Vliegvissen op karper, puur genieten!

Voorzichtig struin ik langs het water. Alhoewel het weer bij lange na niet zo lekker is als afgelopen week met een graadje of 14 en een flinke kabbel op het water, is het vandaag genieten. M’n McLean Seatrout and Specimen Weigh Net op de rug, spiegelreflex erbij, de #7 lat in de hand met een beetverklikkertje en iets daaronder een carpbolletje aan het eind en struinen maar. Zoeken naar bewegende rietstengels, kleine rimpelingen in het kabbelende water, of misschien wel cruisende karper als ze hoog zitten. De polaroid is een must. Af en toe stop ik ff werp het bolletje tegen de rietrand en laat het langzaam meedeinen langs het riet met de golven. En dan uit het niets gaat de verklikker onder, heel eventjes maar en hop ze komt weer boven. Shit te laat, wat zijn ze toch snel.
Niet veel later zie ik links van me onder een overhangende struik een klein kolkje. Het werpen gaat lekker en ik waag het erop. De bol belandt een mooi stuk onder de boom maar de beetverklikker hangt nog in een tak. Laten liggen Ed, als er een aanbeet volgt trek ik hem er wel uit. En voor ik me bedenk hoe, zie ik al een flinke kolk verschijnen, deze is voor mij en ik sla aan, hangen…..en gaan! Oeff dit is al weer een tijdje geleden, wat zit er toch een kracht in zo’n karper, dit is genieten! Geconcentreerd verloopt de dril met een paar linke manoeuvres door rietkragen en langs takken, maar de leader houdt het. En na pakweg 8 minuten draait de vis het net in die ik ondertussen klaar had gelegd. Mooie dikke vis, volgens mij al vol met kuit, ziet er goed uit zo! Snel weeg ik hem via het net (zit standaard in de Mclean netten die wij verkopen en juist voor karper vind ik dit prettig) die 7,5 kg aangeeft, 15 pond, een mooie vis, ik ben er bij mee! Nummer 1 van 2010 is een feit.

Ik voel dat er meer in zit vandaag en besluit nog een tijdje door te gaan. Na enkele hoekjes en rietkragen te hebben afgevist zie ik een mooie karper komen. Ik gok dat de vis naar de punt van de rietkraag trekt en werp daar de carpbol dus heen. Door de zon die nu even kort schijnt kan ik alles volgen. Machtig toch zo, het blijft me doen denken aan de avonturen op de flats in Tobago, Bonaire, etc. Op een of andere manier heeft het veel verwantschap met elkaar. Geduld is een schone zaak bij het vliegvissen op karper, net als het weten van de juiste stekken, het leren herkennen van karper, die veel meer van zich laat zien dan menigeen denkt, maar ook juist vaak onzichtbaar is terwijl ze er wel zitten, een sterke gelijkenis met het vliegvissen op bonefish. Wat heb ik uren op de flats gestruind, wachten op die ene schim. En ook vandaag zijn er al weer behoorlijk wat meters gemaakt. Het maakt je soms moedeloos, maar vandaag niet, alles voelt goed. Ik zie de vis komen. De adrenaline pompt door me lichaam, dis geen verkeerde vis! Langzaam zet ik me schrap om aan te kunnen slaan. 1 meter, de vis ziet het bolletje en wordt achterdochtig, je ziet het gebeuren. Eerst zwemt de karper weg, dit doen ze wel vaker, maar dan draait ie weer, richting m’n bol, nu echt recht erop af, 50 cm, 25 cm, 10 cm, gaan jongen, gaan! De big kust hem, pak hem dan, kom op!
Maar nee hoor, hij draait en zwemt rustig weg, dat was het dan, hmmm Ook dit is karpervissen, het hoort er allemaal bij. En ietwat teleurgesteld ga ik weer verder. En na een half uurtje, uit het niets, langs een rietkraagje, schiet de beetverklikker weg, ik sla aan, hangen, puur genieten! Wat een heerlijke middag.

8 thoughts on “Vliegvissen op karper, puur genieten!

  1. Jelte says:

    Heerlijk vissen op die karpers..
    zien er mooi rond uit btw, zullen zeker de nodige weerstand geboden hebben denk ik
    hoop dat ik er zelf ook nog een aantal weet te vangen.
    groeten

  2. rick says:

    mooie vissen hoor, erg knap met de vliegenlat met zulk weer 😀

    dat is bij de het industrieterein bij de tv-oost mast of niet?

    maar werp je alleen als je teken van karper ziet, of probeer je gewoon overal op plekken langs riet,onder bomen enz…?
    en net onder de oppervlakte of ook over de bodem?

    gr, rick

  3. Auke says:

    Je bent er vroeg bij Edwin!
    Ik zelf dacht dat het nog wat vroeg was maar heb ze wel al zien zwemmen.

    Ik vraag me nog even af welke leader en maatje tippet je gebruikt voor het vissen op Karper.

    Ik ga nog even naar jullie schepnetten kijken.

  4. Dyckers, Pure Flyfishing says:

    @Rick, je zit op de goede weg, nu zwiepen en laat die foto’s maar komen!!

    @ Auke, Wat betreft leader gebruik ik een airflo mono leader 3x (http://www.dyckers.com/Leader,_tippet,_backing/Airflo_Mono_Leader_12ft ) die ik iets inkort en vervolgens een klein tippetje 23/00. De beetverklikker verschuif ik van 20cm boven de bol tot 1,50 afhankelijk van hoe ik zit te vissen… Als er echte biggen rondzwemmen, dan stap ik nog wel eens over naar 26/00.

    Succes man enne de eerste zeebaarzen al gezien?
    Gr. Edwin

  5. Auke says:

    Er worden al sporadisch zeebaars gevangen maar ze zijn toch nog niet massaal aan de kust en op de Oosterschelde. Vangsten aan de vlieghengel heb ik nog helemaal niet gehoord.

    Over twee weken een dagje met de kayak zeebaarsen.. ze moeten toch eens aan gaan komen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *