Ik vis graag op roofvis…

Van de man met de prachtige achternaam…

Ik vis graag op roofvis. Forel, zeebaars, roofblei maar vooral snoek. Het liefst vang ik grote vis. Hufterig grote vis. Niet dat ik niet kan genieten van het vangen van een prachtige ruisvoorntje of baarsje want dat doe ik ook zeker op zijn tijd, maar de meeste energie stop ik in het vangen van grote vis. In het weekend zoek ik mijn geluk op de grote rivieren in de buurt van Arnhem. Daar probeer ik meestal de roofblei het leven zuur te maken. Op een mooie dag met goed zicht richt ik me op windes en een verdwaalde brasem. Omdat ik ook wel van een uitdaging houd, ben ik me ook gaan richten op het vangen van snoekbaars. Snoekbaars heeft iets mysterieus voor mij. Het is dan ook wel gelukt om er zo nu en dan een op de rivier te vangen, maar meer als 1 op een visdag is mij nog niet gelukt. Ook het formaat van de vis is niet echt om heel wild van te worden.

Doordeweeks woon en werk ik in Amsterdam. Het laatste jaar heb ik meer tijd vrijgemaakt om ook hier doordeweeks te kunnen vissen. Meestal probeer ik het op snoek en dan het liefst op de grote plassen. Zo heb ik snoek gevangen op de Sloterplas, de Gaasperplas en het Nieuwe Meer, maar ook vele dagen geblankt. Toen laatst het visblaadje van de Amsterdamse hengelsport federatie in de bus viel, werd mijn interesse in vriend glasoog weer gewekt. De Amsterdamse wateren zouden moeten barsten van de snoekbaars. Na een paar pogingen in de grachten in west, ging mijn interesse toch al weer gauw uit naar de plassen. Lekker dobberen met de bellyboot. Op de Sloterplas was het die eerste avond al raak. Het begin van de avond had ik op snoek gevist, maar bij het ondergaan van de zon werd de drijvende lijn gewisseld voor een zware zinklijn. Aan het uiteinde een meter 0.38mm en een EP streamertje van een centimeter of 10. Om dicht bij de bodem te kunnen blijven vissen vaar ik de hele lijn uit en al peddelend houd ik contact en geef ik kortje rukjes. De aanbeten zijn woest hard of heel subtiel. Je voelt dan een korte droge tik. Dan moet er even de haak gezet worden. Die avond haakte ik 2 vissen waarvan ik er een wist te landen. De ander wist zich van de haak te bevrijden. Later ving ik ook nog knoeperd van een paling. Wat een avond. Jammer dat ik geen foto’s kon maken. Mijn camera stond thuis nog te drogen nadat ik dat weekend een onvrijwillige duik had genomen tijdens het snoekbaars vissen op de rivier.

Gisteravond was er weer tijd om even te ploeteren op de Sloterplas. Er was namelijk veel wind. De eerste uren leverde niets op maar bij het invallen van de duisternis (zo rond 22:00) was daar de eerste beuk. Het ging weer goed tekeer en meerdere malen werd de hengeltop van mijn #8 tot in het water getrokken. Ik vis met 0.38mm dus je kan er lekker druk op zetten. Bijna had ik de vis zover dat ik hem zou kunnen zien. Deze nam nog een verwoede poging om zich los te maken van de haak wat hem ook lukte…..@%#$%$^&. Ik had deze keer goed druk gehouden dus dat was dan vette pech. Een poosje bleef het stil maar toch kwam daar een 2e aanbeet. Wederom een mooie dril maar toch wat minder als de andere die ik had mee gemaakt. Deze keer was ik in de buurt van een steiger waar ik mooi mijn camera neer kon leggen voor een foto.

Een prachtige dikke snoekbaars

Wie weet hoe groot die andere vissen wel niet zijn geweest die zich van de haak wisten te ontdoen.
Vlak hierna nog een aanbeet en een flinke dril tot ##&%&# weer de spanning weg viel en de vis was gelost. Hierna was het bijtuurtje over en werd het stil. Om middernacht vond ik het genoeg. Een topavond ! Volgende keer met zo’n zware zinklijn en snoekbaars toch maar EP streamers met weerhaak.
Groeten Robbert Zalm

Note Dyckers: Wat een prachtige snoekbaars man, op de vlieg, vanuit de belly en zeker geen toeval zo te lezen. Knap stuk onderzoek en loon naar werken! Helemaal top!

3 thoughts on “Ik vis graag op roofvis…

  1. Robbert Zalm says:

    Zo heel donker wordt het daar niet. Er is altijd veel verlichting in Amsterdam. De foto lijkt heel donker. Was rond een uur of 23:00 dus dat valt nog mee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *