De jaarlijkse trip naar Fünen is weer achter de rug.

Gezien de diverse verslagen ter plaatste voordat de reis begon was al wel duidelijk dat het moeilijk zou worden aangezien de koude winter ook flink tekeer was gegaan in het Oostzee gebied.
Normaal gesproken waren de door ons gekozen data van 22 t/m 25 April een tikje laat maar bij deze condities was 1 a 2 weken later waarschijnlijk beter geweest.

Op dag 1, een reisdag kwam ik niet verder dan 2 aanbeten op de streamer.
Van ons groepje van zes mensen was er maar een die 2 vissen kon vangen bij het strand van Vejby fed. Het was niet echt gezellig weer om te vissen met die regen en hagel en de lage temperaturen maar in ons luxe vakantiehuisje was het als vanouds een groot feest.
Dag 1 leverde naast een paar aanbeten ook een lek waadpak op dus dag 2 betekende dat voor het vissen eerst een nieuw waadpak moest komen.

Dag 2 ging dus richting Odense, bij Go Fishing werden spullen ingekocht en informatie ingewonnen. Het vissen in de Fjord werd afgeraden en als tip kregen we locaties in het oosten en zuiden van het eiland mee.
We besloten om bij Helnaes te gaan vissen.
Daar knoopte ik de EP sparkle shrimp in Fluo pink aan en viste mooi de stenen bodem rondom de steigers af. Het bleef heel lang rustig totdat ik de sectie bij de kliffen ging verkennen.
De grote stenen uit de kant leken de ideale plek voor zeeforel en na een uur werpen kreeg ik de eerste forse aanbeet. Vis 1 werd geland, 47 cm zeeforel die erg zijn best deed om te onsnappen.
Op dezelfde plek kon ik nog een zeeforel van 55 en 45 cm.
Er was weinig leven in het water te zien, eigenlijk was het alleen opvallend dat we vaker borstelwormen tegenkwamen die normaliter vroeg in het voorjaar voorkomen.

Dag 3 vond plaatst in de kleine belt bij Rojle klint waar eerst nog niet veel gebeurde.
Het was nog dood tij dus dan was het meestal niet zo best.
Toen het tij begon te lopen zagen we de zeeforellen flink aan het jagen aan de buitenkant van een rif, helaas net te ver om met de vlieg te komen.
Het was nog fris buiten en de plekken die vorig jaar nog met wier begroeid waren zagen er nu kaal uit. We besloten maar om over de stenen te vissen, daar zagen we af en toe beweging.
Het duurde lang maar uiteindelijk kon ik daar weer een fraaie zeeforel van 52 cm vangen op de sparkle shrimp. Helaas bleef het bij 1 vis want de avond leverde niet de vis op die we gehoopt hadden.

Dag 4 was weer een reisdag, na het schoonmaken van het huisje zouden we nog een paar uur vissen bij het strand voor huisje.
Het weer was nu zonnig, 10+ graden met een lichte bries.
Toen een van ons meteen een zeeforel aan de borstelworm ving dachten we dat we nog goed zouden gaan vangen maar dat bleek niet zo te zijn.
De wind viel bijna weg en draaide daarna om recht in onze gezichten te waaien.
Op het kristalheldere water kwamen golven opzetten toen we richting eb gingen.
Die EP sparkle shrimp vond ik nu te glitterig want zelf ik kon hem op een kilometer afstand al in het water zien liggen, de vlieg werd verwisseld voor een bruine EP shrimp.
Het diepe water gaf voor mij geen resultaat dus op naar het ondiepe in de hoop daar vissen te vinden. Dat lukte wonder boven wonder want voordat ik het wist racete een zeeforel achter de shrimp aan. Ik voelde de aanbeet en sloeg aan maar net mis, de forel wist niet wat hem overkwam en draaide rondjes op zoek naar de vlieg.
Ik kon de vlieg snel weer plaatsen en kreeg een tweede aanbeet die weer mis was.
Dit geintje kon ik nog een keer herhalen met een andere forel maar ook deze vis pakte niet door.

De vier dagen leverden voor mij vier vissen op, dat was al wel beter geweest.
Maar ook zonder iets te vangen is het nooit een straf om op Fünen te verblijven.
Prachtig helder water, mooi landschap met af en toe voorbijkomende tuimelaars maakt deze visserij een waar genot.
Vorig jaar deden de flame streamer het goed bij mij, dit jaar waren het de EP shrimps die voor het goede gevoel tussen de oren zorgden.

Gr. Marcel Karssies

Korte video: klik hier

Nog meer foto’s:

3 thoughts on “De jaarlijkse trip naar Fünen is weer achter de rug.

  1. Cornelis says:

    Leuk om weer eens een verslagje van je te lezen Marcel. ( op een NL-site..) dat zeeforel vissen in DK trekt mij aan de ene kant wel , maar tis toch ook wel vaak afzien als ik vele verhalen mag geloven….wie weet ooit.

    grt. Cornelis

  2. Brian says:

    Mooi mooi, heb er ook weer zin in om erop uit te trekken en een zeeforel te kunnen landen. Het blijven wonderlijke vissen zo op het zoute.
    En die shrimps, die doen het prima idd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *