Achter het net, tussen de robben, met m’n meissies en appie m’n maat.

….vertrokken we maandagmorgen voor een midweekje Texel. Onze eerste korte vakantie als gezin, dus niet ver weg, eerst maar eens zien hoe dat gaat met onze 14 weken oude dochter Merel. Heerlijk ff weg en het beloofd ook nog mooi weer te worden! Uiteraard gaan de vliegenlatten mee en zal er de nodige tijd besteed worden aan het zoeken van de zeebaarzen, maar natuurlijk ook aan het gezin. Een combinatie wat ik eigenlijk wel lekker vind. In de ochtend, avond of zo ff 2 uurtjes tussendoor zwiepen aan de kust en verder mooie strandwandelingen maken, genieten in het huisje met m’n meissies of heerlijk eten bij paal 28, aanradertje!!

Tijdens de wandelingen met Mirjam, Merel en Abel, had ik de hengel ook mee in de rugzak om zodoende het een uurtje te proberen. Hier bij het prachtige gebied “de Slufter”.

Man, man, man, ik heb me toch wel ff de #$%%#%$ gevist, oeffff hardcore zoals ik het zo gaaf vind, echt knetterhard vliegvissen. Helaas geen foto’s van, toch lastig in je eentje. Er waren metershoge golven, prachtige muien, sterke stromingen, grote grijze zeehonden tot 3 meter toe en niet 1, niet 2, maar ik denk dat ik er wel 50 heb gezien gedurende die 4 korte dagen. Tijdens onze strandwandelingen af en toe, maar toch het meest tijdens de uren die ik gevist heb. Ze bevestigen de stekkeuze, maar daarentegen weet je ook dat het dan gebeurd is. Naast de grote grijze zeehond, kwam ik op donderdagmiddag ook nog een prachtig (kleine) normale zeehond tegen die net op het strand kroop…

Enfin ik heb dus met de vliegenlat zowel op de stranden als bij de vele strekdammen die Texel kent gevist. Maar als je dan na een flinke wandeling bij een van de strekdammen aankomt en je net de eerst worp wilt maken, naar links kijkt vlak onder je voeten op de punt van de strekdam, jaja ik had het bootje nog net zien weggaan naar de volgende kribben, dan zakt je de moed een beetje in de schoenen. De strekdam ligt vol met netten, waarschijnlijk een uurtje geleden uitgezet. Een tijdje later komt hij ze weer legen, ik tel 2 mooie zeebaarzen van pakweg 60 cm en raak in gesprek met de beroepsvisser. Tis niet veel meer zegt hij, ze zijn zo goed als weg. Tis die koude augustus en september maand wat de zeewatertemperatuur dusdanig omlaag heeft gebracht (onder de 18 graden vertelt hij me) dat ze weer wegtrekken, ik geef je weinig kans… Ik druip af om 500 meter verderop wederom een strekdam te bewandelen. Hop links van me op 200 meter afstand zijn 3 mannen bezig met netten aan het slepen. Het ziet er raar uit, met hun surfpakken aan door de branding lopend. Ze lopen mijn kant op, maar alla het is nog zover weg dus ik besluit te vissen. Machtig mooie stroming hier langs de blokken, dit kan niet missen, wellicht pak ik er nog 1 denk ik. Jaja voor niet lang dus…..ook deze dam blijkt na een korte inspectie vol te staan met netten en niet alleen de dam, maar de doorgang tussen de dam en de zandbank ook. Een half uurtje later zijn de mannen vlakbij me. Je raadt het al, legen de netten, toch nog enkele zeebaarzen, geven me nog aan dat ik verderop moet zijn, want hier is het zo goed als gebeurd en daar zit een diep gat en zit nog wat zeebaars, jaja denk ik, ik heb er flink de %$^%$ van. Maar aangezien de netten nu weg zijn probeer ik het nog maar ff. Niet voor lang dus, want ze besluiten de netten nogmaals uit te zetten – nee deze heren waren geen beroeps – en de een schroomt niet om op 2 meter afstand naast me het eindanker neer te leggen. Lekker zo, ik baal en druip af.

De rest van de week heb ik de muien en branding bevist, warempel nog 1 zeebaars gehaakt, maar ook zo snel weer gelost, enkele krabben gevangen en bij zeer harde stroming in prachtige doorgangen gevliegvist. De golven waren heftig, soms tot over het waadpak heen, druppels in mijn gezicht achterlatend en dan weer die kop van een rob, mooi was het, jammer dat de zeebaars biet meewerkte, maar ik kom terug!!

Naast het vissen – wat natuurlijk van ondergeschikt belang was – blijkt Texel toch een prachtig eiland te zijn met ongekende natuurschoon. De zeehonden zijn geweldig, de zee an sich is gewoon prachtig hier. Maar laten we de duinen, de vogels en ander natuurschoon niet vergeten. Het was top zo met m’n meissies en m’n maatje Abel en zeker voor herhaling vatbaar!

Oja de shop is weer geopend en ik ben momenteel druk bezig met alle bestellingen te verwerken. Ze komen jullie kant op!!

Gr. Edwin Kerssies

3 thoughts on “Achter het net, tussen de robben, met m’n meissies en appie m’n maat.

  1. Vin says:

    lekker man!
    het blijft het mooiste eiland van Nederland!!

    (ben zelf 16-10 weer op het eiland…geen tijd om te vissen dan;wel 50km+ MTB-en: yihaaaaaaaaaaaaa!)

    (prachtig mooi die pic van de hele familje!)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *