Over Likkoe en de Schepper

De Schepper??
Ja.
Wie kent het verhaal niet, in den beginne schiep….. etcetera.

Maar op zondag… op zondag schept Leon de forellen. Leon alias de Schepper dus.

Het is mooi dat internet, Dyckersblog, facebook, prikbord, twitter en ga zo maar door. Namen komen regelmatig voorbij en soms heb je leuke interactie met iemand via facebook.

Zo kwam ik alweer anderhalf jaar geleden voor het eerst bij Leon over de vloer. Ook een Lelystedeling en inmiddels hebben we toch wekelijks wel een belletje en vissen we af en toe samen.
En dan de Likkoe meester himself. Wie heeft dat nou nog nooit gehoord…. Likkoe, bekend, beroemd en berucht (ok, dat beroemde zal wel meevallen).
Jasper is de Likkoe meester en al ruim anderhalf jaar hebben we frequent contact via internet, maar nog nooit hadden we het genoegen elkaar life te treffen. Tot er op facebook een berichtje verscheen of ik ook een keer op zondag naar het machtige Oostvoorne wilde. Jasper zag geen heil in de weersverwachtingen qua golfsurf mogelijkheden, maar geen van zijn vaste maatjes had tijd (of zin… maar dat zeggen ze natuurlijk niet).
Zelf had ik al ruim 6 weken niet gezwiept en ik moet zeggen, dat is pittig. Respect voor diegenen die de hobby met mate kunnen uitoefenen. Want zelf ben ik toch echt wel licht ontvlambaar als ik zo lang geen mogelijkheid heb om te vissen.

Het ijs is inmiddels weg, maar Zuid-Holland kent helaas geen rayonhoofden die even kunnen briefen hoe het met het Oostvoornse meer staat. Want wat wel zeker is, de koude periode is doorgaans vreselijk taai op het OVM.

We starten met een goed humeur, 3 enthousiaste vissers, vroeg in de morgen. Een dag vol verwachtingen. Maar welke strategie zal het beste werken?
Worden het zinklijnen of drijvende lijnen? Passief of juist keihard binnen rossen?
En zal de vis te zien zijn? Of moet het op gevoel en uit de diepte komen?

Het water voelt wel erg koud aan. Brrrrrrr.

Maar goed, ergens richting de middag is het dan toch zover. Ik sta met een intermediate streamertjes te vissen (totaal niet mijn ding) en ook Jasper vist diep. Leon heeft een drijvende lijn met een klein nymfje en ineens roept hij het engelse poep-woord. Aanbeet en lijnbreuk…. Snel wordt er een nieuw nymfje aangeknupt en binnen 10 minuten een poep kwadraat, weer aanbeet en weg.

De Likkoemeister en ik hoeven niet lang na te denken. Omswitchen!
Nog voordat ik compleet omgerigged ben hoor ik dan toch mijn eerste echte originele Likkoe…. De meister heeft beet.
“Uhm Leon…. Kun jij mijn netje even pakken en de vis scheppen?” vraagt Jasper. Ik laat de leader even voor wat het is en pak de camera. En zo wordt gedrieën die hatelijke nul weggepoetst en een plaatje geschoten.
Helaas…. Geen geheugenkaart in de camera (potverdepiellekes). Zit waarschijnlijk nog thuis in de pc. Maar door schade en schande wordt men wijs en ik heb er tegenwoordig standaard 1 reserve in mijn rugzak. De vis is echter al lang weer gezwommen.

Dat wordt er nog eentje pakken grap ik tegen Jasper. Ik loop terug richting hengel en meen een vis te zien draaien. Daar! Ik wijs Jasper de kring nog aan. Nog voordat ik dan eindelijk mijn vlieg heb aangeknoopt hoor ik alweer een Likkoe…..

Ja hoor! Nummer 2 voor Jasper hangt. Ons ritueel herhaald zich volledig. “Uhm…. Leon, wil jij de vis even scheppen?”
En ditmaal klaren we gedrieën wel de klus met digitaal beeldmateriaal als aandenken.

Terug naar de hengel maar weer. Snel een nymfje eraan en meen ik daar weer iets te zien draaien? Ik werp in en zo waar. Binnen anderhalve minuut zie ik de lijn een tikje maken en zet ik de haak.

Op zijn beurt pakt Jasper zijn camera en ondertussen loopt Leon naar ons toe. “Uhm Leon…. Ook ik heb een netje en dat scheppen…. Dat ging je goed af” grap ik. En wederom brengen we gedrieën de drill tot een goed einde. Geen joekels van vissen, maar wel sterk en wat voelt dat heerlijk na 6 weken niet vissen.

Helaas is het hiermee ook kennelijk afgelopen, want de rest van de dag heeft niemand meer tuk. We gaan even lekker lunchen bij de Stormvogel en ook de middagsessie levert weinig op.

De terugweg is desondanks gezellig en goed gehumeurd. Iedereen had actie, iedereen zijn rol waargemaakt. En Leon….. tsja, op zondag schept Leon de forellen!

Gr. Sander van der Wal

5 thoughts on “Over Likkoe en de Schepper

 1. Likkoe himself says:

  Mooi verhaal, Sander!
  En wat een mens nog meer wil? Nog méér!!!!

  Was waanzinnig korte aasperiode, dus we vielen een beetje met de neus in de boter op een onwijs moeilijke dag. Maar heb meteen alweer zin in volgende OVM-trip.

 2. Perry says:

  Door al dat gelul uit de nek hebben die mannen een extra paar lippen aan de achterkant…daar klemmen ze dan ook die hengel in…..LOL

  als er nog mensen zijn die binnenkort ook zin in een dagje OVM hebben…geef ff een gil, ik heb geen vismaten die daar vissen.

  greetz,

  Perr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *