Mag het een pondje meer zijn?

Ha die Edwin,
Haal die Lo(s)ser titel maar weg, ik voel me weer de king. Vandaag ben ik bewapend met nieuwe carp bollen in een oud doosje (nog steeds mijn vliegendoos met bollen niet gevonden, wrs bij het OVM uit de auto gevallen) op pad gegaan op zoek naar troost. Die vis van zaterdag blijft aan mij knagen en wil een rematch met een van zijn familie leden. Ondertussen heb ik het filmpje van die megalosser al een paar maal bekeken en ik word er niet vrolijker van, zal hem ook maar niet plaatsen.

Enfin vandaag dus op pad in mijn naaste omgeving. Veel water is voor mij nog onbekend en zodoende pak ik dan maar de auto om veel plekken aan te doen, waarbij het opvalt dat het water overal troebel is of ligt bezaaid met slijmjurken genaamd brasems. Niks voor mij. Uiteindelijk naar een plek gegaan waar ik aan het eind van vorig jaar een paar mooie dagen heb meegemaakt met zonnende karpers in het oppervlak kraakhelder water. Een prachtige visserij waarbij geduld, spotten en precieze plaatsing het defies zijn.
Niet lang dat ik bij het water ben aangekomen zie ik al gelijk een grote jongen van zeker 20 pond aankomen zwemmen. Haastig strip ik de lijn van de reel en begin met werpen. Voor deze visserij heb ik mijn 7 hengeltje meegenomen, het shakespeare ding van afgelopen zaterdag, die de afranseling heeft doorstaan :), maar ik heb hier vaak genoeg het gevoel gehad dat een 8je beter op zijn plek zou zijn. Al snel blijkt maar weer dat ik nog in mijn ritme moet komen, eerst haak ik de bosjes achter mij en bij het losschieten vliegt de lijn met volle geweld in de bramenstruik voor me. Enkele tirades later kan ik een nieuwe strikindicator uit het pakje halen omdat die ergens in de bush is beland. Lekker begin van de vissessie en uiteraard is de karper pleite.

Na een paar verwoede pogingen om een karper aan te werpen en te verleiden komen er twee karpers het stijdtoneel op zwemmen, binnen werp bereik en niet zo diep in de waterkolom. Ondertussen heb ik het felgele bolletje vervangen door een in tan kleur en maak ik hem al nat in mijn mond. Ik werp en waarempel land de vlieg perfect in de baan van het olijke tweetal. Ik laat de vlieg afzinken en net voordat ze bij het bolletje aankomen twitch ik even met de lijn. Bodylanguage is op deze afstand nog perfect af te lezen en al gauw draait een van de twee zich naar de vlieg en zie ik tegelijkertijd de bek open gaan, mijn vlieg verdwijnen en mijn strikeindicator wegzakken. Na een half om half troutset slash stripstrike heb ik contact met de vis en het gevecht kan beginnen. Een mooi gevecht maar waar het op uitkomt is eigenlijk een deja vu van zaterdag. Ik kan er niks anders van maken, ik heb tot het uiterste gedrild. De hengel kon niet verder krom, de slip stond dicht, ze kreeg geen kans om de kant in te gaan en zonder enige reden vloog de haak eruit na 2 minuten drillen. Balen balen en nog eens balen.

Ik ben even gaan zitten en heb wat gedronken, even de tijd nemen om het water weer tot rust te laten komen en mijn hoofd weer leeg te maken.

Niet veel later komen de karpers weer langs gezwommen, ook weer vele afwijzingen volgen. Maar de interesse in de tankleurige bollen lijkt beduidend meer dan in de gele, een felgekleurde zal denk ik in dit heldere water alleen maar afschrikken. Na een paar karpers komt er een einzelganger langs, met een half metertje onder het oppervlak en maar 5 meter van mij vandaan kan ik zijn pad goed volgen. Dat klinkt heel mooi, maar onder deze omstandigheden kunnen ze jou ook zien, Ik moet dan toch plots aan die bivyrodpod lui denken die in totale camouflage kleuren aan de waterkant zitten, ze drinken nog net niet Grolsch vanwege de groene krat ipv Amstel!

Om een lang verhaal kort te maken (en zeg nou eerlijk je wil gewoon fishporn zien) de vis ziet mijn bol, komt recht op mij af en zuigt het bolltje naar binnen. De haak wordt gezet en het beest draait rechtsomkeert en vertrekt naar de andere kant van het meertje. De lijn komt gelukkig netjes op de reel en het getouwtrek kan beginnen. Na een paar spannende momenten komt het beest aan mijn oever en kan ik hem soort van scheppen. Ik zeg soort van want een karper van zo’n omvang past niet echt in het net. Ik weeg het beestje in het net en die komt uit op een prachtige 24 pond. De fotoshoot wordt gedaan, de vis wordt bekeken en daarna weer snel terug gezet. Wat een top middagje zeg. Voldaan naar huis waar ik met Pieter Bas heb afgesproken om te gaan bbq-en en hem EP streamers te leren binden. (achteraf maakt hij puike vliegen en is hij er wrs alleen voor de bbq)

Groeten en wellicht volgende keer in mijn regio vissen?

Brian

ps: afgelopen maandag met Lesley op de zeeforel geweest, helaas niks gevangen maar wel een paar zien kolken. Bij een tussenstop bij een BP lag een slootje/plasje met uiteraard een paar mooie knolletjes. Even snel de hengel gepakt en onder het oog van veel tanklieden mijn tot nu toe kleinste karpertje ooit gevangen. Was wel een schattig ding met veel pit.

3 thoughts on “Mag het een pondje meer zijn?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *