Bellypike gewoonweg verslavend, wat zijn ze sterk.

En succesvol ook! Mits vliegvissend met het juiste materiaal, kan het zo ontzettend gaaf zijn. Wat zijn ze sterk. Vooral de snoeken van groot water zoals de randmeren, volkerak, rivieren, havens, of kolken die rechtstreeks in verbinding staan met de grote wateren en waar de big mama’s langzaam maar zeker hun winterschuilplaats opzoeken. Zo anders als snoek in bijvoorbeeld de polder. Massief, sterke lichamen, spierbundels, krachtpatsers die in vol ornaat uit het water springen en je lat zo krom trekkend als het maar kan. Soms meters lijn nemend, tot aan de backing, ongekend en verslavend. Op pad met de bellyboot. Een 8, 9 of 10 vliegenlat. Zware zinklijn zoals de DI7 uit de Airflo Sixth Sense serie of de Airflo Ridge Striper serie en bij voorkeur toch wel een fishfinder of in ieder geval een dieptemeter. Zo’n fishfinder geeft naast de bodemstructuur goed de bestanden weer en ook zeker een extra dimensie aan het dobberen op dergelijk groot water. Naast de zintuigen, kijk naar futen, aalscholvers, stromingen, vis in de oppervlakte (in dit jaargetijde komt tegen de avond soms prooivis in de oppervlakte) diepe stukken vlak langs rietvelden, afgestorven plompevelden, etc. geeft de fishfinder je een prachtige kijk onder water en leert je meer vis vangen. Lees snoek en voor de liefhebber baars of snoekbaars. Taluds, de bodemstructuren, vaargeulen, diepe gaten, ondiepe plateaus, enorme scholen vis op half water, strepen eronder, de adrenaline loopt op, het kan niet anders dat, een beuk, hangen, feest!

Druk weekend voor de boeg met veel familiebezigheden. Toch heb ik zaterdagmiddag even de tijd. Te kort om een half uur te rijden na de favoriete stekken waar ik de laatste weken zo lekker ronddobber en waar al de nodige mooie snoeken gevangen zijn. Dus tijd om nieuw water te ontdekken. Iets meer dan 10 minuten rijden bij me vandaan. Heftig weer, harde wind, regen, snoekweer dus. En daar gaan we. Een grote ijsselkolk die in verbinding staat is het decor. 2.5 uurtjes peddelen. Heb er zin in. Het is even zoeken voordat de eerste scholen vis zich aandienen nadat ik een half uur de kantjes op het plateau van 2-4 meter heb uitgeworpen. Terwijl ik naar de overkant peddel zie ik middenop 12 meter diepte een flinke school vis. Er ligt vis omheen. Baars of snoekbaars. Te diep, maar wel mooi om te zien. En bij de overkant, onder de overhangende bomen en waar de wind vol op staat is het dan raak. Eerste snoek is een feit. Een kort maar mooi gevecht volgt. Donkere vis, absoluut geen ijsselvis. Standsnoek blijkbaar, die hier al de nodige tijd huist. Desalniettemin een mooi vissie. Bij de smalle doorgang pakt een 2de snoek m’n favoriete EP Purple Pikestreamer. Hoppa, betere vis en zeker sterker. Snel wat fotootjes en terug mag deze springer. Want dat deed hij. Mooie vis, nog steeds niet de massieve snoeken van de laatste weken, maar hij mag er zijn. In de 80 schat ik hem. Genieten.

Helaas begeeft m’n camera het na 2 jaar trouwe dienst. Het lot van de (vlieg)visser. Tis niet anders. Geen idee waar het aan lag, maar raar doet hij en er moet dus waarschijnlijk weer een nieuwe spiegelreflex gezocht worden. Tis niet anders. Ik peddel door en vang in de daarop volgende 1,5 uur nog 2 mooie snoeken, eind 70tigers op pakweg 2-3 meter diep water onder prooivis die ik in de oppervlakte zag. De fishfinder, tezamen met het juiste gevoel zorgde absoluut voor deze laatste 2 snoeken. Nog steeds vissend met de Di7, maar direct binnenstrippend bij het landen van de grote streamer vist ook super. Zeker omdat ik naar de kant viste en de streamer dus bij het langzaam binnen strippen naar beneden zakte op de afloop van 1,5 naar 3 meter. Perfect. Machtige aanbeten, beuken zegmaar. Helaas dus niet op de foto maar dat zei zo. 4 stuks, kort middagje peddelen, meer dan genoeg actie, top. En omdat het zo heerlijk is ook nog wat fotootjes van m’n maatje en ik onlangs op het grote water, mooi man!

Gr. Edwin
Ps. Naar aanleiding van de nodige vragen van klanten, zijn we bezig met Lowrance Fishfinders voor in de shop. Uiteraard zullen we de komende tijd ook meer uitleg trachten te geven over deze unieke en prachtige manier van vliegvissen, die op vele plekken in Nederland en Belgie beoefend kan worden, waarvoor je vaak niet ver hoeft te rijden en wat bovenal zo ontzettend leuk is. Binnenkort meer…

5 thoughts on “Bellypike gewoonweg verslavend, wat zijn ze sterk.

 1. Frans says:

  Hoi Edwin,

  Alhoewel ik niet zo’n snoekvisser ben met de vlieghengel gaat het toch wel kriebelen om het wat vaker te doen door dit soort verhalen.
  Ben daarnaast toch heel benieuwd met wat voor ‘onderlijnen’ jullie vissen.
  In het verleden was er nog alwat discussie omtrent dik fluorcarbon, gewoon nylon, staaldraad, teflon leaders etc.
  Kan jij hier wat meer over vertellen?

  Mvg,
  Frans

 2. Dyckers, Pure Flyfishing says:

  Hoi Frans, tis zeker een topvisserij! Mbt de onderlijnen, zelf gebruik ik de Titanium onderlijnen 40cm 40lb die je ook in de shop terug kunt vinden. Brian en Paul gebruiken fluorocarbon 80 of 100lb wat ook perfect werkt. Deze zal binnenkort ook in de shop komen! Gr. Edwin

 3. Robbert Zalm says:

  Wederom een prachtig verhaal en pracht resultaten. Houd ons maar op de hoogte wat betreft de lowrance fishfinders. Klinkt toch wel verdomd handig voor op de grote plassen als je niet een hele dag rond kan peddelen 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *