurende carnavalsweekend 2013 hebben besloten om te organiseren. En het feest gaat alle proporties te buiten. Een complete vreetpartij. En hoe dik we ook zijn, het lijkt wel of ze zingen, we gaan nog lang niet naar huis, nog langeee nie, nog langeee nie, of….. ik ga jullie verder niet lastigvallen, maar krijg spontaan rare carnavalsliederen in m’n hoofd, en dat …nee ik ben niet zo’n carnavalsman, laat ik het zo zeggen. Maar het is gekkenwerk. Compleet gekkenwerk. En na een telefoontje van het thuisfront, de laatste worp, en weer een aanbeet, vind ik het welletjes. T’is goed zo. De vraag is of de prooivis er ook zo over denkt. Want die zullen minder blij zijn. Want ik denk dat het monsterfest nog even door is gegaan tot in de late uurtjes. Waarbij ze nu uitbuikend op de bodem liggen om over een tijdje nog maar eens het feessie kortstondig over te doen. Maar een dergelijk feest, voor mij onvergetelijk en super blij dat ik ze allen ongeschonden en snel weer het water in heb kunnen zetten. Zodat ze over een maand of wat voor het ozo belangrijke nageslacht kunnen zorgen. Dat is hun feest en zal ik ze dit keer niet storen. Gr. Edwin Kerssies

17 thoughts on “Monsterfest @ Carnaval ’13

 1. Dyckers, Pure Flyfishing says:

  Dank allen! Enne Cornelis, nou vooruit danmaar. 13 stuks – het is een crime om dergelijke vissen te meten vanuit de bellyboot en langs de hengel leggen lukt ook niet zomaar, want daar zijn ze simpelweg te zwaar voor, diegenen die dat opperen hebben geen ervaring met dit soort werk, kwas ook echt kapot – enfin zeker 4 dik boven de meter waarvan 1 a 2 rond de 25 pond – daarnaast 4 rond de meter, nog 3 in de 90, 2 in de 80tig en 1 in de 70. Nog nooit meegemaakt…monsterfest 2013.

 2. Rein says:

  Hej Ewin.

  Weer super man,leuk verhaal ….ene hele mooi dame’s .
  High and dry………gaat dat nog wel op,met die”FAT LADIES”

 3. hendri says:

  zo dan ben je inderdaad wel bekaf als je 13 van die beesten uit het water moet sjorren en dan ook nog trappellen in de bb. respect man! super vet.

 4. de Harry says:

  Jeeeeey wat gaaf edwin. Diep respect hoor met dat koude water. En wat een vissen man. echt super vet. Je ziet wel weer dat hard werken beloond word. Het is je gegunt hoor.

 5. Pim Busker says:

  Dit kan wel eens het grootste snoeken spectakel zijn dat ooit in Nederland met de vliegenhengel, bellyboat en streamer is mee gemaakt en gefotografeerd. You hit the Jackpot. Gefeliciteerd.
  Grtz Pim Busker

 6. frederic says:

  Je neemt ons in de maling….
  Dit is een compilatie van snoeken uit ierland, zweden en zelfs Canada….toch???

  Ongelooflijk , The pikeman strikes back! en hoe…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *