Weekendje Baarzen vanuit de bellyboot

Zowel vrijdagavond, zaterdagmiddag als zondagavond een oude diepe plas op geweest met de bellyboot. Veel uren kon ik niet maken, de vrijdag en zondagavond 2 uurtjes en zaterdag met 3 uurtjes per sessie toch lang genoeg om de bellyboot erbij te pakken en al dobberend op zoek te gaan naar de baarzen. Het was al weer een tijdje geleden dat ik de belly erbij heb gepakt en ik heb er zin in.

Vrijdagavond:
Het is mooi rustig op de plas en her en der zie ik scholen prooivis in de oppervlakte azen. Mooi gezicht zo en zoals altijd geniet ik van het dobberen. Op een of andere wijze kom ik dan toch meer tot rust dan vliegvissend vanaf de kant, waar ik immer verderop veel belovende plekjes zie en blijf lopen. Nu gaat het allemaal wat rustiger en in plaats van het jagen is het nu meer een kwestie van kennis van de onderwater structuren. En die zijn grillig hier. Het heldere water laat soms wat van haar schoonheden zien, zoals de waterronkels die vanuit de diepte metersver omhoog wijzen. Dan is het weer angstvallig donker onder me en weet ik dat de diepte hier rijkt tot over de 10 meter, te diep voor de vliegenlat, tenminste de wijze waarop ik hier vis, met een 5je en een Airflo Depthfinder 190 grains. Hiermee kom ik al trollend tot een diepte van pakweg 7 meter, binnenstrippend vaak niet verder dan 4 a 5 meter. Enfin ik dobber dus lekker rustig op de plas.

Na een tijdje zijn de eerste baarzen gevonden, waarbij de aanbeten altijd weer mooi zijn zo vanuit de diepte. Soms voel je ze ff nippen en zijn ze te klein en dan plotsklaps staat het hengeltje weer krom. Na enkele baarzen zie ik dat ze vrij gulzig zijn vandaag, met grote groepen komen, maar dat de echte 30plus baarzen nog niet gevonden worden. Dan maar eens 2 streamertjes eraan, kan voor leuk spektakel zorgen. En zo vaak ik nog een aantal baarzen, geen doubletjes, maar het is genieten. Rick komt nog even een kijkje nemen, maar pakt helaas niks op de vliegenlat. En op het moment dat het bijna donker is laat Martin zich nog even zien, hij had er een paar aan een marabou streamertje. Het is gezellig om hem weer ff te spreken na een flinke tijd, hij maakt mooie functionele streamertjes, en nog tot lang in het donker babbelen we bij. Vele jaren terug heb ik Martin het vliegbinden bijgebracht, waarbij hij 1 keer in de week ff langskwam en ja hoor hij is het zeker nog niet verleerd, super man! Overigens was de avond met 15 baarzen waarvan de grootste achterin de 20 zeker niet verkeerd!

Zaterdagmiddag
Op een of andere wijze vis ik ‘s ochtends en ‘s middags liever op baars dan ‘savonds, tenzij er langs de kantjes gejaagd wordt en je leuk met poppertjes en gurglers kunt vangen. Helaas zijn dit vaak wel de wat kleinere baarzen die je dan vangt en de jacht is toch echt gericht op grote baars. Ok, aanbeten zijn altijd goed, maar ik wil toch wel kans hebben op die 40tiger of wellicht ooit een 50tiger. En mijn idee is dat die toch vaak in de wat diepre holen verscholen liggen, wachtende op de prooivis die langs komt.

vandaag is het aanzienlijk minder weer dan gisteren en er staat een stevige kabbel op het water. Na een uurtje gevist te hebben pak ik wat kleinere baarzen en ben ik in de tussentijd overgestapt op een wat groter ep streamertje van pakweg 7-8 cm. Ik krijg nu nog steeds aanbeten, maar voor de kleintjes is de haak (Daiichi 2546 size 2) toch echt te groot.

Er staat een prachtig windje hier op de kant en de baarzen worden ff gelaten voor wat ze zijn en de #7 wordt erbij gepakt met een flinke streamer eraan. Even een uurtje snoeken. Over de wierbedden heen, langs de waterronkels, het klinkt allemaal zeer aantrekkelijk, maar het mag niet baten. geen snoek laat zich zien, dus peddel ik gestaag verder en ben nu pakweg 600 meter van de plek waar ik het water in gegaan ben. Het wordt tijd om de plas over te peddelen en het aan de andere kant te proberen. Hier zit een mooi talud waar zekers de weten baars tegen aan moet liggen. Het is alleen niet altijd makkelijk om het talud te vinden, zeker niet met die kabbel op het water. na een kratier peddelen kom ik aan de overkant aan en ga ik al trollend aan de slag. Af en toe de hengeltop bewegend zinkt de lijn goed weg en schat ik dat ik nu op een diepte van pakweg 7 meter zit te tjoepen. Dan lijkt het of ik ff vastzit, ja hoor daar is het talud, zwaar gewicht eran, troep, hoort erbij, snel binnehalen en opnieuw in werpen, af laten zinken, heb me ondertussen iets met de wind richting talud laten dobberen en trol nu langzaam weer tegen de wind in. En dan uit het niets Bam hangen, ja hoor dit is het betere werk. En de eerste 30plusser van het weekend is binnen. Dit is waar ik naar op zoek ben.

Een volgende drift en nog 1 leveren nog 2 van deze prachtige baarzen op en dan is het gebeurd. Nog steeds geen 40plusser, maar dat maakt me niet minder blij, dit is toch waar ik naar op zoek ben en die 40plusser komt wel.

Het wordt tijd om terug te peddelen voor het eten en het bezoek van vanavond.

Zondagavond
De werkzaamheden zijn gedaan, Mir is net klaar met het voeden van Merel en besluit nog even met wat foto’s achter de computer bezig te gaan. Het is nu 20.30 uur en ze kunnen me wat. Tot straks roep ik nog, ik wil nog even naar het talud toe, wie weet en alhoewel het zeker een half uur peddelen is kan het nog net.

Het is mysterieus op de plas. Windstil, de witte wieven glijden al over het water en de donkere luchten maken het af. Ik verbaas me over de kringen midden op de plas waar het soms meer dan 20 meter diep is tot 30 meter diep aan toe. ben benieuwd of daar nu scholen vis rond zwemmen, ben benieuwd naar die spronglaag en mis de dieptemeter van Thomas. Het wordt nu echt tijd om ook zo’n ding aan te schaffen. Wilde er eerst niet aan, maar wil nu echt weten hoe diep het onder me is. De taluds nog beter leren kennen. Besluit om van de week dan echt 1 te gaan halen. En bovenal geniet van dit korte avontuurtje. De ijsvogeltjes, jaja ze zitten er nog!, het mooie gezang van de oeverzwaluwen, de jagende scholeksters en het dobberen maken dit korte tripje toch weer geslaagd. Ik pak nog wat baarsjes, maar niet meer van die mooie zoals gisteren. Het is weer avond he zeg ik tegen mezelf. Ik geniet, ga naar huis en zit nu met een goed glas wijn op de bank, heerlijk zo, vlakbij huis, wat kan dat toch mooi zijn!!

Gr. Edwin Kerssies
Team Dyckers

6 thoughts on “Weekendje Baarzen vanuit de bellyboot

 1. Likkoe himself says:

  Mooi gebruik gemaakt van je weinige vrije uurtjes!! Lijkt me heerlijk zo dicht bij huis de plas op.
  Ik heb 3 dagen aaneen gesurft, volgend weekend dan maar weer vissen, denk ik…

 2. Vincent says:

  lekker moeder!
  ooh man….die kleine van ons gunt me nog geen zwieptijd hoor…
  maar wat krijg ik er zin an bij het zien van de pics…lekkerrrr!

 3. Likkoe himself says:

  Dyckers®, voor alle jonge vaders 😉

  @Vincent; het is lang licht, als je kleintje op bed ligt kun je toch wel moeder-de-vrouw even achterlaten?

 4. rick says:

  mooi/leuk verslag edwin,
  ben die dagen erna ook nog even geweest en had nu wel een aantal baarzen weten te pakken xD ook op de popper (wat is dat toch mooi:P)
  maarja, zie je wel weer keer op de plas
  mzzl

 5. bart says:

  Hey Ed mooi dat je nog tijd hebt voor avontuur, en dat je ons laat mee(be)leven

  vanavond eens rondom Zalk aan / in de Ijssel en een aantal gaten gestaan. Ik ving een paar kleine windes droog, maar ik was net als jij op zoek naar echte baars! Heerlijk weer, maar weiig succes, maar een mooie belofte voor de toekomst!

  Bart

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *