Ovm, net voor de sluiting…(november)

Naar Oostvoornse meer met oostelijke windrichtingen is niet onze favoriete bezigheid, maar om half vijf was in Kampen dan toch de koffie al aan het pruttelen voor Paul. Met een tussenstop in Amsterdam togen we met z’n drietjes richting Maasvlakte om daar bij oostvoornse Meer te ontdekken dat de weg naar oostvoorne zelf was afgesloten. Ik had nog wel zo’n zin om met de ZO wind bij het strandje te gaan vissen, maar dat werd dus de Loswal. Hoewel, daar waaide het wel heel hard, dus als echte mietjes reden we ruim 15km om (lekkere omleiding…) om uiteindelijk gelukkig nog net in het donker te beginnen bij het strandje. Er was vooralsnog geen activiteit te bespeuren, maar vanaf het eerste licht was hier en daar toch wel een lichte verandering in het oppervlak of zelfs een head and tail te bespeuren.

Ik wissel zinklijn voor drijflijn in combinatie met 10ft drijvende Polyleader en 4m leadertip en ga proberen met een stokje de hoger zwemmende vissen te verleiden op de windrand. Als ik mijn stokje hard binnenstrip voor een volgende worp, wordt ‘ie voor mijn neus keihard in het oppervlak gepakt door een mooie regenboog, die meteen fel vecht en lijn neemt. Superspectaculair, maar na een minuutje of 2-3 is de vis keurig uitgedrild en probeer ik ‘m binnen te slepen….ehhh…probeer, want het bleek dat mijn Lusknoop van 70/00 naar polyleader toch niet door de klein uitgevallen ogen van
mijn XP past… ai. Daar sta je dan met een mooie ca 55-58cm forel, die je niet kunt landen omdat je ruim 8 meter lijn buiten je topoog hebt. Pogingen de vis te landen tussen de keien lopen op niks uit en
met een sprong bevrijdt de forel zich van het stokje. Dat is misschien maar goed ook, al baal ik dat deze toch wel zekere vangst niet geteld mag worden. Snel bouw ik met ijskoude handen de hele leaderopbouw om en niet veel later verspeel ik vakkundig nog 2 vissen, waaronder 1 hele dikke die meteen mijn vlieg maar meeneemt. Even bellen met Gert-Jan en paul leert me dat Paul al 7 vissen gemist heeft op een drijvend muddlertje en ik schuif bij ze aan om misschien wat foto’s te maken en even de methode af te kijken.

Niet veel later haakt Paul eindelijk een forel en de tussenmaat vis vecht als een bezetene, waarna we een mooi plaatje ervan kunnen schieten:

We zien redelijk wat vis paaigedrag vertonen langs de dijkjes en kort langs de dijkjes krijgen we met muddlers dan ook nog enkele aanbeten die we allemaal nog niet kunnen verzilveren. Om een drie vallen we om van de honger en besluiten de lokale Kwalitaria gelukkig te maken. “U weet dat er al friet bij het menu zit?” vroeg de medewerkster, om maar aan te geven dat we te lang niet meer OVM hebben gevist, anders wist ze wel beter. 40 euro armer en met een volle buik gingen we weer naar het meer voor de laatste, hopelijk gouden uurtjes.

Ik probeer een foto te maken van Gert Jan en leg mijn hengel met zinklijn met booby in de OVM-safe houding (al ben ik de steen op het handvat vergeten…)

Het steentje op mijn lijn schiet weg en de lijn begint weg te lopen onder mijn neus, ik leg de camera weg en dril de hardvechtende vijftiger uit. Nu ben ik officieel ook van de nul af.

Gert Jan heeft echter nog maar 1 aanbeet gehad en doet er alles aan om ook te scoren:

De zon gaat prachtig onder:

Terwijl ik geniet van de mooie omgeving (dat lukt als je van de nul afbent), voel ik voorzichtig geknibbel. Ik sla hard aan en krijg na een langzame start een compleet losgeslagen forel te verwerken. Alles uit de kast; sprongen van ruim een meter uit het water, kopstoten, razendsnelle runs van ca. 20m, ik weet ze gelukkig allemaal te pareren en niet veel later mag ik deze wildebras vasthouden:

Eindstand: Paul 1, Jasper 2, en helaas blijft Gert Jan op de nul omdat hij vlak voor donker op lijnbreuk nog een grote vis verspeeld, gevalletje niet goed geknoopt. Bij terugrit via 26 rotondes omleiding vragen we ons af waarom we in Godsnaam 400km (retour) voor OVM rijden. Je zit net zo snel in Monschau, de Eemhof is lekker dichtbij. Uit ervaring weten we dat dat gevoel na een paar weekjes weer weggeslibd is en dat we weer terug willen voor puntgave forel…

Jasper, GJ en Paul

4 thoughts on “Ovm, net voor de sluiting…(november)

  1. likkoe himself says:

    Ja, JKTV, maar het was erg taaaaiiii en de aanbeten waren explosief. Dus op het moment dat je beet kreeg, dan zorgde je eigen onscherpte al snel voor lijnbreuk. En Paul was wél scherp; hij sloop en viste secuur, maar had gewoon domme pech met contact maken

  2. Paul says:

    Mooi verslag Jasper, zoals eerder vermeld het “het leest lekker weg” En inderdaad de Eemhof is dichter bij en Duitsland ben je zo. Toch heb ik nu al weer zin om het dunnetjes over te doen. Ook omdat ik dit keer voor mijn gevoel teveel heb laten liggen.

    Paul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *